Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Zijn kinderen hier gelukkig?

Ik las het artikel in de HUMO van vorige week (28/03) over het boek met titel ‘The Dutch Way’,  de Nederlandse manier van opvoeden van kinderen, die zij  zeker beter vinden dan hun Engelse manier.

Hier kan u een bespreking lezen i.v.m. België en beleid voor kinderen: Unicef-rapport over kinderwelzijn.

Het trok mijn aandacht zeker omdat er in beschreven staat dat Frankrijk  niet zulke happy kinderen heeft, deze worden te autoritair opgevoed en hebben geen enkele inspraak. Ze zijn  wel zeer braaf en beleefd. Dit hoorde ik ook van Michiel Heynderickx, een Gentse (pers) fotograaf /docent, teevee-werkmaker- die een zeer grote fan is van Frankrijk en waar ik ook wel graag naar luister, hoe hij opgaat in de Franse cultuur van genieten en kwaliteit opzoeken. Dit dan in tegenstelling tot de Nederlandse cultuur, beweert hij. Maar hij ziet daar niets negatiefs in voor die kinderen, volgens hem is dat zelfs teken van een goede cultuur dat kinderen braaf en volgzaam zijn. Maar ja, Michiel is dan ook zelf kinderloos dacht ik, dus spreekt niet echt in naam van de kinderen.

Tja, opvoedkundige vrouwen met kinderen hebben misschien wel meer Franse of Hollandse kaas gegeten van gedegen onderzoek naar  het geluk van kinderen dan Michiel die enkel de eigen voordelen ziet van de doodbrave stille kinderen?

Ziet de maatschappij, zien de ouders, ziet de school ook enkel de eigen voordelen van brave stille kinderen die dan later de brave, stille werkende klasse moeten vormen?

Wat maakt een gezin/kinderen gelukkig(er)?

Zoals voor veel zaken, dus het geluk ligt in de gewone dingen, de dagelijkse ‘routine zoals het samen eten, ontbijten. Geen te gehaaste , gestreste beleving dus. En eten is meer dan voedsel in mond proppen, zoals een boom meer is dan een stok met blaadjes. Het is ook Samen praten.

Dit komt zeer veel terug dus: het praten, communiceren, luisteren, mekaar respecteren, elke mening telt. Dus niet te streng en te autoritair zijn. Regels moeten er wel zijn, maar ook zeker vrijheid om tot zelfstandigheid te groeien.

En het beste zijn niet de ‘alternatieve losse hippie-families of aan de andere zijde de strenge gestreste yuppies, maar de eerder conservatieve gezinnen die dus niet in eerste plaats streven naar de beste posities op de maatschappelijke ladders, de prestaties van de kinderen op school, de wedijver in de ‘rat-race.

Ja, weeral de gulden middenweg dus bewandelen, met degelijke waarden. Minstens vijf keer met ouders eten werkt al preventief tegen negatief gedrag als drugsgebruik, criminaliteit.

In vele landen als Engeland, Frankrijk is de prestatiedruk zeer hoog in de scholen. Kinderen die graag naar school gaan zijn zeldzaam , en is toch zeer jammer want men slijt daar zeer veel tijd die beter besteedt kan worden. Dit kan door kinderen actiever te laten zijn, laten in groep werken, aan projecten, creatief laten werken, in plaats van enkel droogweg alle stof van buiten te laten leren. Kritiek geven en ook daarmee leren omgaan is zeker een pluspunt voor elke mens, en is niet gemakkelijk.

Het sociale is dus van groot belang voor het geluk van een mens. Niet enkel of zelfs niet gewoon de zuivere intelligentie van de punten voor wiskunde bijvoorbeeld.

Het kind zelf laten kiezen wat ze willen als opleiding op school, welke vakken ze graag doen, en niet enkel ‘de meest haalbare hoge opleiding is verplicht. Wat past bij het kind? Ook als volwassene op het werk is men het meest tevreden met minder hiërarchie, dus met een werkomgeving waar men werknemers ook hun mening vraag en echt inspraak geeft waar mogelijk, dus wel in gesprek kan gaan.

Belangrijk is ook dat er weinig ongelijkheid is, bv. Tussen arm en rijk. In Engeland zijn er veel privéscholen met dure bijlessen. Er is daar nu eenmaal nog steeds een Brits klassensysteem.

Een zelfstandig kind, is een gelukkig kind, streven naar autonomie staat op de eerste plaats in Nederland. Terwijl anderen nog teveel ‘helikopteren, het kind altijd controleren, met de auto van her naar der voeren voor allerlei activiteiten. In Nederland leren kinderen al snel ‘hun plan trekken, zelf met de fiets overal naartoe rijden, zal hen dan zeker later minder de modus Auto doen instellen.

Met risico’s leren omgaan, niet altijd maar angstig en overbezorgd zijn over alle gevaren, je zal vuil worden, nat, ziek.. Gezondheids-en veiligheidsregels: het kan echt Teveel worden!

Een kind is geen verlengstuk van jezelf dat moet presteren, nog beter worden dan je zelf hebt bereikt. Een gestresseerd kind is geen gelukkig kind. Ook voor sociale vaardigheden als omgaan met anderen, vriendelijkheid, moet men op school aandacht besteden.

Ook opvallend is dat hoogopgeleiden niet automatisch gelukkiger zijn, nochtans heb ik dat vroeger toch gelezen, dat zij gezonder leven, betere voeding toch hebben, geld kan toch meer kwaliteit doen kopen dacht ik. Maar ja, er is steeds ‘gezond verstand nodig, hoe rijk men ook is.

Ook ouders die deeltijds werken en dus meer aandacht geven aan hun kinderen hebben een streepje voor. Minder uren werken, maar met meer kwaliteit, om meer uren aan je gezin te spenderen.

En ja, ook de totaal ‘nutteloze uren , de slaap-tijd is super belangrijk. Slaap en rust is dan ook heel belangrijk voor een opgroeiend kind, en ook als volwassene hoort het tot de kwaliteiten in het leven.

De plicht van een kind is in eerste plaats: Kind mogen zijn, opgaan in vrij spel. Niet alles problematiseren, willen controleren. Dit is de belangrijkste boodschap dacht ik, en iedereen was ooit kind en het is goed om zich er af en toe eens terug in te leven, zonder daarom kinderachtig te moeten doen.

Op wereldschaal doet Noorwegen, met een gezonde sociaal-democratie het beter dan Nederland nog, België staat op zowat negende plaats, Engeland op 16e plaats, Roemenië , met een zware geschiedenis van wrede dictatuur , hinkt achterop.  Dat er een verband is tussen het gezonde/goede bestuurs-systeem van het land/ook plaatselijk-stedelijk en de goede opvoeding/het geluk van de kinderen lijkt me ook niet onbelangrijk.

 

 

1 thought on “Zijn kinderen hier gelukkig?”

  1. Beste Tine

    Ik weet niet of je een artikel uit de Humo serieus kunt nemen. Hoe komen die eigenlijk aan die statistieken? Een peuter in Nederland kan pas naar school vanaf 4 jaar oud (verplicht) waar er bij hem net als in Engeland het alfabet en dergelijke ingeramd word. Als je voor die leeftijd je kinderen wilt laten spelen met andere kinderen moet je daarvoor betalen in peuterspeelzalen waar ze 2 tot drie halve dagen per week naar toe kunnen. In Engeland kunnen je kinderen gratis spelen met andere kinderen in Mother and todlers groepen georganiseerd door vrijwilliger, gratis en voor niets…maar dan moet je er als ouder wel bij blijven

    In Nederland kan een kind uit een laag betaald gezin niet studeren. omdat ze net zoals in Engeland een lening moeten nemen voor een studie Bijna alle kinderen die ik rondom mij zie die van gezinnen met lagere inkomens komen gaan werken in de supermarkt of Zeeman zonder studie en alleen de kinderen van de hogere inkomens gaan wel studeren.

    Bijna alle jongeren werken op een nul uren contract, wat dus een soort interne interim is….vaste contracten kun je wel vergeten…Je bent verplicht om een baan te aanvaarden in heel Nederland als je langer dan een bepaalde periode werkloos bent, verplicht verhuizen dus als ze je een baan aanbieden 200 of 300 km verderop… Ziekteverzekering is minimaal 87 euro per maand….en als je een iets beter wilt hebben betaal je snel 100 euro of meer per maand, want alles is geprivatiseerd hier. Openbaar vervoer is onbetaalbaar, want het is Prive.

    Universiteiten zijn onbetaalbaar, want die zijn OOK prive. En alhoewel de gelukkige jeugd van Nederland daar maanden tegen betoogd heeft, is dat nog steeds zo….Studeren ALLEEN voor de elite…waarom vragen ze eigenlijk als je je kind op school inschrijft wat het opleidingsniveau is van de vader en moeder?
    En dan hebben we nog niet gesproken over de religie in Nederland en de vele diep religieuze politieke partijen….

    Die mensen die bij de Humo werken zijn echt specialist in het overzien van belangrijke feiten, in bijna al hun gemanipuleerde artikelen…

    grts

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.