Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Boekbespreking: “Indien nodig, mieren toevoegen”

Het gebeurt niet vaak dat ik zo onder de indruk ben van een boek dat ik me geroepen voel om er een bespreking aan te weiden. Dit debuut verdient echt een groot lezerspubliek.

Evelien laat zich opnemen on een psychiatrische afdeling en beschrijft van dag tot dag haar gevecht om overeind te blijven. Ze lijdt voornamelijk aan de gevolgen van een traumatische jeugd en DIS ( dissociatieve identiteitsstoornis ) en heeft reeds een lange weg doorheen de psychiatrie afgelegd. De laatste jaren vond ze de kracht om de opleiding tot ervaringsdeskundige te volgen om zo van binnen uit iets te proberen veranderen aan de vaak rigide structuren in de psychiatrie en lotgenoten te helpen.
Aanleiding voor deze opname was een depressie die de overhand op haar haalde.
Het boek dat ze hierover schreef vormt een sterke bekrachtiging van haar proces en ervaringsdeskundige inzet.

Het reilen en zeilen in de psychiatrie is me niet onbekend. Mijn dochter was zelf jaren lang lijdend voorwerp van psychiatrische zorg en ikzelf heb me ooit een viertal weken laten opnemen toen een chronische depressie plots zeer acuut werd. Ik heb er dan ook nog een vrij uitgebreide bibliotheek over uitgelezen.

Nooit las ik echter een getuigenis in boekvorm die zo genadeloos eerlijk en zonder zelfcensuur de rauwe werkelijkheid van psychisch lijden en de psychiatrische omgeving weergeeft. En de auteur doet dit met een taalvaardigheid en een breekbare humor die vrij zeldzaam is in een debuutroman.

Eigenlijk zou dit boek verplichte lectuur moeten worden voor iedereen die in de psychiatrie werkt of dit ambieert.
Zowat elke valkuil in de psychiatrische zorg komt aan bod. Wat de auteur in haar boek beschrijft is ongetwijfeld zeer herkenbaar voor iedereen die met complexe psychiatrische kwetsbaarheden de ‘gastvrijheid’ van de zorg (tussen de wachttijden door) mocht of moest ervaren, of die na een tijd niet meer zo kon ervaren.
Ik zou hier een hele opsomming en bespreking kunnen geven van die pijnpunten. Gelukkig hoef ik dat niet te doen. Ze staan immers helder weergegeven tussen de lijnen van elke bladzijde van het boek.

De laatste tijd is psychiatrie weer een actueel onderwerp in diverse media. Psychiatrische ziekenhuizen openen hun deuren voor de TV-camera’s.
Die programma’s verkondigen vaak een goed-nieuws-show type ‘Als het zo slecht met je gaat dat ambulante hulp geen soelaas meer brengt kan je even in opname gaan waar men je Fit In Je Hoofd maakt en je vrolijk verder kan’.

.Men wil ‘de drempel naar psychische hulp en psychiatrie verlagen’ en psychische kwetsbaarheid meer ‘bespreekbaar maken’.

Maar nog afgezien van het feit dat de drempels voornamelijk zo hoog zijn als de wachtlijsten lang lijkt het er op dat belangrijke probleemgebieden in de psychiatrie toch te vaak onder de mat worden geveegd, in die programma’s en binnen de psychiatrie zelf. Niet iedereen kan adequaat worden geholpen. Er is onder meer een weer groeiende tendens om mensen met een ‘te complexe problematiek dan maar op te sluiten zonder enig perspectief voor verbetering voor ‘de patiënt’ Hier verder op doorgaan zou dit verslag te lang maken. Daar is een boek voor nodig en Evelien Victor heeft het geschreven. Deze bespreking wil u daar enkel van op de hoogte stellen zodat u het kan kopen en vooral lezen. Je kan bij je plaatselijke bib natuurlijk ook een aankoopsuggestie doen en dan veel geduld uitoefenen tot het in de rekken staat….

Ik zou het boek onrecht aan doen door het louter te beschrijven als een soort analyse van de psychiatrische hulpverlening. Waarschijnlijk was dit niet eens de opzet van het schrijven.
Evelien begon in de eerste plaats te schrijven om de dingen voor haarzelf duidelijker te krijgen. Om dit dan later te verwerken in iets dat voor een groter publiek boeiend kan zijn is een beetje moed en veel talent nodig. En die heeft ze. Je kan dit boek dus ook lezen als boeiende roman of een egodocument die geen seconde verveelt.

Evelien Victor heeft met haar debuut een overwinning geboekt op haar zelftwijfel , daardoor voor lotgenoten een sterke ondersteuning gegeven en voor veel anderen een geschenk van verrijkend lezen.

Ik durf er wat op te verwedden dat dit voor haar het begin is van een mooie schrijversloopbaan. Ik kijk alvast uit naar volgende boeken…

Taal:Nederlands
Bindwijze: Paperback
Druk:1
Verschijningsdatum: maart 2021
:Aantal pagina’s: 174 pagina’s
Auteur: Evelien Victor
Uitgever:Brave New Books
EAN: 9789464350135

1 thought on “Boekbespreking: “Indien nodig, mieren toevoegen””

  1. Merci Veerle, ik word warm van je woorden, en niet uit schaamte :).
    Wat betreft de bibliotheken: Sinds eind april is het beschikbaar in de bibliotheek van Merelbeke! Ook de Krook liet weten dat ze mijn boek bestelden, maar dat het pas tegen deze zomer beschikbaar zal zijn. Ik weet dat de bib van Oostende en Sint-Lievens-Houtem nemen het ook bestelden, maar zoals je aangeeft, kan dat ook nog even duren voor het effectief in de rekken staat. Ik laat dat zeker weten op mijn fb profiel als het zover is!

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.