Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Zit de Bruggeling te wachten op nog een luxueuze residentie voor “de happy few”?

Terwijl de huurprijzen de pan uit swingen en het voor jonge gezinnen steeds moeilijker wordt om zelf een woonst te verwerven geeft de stad een omgevingsvergunning om de oude basisschool Hemelsdaele op het sint-maartensplein om te bouwen tot luxueuze residentie “voor de happy few”. Dat is niet het enige project in de binnenstad in z’n soort, ook in de Ezelstraat komen nieuwe huizen voor de rijken waar momenteel nog de restanten van de Weylerkazerne staan.

[pullquote align=”alignright” size=”col-sm-4″ fontfamily=”headings-font” fontsize=”120″]Armoede is vaak onzichtbaar. Maar achter de gevels van heel wat Brugse woningen vechten heel wat mensen om rond te komen.[/pullquote]Of Brugge nog nood heeft aan meer woningen in het hogere prijssegment is nog de vraag, maar dat de krapte op de woningmarkt vooral te voelen is voor mensen die het minder breed hebben behoeft weinig uitleg…
Laten we er even wat cijfers bijhalen:
Armoede is vaak onzichtbaar. Maar achter de gevels van heel wat Brugse woningen vechten heel wat mensen om rond te komen.
12 % van de gezinnen in Brugge heeft het in 2017 moeilijk gehad met rekeningen te betalen (huishuur, energie, gezondheidskosten, schoolkosten,…). In het Vlaams gewest is dit 9%. 3% gaf aan specifiek problemen te hebben met het betalen van de woning.
Bij 18% van de fiscale aangiften van alleenstaande Bruggelingen ligt het inkomen onder de kritische grens van 10.000 euro per jaar. Bij mensen die een gemeenschappelijke aangifte deden is dit 9% onder de kritische grens van 20.000 euro. Volgens prognoses van de Vlaamse overheid zal vooral het aantal huishoudens met alleenstaanden de komende jaren stijgen.

Wanneer je een woonkrediet wil afsluiten werd in het verleden door vele banken een grens gelegd op 30% van het inkomen die je zou mogen spenderen aan het afbetalen van de woning om van een financiƫel gezonde situatie te kunnen spreken. 20% van de Bruggelingen geeft meer dan 30% van haar budget uit aan wonen. In het Vlaams Gewest is dit 18%. Eigenaars van een woning doen het met 13% van het budget beter dan huurders: maar liefst 44% geeft aan meer dan 30% van het gezinsbudget te moeten spenderen aan wonen.
Vooral mensen die huren hebben het dus moeilijker om het woonbudget lager dan 30% te houden en verkeren dus in een financiƫel ongezonde situatie.

Steeds meer mensen vinden op de reguliere woningmarkt geen betaalbare woning en gaan daarom op zoek naar een sociale huurwoning.
Het aantal Brugse huurwoningen die worden verhuurd via een sociaal verhuurkantoor steeg in de afgelopen 10 jaar van 218 naar 370, een stijging van 70%.Ā  In het Vlaams gewest werd een stijging van 136% gerealiseerd.Ā  Brugge loopt hierin dus serieus achter op de andere gemeenten.
In Brugge woont 6,8 % van de gezinnen in een sociale huurwoning. In de grote en regionale steden is dit 8,7%.Ā  Ook hier zien we dus een achterstand.

Er is dus duidelijk werk aan de winkel voor de nieuwe lokale bestuursploeg en de Vlaamse overheid.Ā  Het is duidelijk dat de doorsnee-Bruggeling niet zit te wachten op nog meer woningen voor de rijkere klasse. Er moeten dringend woningen bijkomen voor mensen die het moeilijk hebben op de woningmarkt. Ondertussen moet ook de renovatie van de sociale woningen, waar ondertussen ook een historische achterstand is opgelopen, versneld doorgezet worden. Alleen zo kunnen we drama’s vermijden.

Specifiek voor de beide projecten die VDD Project Development in Brugge zal verwezenlijken dringt de vraag zich op of de projecten niet beter een mix waren geweest van woningen in het hogere segment en sociale woningen. Beide locaties waren ook ideaal voor nieuwe projecten van cohousing, die steeds meer aan populariteit lijkt te winnen. Een gemiste kans.

[well size=”sm”]De cijfers in dit artikel zijn afkomstig van Statistiek Vlaanderen en Brugge in cijfers. Foto: Focus WTV [/well]

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.