Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Waarom BAF ophoud te bestaan

De titel zegt al veel. BAF is niet meer. Maar dat wil niet zeggen dat “Alternatief Brugge” dood is!
integendeel: her en der duiken mooie projecten op. Mensen komen, en mensen gaan… En steeds klinkt de stem van het alternatief sterker. Het Alternatief waar wij voor staan is er eentje van Vrijheid, gelijkwaardigheid, Solidariteit en respect. Waarden die nooit zullen verdwijnen en waar héél veel mensen waarde aan hechten. Dat denken wij toch….

Ons respect voor elkaar, de planeet en de (anderen) dieren erop is (in de nieuwe wereld) nooit zo groot geweest. Toen BAF begon hadden we nooit gedacht dat er zoveel vegan shops, no-waste-shops, korte ketenprojecten,… zouden zijn na enkele jaren.
De rol die de overheid hierin speelde bleek groter dan we verwachtten, en daar zijn we ook dankbaar voor. De rol die we als burgers hebben gespeeld is echter nog zo veel belangrijker. En de rol die we nog zullen spelen kent geen grenzen.

Wat een strijdvaardigheid… Maar waarom houdt BAF er dan mee op?

En dat is het moment waarop ik van de “we”-vorm over stap naar de “ik”-vorm…

Ik startte met BAF omdat ik een bepaalde noodzaak zag in de sociaal-ecologische scene…. Een Vacuum.
Een medium waar iedereen z’n sociale en ecologische bedenkingen, engagementen en ideeën kwijt kon die lokaal was georganiseerd leek me dan ook wel iets. Het internet leek the place to be… Indymedia West-Vlaanderen was al een tijdje gestopt,… Het internet leek anoniem genoeg om er je ding op te doen, maar verbindend genoeg om lokaal mensen op de kar te krijgen.

We slaagden er wel in om een aantal lokale thema’s in de verf te zetten maar het concept waarbij iedereen die iets te vertellen had dan maar z’n ding kon brengen leek niet altijd een prioriteit.

Na 10 jaar moeite is het genoeg geweest voor mij. Niet dat ik niet geloof in het Brugs potentieel en de wil om het anders te doen in een maatschappij die gericht is op macht, geld en het recht van de sterkste. En ook niet dat ik het opgeef…. integendeel! Maar soms moet het geweer van schouder verlegt worden en moet er eens geëvalueerd worden…

Was BAF succesvol? Neen. Ondanks dat dat sommige artikels goed gelezen werden, we mooie info-avonden organiseerden,… moeten we toch zeggen: Neen.
(Aandachtige lezers zullen ondertussen ontdekt hebben dat ik terug overschakelde naar het meervoud)
BAF is nooit wat we wilden dat het zou kunnen zijn…. En dat zal grootendeels aan ons hebben gelegen, de manier waarop we onze website probeerden zelf te runnen met veel ups en downs, het amateurisme waarmee we sommige dingen aanpakten, de kleine doelgroep waarop we mikten, de kleine groep mensen die schreven voor de website,….
Ondanks dat alles waren we in 2018 genomineerd voor de Best Of Bruges-awards in de categorie Beste Media. Een mooie erkenning.

Maar dat is niet de enige erkenning die we kregen. De vele gesprekken, de schouderklopjes, de hartverwarmende acties die we samen opzetten….

Maar goed, nu is het na heel veel jaren van stress, naïviteiten, frustratie en nooit het gevoel te hebben gehad dat we compleet konden doen wat het concept ons voorschreef tijd om te gaan.

Het was een plezier om lezers te hebben….
merci!

En dan rest me nog enkel een aantal mensen te bedanken…
iedereen die ooit iets schreef voor BAF (jullie zijn de reden dat dit zo ver kon komen)
Veerle DS (op nummer 1), Arthuur Verkindt, Charlotte Storme, David Vanholsbeek, Elke Saey, Hilde Naessens, Karl Duc, Mikael Janssens, Louis Dejaeger, Jana Saelens, Martijn Wauters, Parsifal Stinissen,Raf Reuse, Sander Vandendriessche, Snor Neel, Students 4 Climate, Tatyana Decelle, Tine Devroye, Wouter VG,….

Maar ook… de mensen van Hart Boven Hard Brugge, 11.11.11., Youth for Climate, JNM, De mensen van de Weggeefwinkel, Groen vzw, Natuurpunt vzw, Justice 4 Mawda, Christphe & Ben, De West Vlaamse Milieukoepel, De lappersforters en Last but not least Uitgezonderd.

En al die mensen die ik vergeet… Love You!

1 thought on “Waarom BAF ophoud te bestaan”

  1. Jammer dat het moet eindigen, maar ik begrijp het. Het slorpt enorm veel tijd op, en ons ganse leven is een zoektocht naar de meest efficiënte tools en methodes om ons steentje bij te dragen tot een betere wereld. Wanneer iets veel moeite kost en onvoldoende effect heeft, dan moeten we durven conclusies trekken.

    Ik zou willen vragen of het mogelijk is om de gepubliceerde artikels en de website online te laten staan? Ook al gebeuren er geen nieuwe publicaties en wordt deze niet verder onderhouden. BAF is namelijk een hele waardevolle bron van informatie, één van de weinige Brugse sites waar we grondige en uitvoerige artikels kunnen vinden die ons toelaten om ons te verdiepen in de historiek van bepaalde dossiers. Het zou erg jammer zijn mocht dit verloren gaan.

    Bedankt voor alle moeite!

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.