Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Wooncoöperaties. Binnenkort ook in Brugge?

[html ]Wonen in België is duur. Het beleid is afgestemd op de “betere” segmenten, het fiscaal beleid is geschreven voor de middenklasse en exclusief gericht op verwerving, er zijn veel sociale woningen te kort. Tijd voor innovatie, tijd voor een nieuw concept. Wooncoöperaties, iets wat in landen als Duitsland, Zwitserland of Nederland al lang bestaat, zijn ook bij ons een deel van de oplossing. Kom luisteren naar Karel Lootens, mede-stichter van Wooncoop Gent, op woensdag 13 juni, in Vormingplus.

In België is de woonmarkt duaal: je kan kopen of huren, je moet iets vinden op de private markt of je kan (met geluk en volharding) terecht in een sociale woning. Een middenweg is er niet. De voorbeelden uit het buitenland bewijzen dat het wel degelijk anders kan: de starre woningmarkt in België heeft nood aan creatieve ideeën.

In een wooncoöperatie is het onroerend goed in handen van coöperatieve aandeelhouders. Als huurder van een wooncoöperatie kan je tegelijk coöperant/eigenaar zijn, maar dat hoeft niet. In Gent werkte Wooncoop een experimenteel model uit waarbij de prijs die je betaalt als bewoner/huurder betaalt varieert naar gelang het aandeel dat je hebt gekocht of dat vrienden of familieleden jou ter beschikking stellen.

Het idee klinkt ongewoon. Maar buitenlandse voorbeelden tonen aan dat het kan werken. Wooncoöperaties bestaan er al bijna 100 jaar. En omdat ze in sommige landen zo’n grote spelers zijn, wegen ze op de gehele woon- en vastgoedmarkt.

Op woensdagavond 13 juni vertelt Karel Lootens hoe het Gentse experiment in elkaar zit. Hoe kan je levenslang wonen zonder eigenaar te worden? Hoe kan je kwalitatief wonen ook voor anderen mogelijk te maken? Hoe kan een wooncoöperatie een antwoord bieden op de wooncrisis?

Woensdag 13 juni, om 19u30, in Vormingplus (Sint-Pieterskerklaan 5, 8000 Brugge).
Bijdrage: 3 euro.
Op initiatief van Wooncoop, Samenhuizen en Vormingplus.

alle info vind je hier: of op de facebookpagina.[/html]

Contact the Author

Geef een reactieHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.