Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Voorpost betoogt in Zeebrugge, zaterdag 18 maart 2017

Extreem-rechts betoogt nog maar eens in Zeebrugge kondigt men aan op de website van Voorpost. Hart boven Hard Brugge doet in een persbericht een oproep aan alle democraten: Neem afstand van extreem-rechts, maak werk van positieve oplossingen. Wir schaffen das! Hier het persbericht:

Extreem-rechts vindt het nodig om nog eens in Zeebrugge te komen betogen. In plaats van te zoeken naar oplossingen, zoekt extreem-rechts de confrontatie en vergroot ze de problemen. Door mensen bang te maken en problemen op te blazen, ondergraaft men de pogingen om tot realistische oplossingen en dialoog te komen. West-Europa maakt moeilijke tijden door. Maar de problemen zijn niet van die aard dat ze de basis van onze welvaart en onze democratie aantast. Wir schaffen das! Met wat goede wil is de situatie perfect te managen.

De situatie in Zeebrugge is niet eenvoudig, maar ook hier liggen de oplossingen binnen handbereik. Hart Boven Hard Brugge blijft er van overtuigd dat de onverdroten inzet van pastoor Maréchal, de andere vrijwilligers en de professionelen op het terrein de poort is naar een goede aanpak. Luister naar de vrijwilligers van de parochie en naar de zeevaartpolitie, geef mensen op doortocht correcte informatie en indien nodig onderdak, eten, verzorging. Treed politioneel op waar dat moet, maar voedt de illusie niet dat je met politioneel optreden alles kan oplossen. Communiceer duidelijk, maar voorzichtig.
Het is de opdracht van media en politiek om niet alleen te focussen op de problemen, maar om te werken aan het besef dat alle democraten zich moeten scharen rond de democratie, de sociale zekerheid en inclusief burgerschap. Het zijn niet de vluchtelingen, maar het is extreem-rechts dat die basiswaarden bedreigt. Hakken in het zand, op dat soort basiswaarden mogen we niks toegeven.
De tijd van een blank, homogeen en katholiek Vlaanderen (als dat ooit al bestaan zou hebben) is voorbij, definitief voorbij. Foute nostalgie helpt ons niet vooruit. De maatschappij is divers en die diversiteit werkt. Onze samenleving is diverser dan de media en de politiek denken. 15% van de kinderen die vandaag in Brugge geboren worden hebben andere etnisch-culturele wortels. In elke basisschool zitten kinderen van overal in de wereld. Zijn er daardoor in Brugge problemen? Ja, een beetje, en we kunnen ze perfect aanpakken als we dat willen. Meer nog: we zijn er volop mee bezig. In de luwte zijn we het aan het “schaffen”.

Hart Boven Hard Brugge roept alle beleidsverantwoordelijke op om…
– Mee te werken aan positieve oplossingen in het Midden-Oosten, te beginnen met het stoppen van de (ook Vlaamse !) wapenhandel met landen als Saudi Arabië. Onze oorlogen in het Midden-Oosten keren als een boemerang terug, in de vorm van vluchtelingen en terrorisme.
– De humane opvang van vluchtelingen niet in te ondergraven, de asielprocedure onbevooroordeeld en correct toe te passen, de conventie van Genève en de internationale afspraken te respecteren. Bouw geen muren, dat creëert een vals gevoel van veiligheid, het is een korte termijnoplossing, het verplicht vluchtelingen om steeds grotere risico’s te nemen.
– Te zoeken naar concrete oplossingen voor de situatie in Zeebrugge, door positief samen te werken met de vrijwilligers en de zeevaartpolitie. Vermijdt machtsvertoon en politionele pesterijen. Durf zeggen dat de simpele schijnoplossingen van extreem-rechts niet werken. Communiceer duidelijk maar weerhoudend, vermijd elke polarisatie.

Burgemeester, Gouverneur, Minister van Binnenlandse Zaken, doe geen stoere uitspraken. Neem afstand van extreem-rechts. Zoek humane en realistische oplossingen, werk samen met de vrijwilligers en professionelen op het terrein, geef niet de indruk dat politioneel machtsvertoon alles kan oplossen.

1 thought on “Voorpost betoogt in Zeebrugge, zaterdag 18 maart 2017”

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.