Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Wat te onthouden over de gemeenteraad van gisteren…

Sinds mei van dit jaar brengt de krant van West-Vlaanderen via hun website live-verslag uit van de gemeenteraad in Brugge.  Iets wat we enkel kunnen toejuichen.  Hopelijk draagt dit bij aan een cultuur van openheid en debat, die soms ver te zoeken is in het Brugse stadhuis.
Voor jullie filterden we er enkele passages uit…

De gemeenteraad begon een half uur vroeger dan anders en wegens de terreurdreiging werden hand- en andere tassen van journalisten en het publiek gecontroleerd bij het binnenkomen van de zaal.  Of ook de raadsleden hun handbagage moesten laten controleren is niet duidelijk. Bovendien was er weinig werk aan de winkel voor het veiligheidspersoneel bewijst volgende tweet van CD&V-er Niels Vermeulen:

Er stonden 37 punten op de agenda en 7 interpellaties.  Opvallend hierbij is het aantal interpellaties per partij:
Aan kop de oppositiepartij Groen met 3 stuks.  NV-A bekleed de tweede plaats met evenveel interpellaties.  En op een gedeelde 3e plaats CD&V en Open VLD. Bij Vlaams Belang bleef het stil.

En dan de inhoud…
Het 
voormalig politiebureau in de Hauwerstraat wordt afgebroken tot op de ruwbouw.  De dragende structuur blijft en zal verbouwt worden tot een vrijzinnig centrum en studentenhuis mét fuifzaal.  Iedereen blij, maar toch enkele opmerkingen, ondermeer van Mercedes Van Volcem (Open VLD) die vindt dat het stadsbestuur de jongeren wegsteekt in de kelder…  Sammy Roelandt (Groen) was dan eerder bezorgd om de kwaliteit van de fuifgelegenheid en hoopt dat er werk zal gemaakt worden van een deftige akoestiek.

De weg wordt vrij gemaakt voor fietstaxi’s in de stad.  Hiervoor was een aanpassing nodig van een politieverordening.  Vervoer van a naar b zal (nog?) niet mogelijk zijn.  Het gaat om toeristische rondritten van een half uur waarvoor de stad de prijs vastlegt op 24 €.  “Het is een proefproject”, verklaart burgemeester Renaat Landuyt. “We zullen er voorzichtig mee starten en zorgen dat het uitzicht van de riksja’s zo neutraal mogelijk blijft, zoals de toeristische bussen.”

Mercedes Van Volcem (Open VLD) en Ann Soete (NV-A) interpelleren over de aangekondigde beurshal die tegen 2019 moet verrijzen op de plek waar de vorige staat te verkommeren.
Schepen Boudewijn Lalloo (CD&V) verdedigt de keuze voor de locatie en verklaart dat een uitbreiding van de parking onder ’t Zand voldoende kan zijn om mobiliteitsproblemen te vermijden.  Verder wijst hij erop dat door op dezelfde locatie te bouwen er geen problemen met Ruimtelijke ordening zijn en kiest hiermee voor een gemakkelijkheidsoplossing.  Een bouwaanvraag aan de Vaartdijkstraat zou een nieuw RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) en een nieuw GRS (Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan) nodig zijn.  Ook  het Agentschap Wegen en Verkeer deed moeilijk.

Verder was er nog een interpellatie van Pieter Marechal (CD&V) die meer plaats wil voor Start-ups in Brugge.  Schepen Hilde Decleer (ook CD&V!) somde daarop een reeks inspanningen op die de stad reeds heeft gedaan om start-ups een duwtje in de rug te geven.

Bruno Mostrey (Groen) klaagde over het 
gebrek aan bio-landbouwers in Brugge.  Op de 140 landbouwbedrijven in Brugge is er géén enkele die een bio-label kan voorleggen.   Hij wil dat de stad aanmoedigende maatregelen neemt. 

Raadslid Eric Lagrou (NV-A) ijverde dan weer voor meer fietsparkings aan het station.  Schepen Annick Lambrecht (SP.A) trad hem bij en kondigt aan zo snel mogelijk samen te zitten met de NMBS.

Sammy Roelandt (Groen) wil dat schepen van mobiliteit Lambrecht (SP.A) eens in Rouen gaat kijken naar een project waar een fietsbus schoolkinderen ophaalt… De diensten van de schepen houden de evolutie van dit, en andere projecten met betrekking tot duurzaam huis-schoolverkeer, in de gaten, zegt de schepen.  Bovendien wijst ze erop dat de provincie en de mobiliteitsdienst een schoolfietsroutekaart voor Brugge aan het ontwikkelen zijn.

 

foto’s: twitter.com en hetnieuwsvandaag.be

1 thought on “Wat te onthouden over de gemeenteraad van gisteren…”

  1. Reeds bij de eerste paragraaf afgehaakt, een zelfverkaard journalist die de vervoeging der werkwoorden niet beheerst… achja triest gewoon.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.