Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Vredesactie plant wake voor burgerslachtoffers in Jemen

Op dinsdag 15 januari plant Vredesactie Brugge een actie om de aandacht te vestigen op de oorlog in Jemen. Zoals in elke oorlog zijn vooral burgers slachtoffer van de gruwel, de pijn, de honger….
In Jemen is één van de zwaarste humanitaire crisisses van de laatste jaren aan de gang. Vredesactie wil de Brugse gemeenteraad aansporen om alles in het werk te stellen om deze, en andere, oorlog(en) tegen te houden.

De oorlog in Jemen

We weten allemaal dat er iets ernstigs aan de hand is in Jemen. Maar wat? Hoe,en vooral, Waarom?

We keren terug naar 2011. Op heel wat plekken in de Arabasche wereld breekt een golf van opstand en revolutie uit: De zogenaamde Arabische lente. Ook in Jemen komen mensen in opstand tegen hun leider Ali Abdoullah Salih die miljarden dollars staatsgeld in eigen zakken zou hebben gestoken. De macht wordt overgenomen door Abdrabbuh Mansur Habi, die er niet in slaagt om stabiliteit te brengen: Er heerst werkloosheid, een groot voedseltekort, er worden tal van aanslagen gepleegd en een aantal groepen willen zich afscheuren van het land. Er onstaat een burgeroorlog waarbij de Houthi-rebellen de afgezette Abdoullah Silah terug aan de macht willen helpen.
Uiteraard speelt ook godsdienst een rol in dit kruitvat. De Houthi’s zijn voornamelijk Sjiitisch, terwijl de aanhangers van Salih Soennitische moslims zijn.

In 2014 wordt de macht in de hoofdstad Sanaa gegrepen door de Houthi-rebellen. Over het ganse land komen zij in opstand tegen de nieuwe regering van Habi, die naar het noordelijker gelegen Saudi-Arabië vlucht.
De Saudi’s zien in de machtsovername door de Houthis een grote bedreiging en de reeds aanwezige spanningen tussen Saudi-Arabië en aartsvijand Iran, waarvan ze denken dat deze de Houthis steunen, bereiken een hoogtepunt.

2015. De Saudi’s startten een offensief tegen de Houthi’s in Jemen en worden hierbij gesteund door 8 Arabische staten: Bahrein, Egypte, Jordanië, Koeweit, Marokko, Qatar, Senegal, Soudan en de Arabische Emiraten. Deze coalitie krijgt bovendien ook de internationale steun van Pakistan, Somalië en de Verenigde Staten.
De regering van Saleh kan rekenen op de steun van Iran, de Libanese Hezbollah, Noord-Korea en (volgens sommigen) golfstaat Oman.
Ook ISIS en Al Qaeda zien in de chaos van de burgeroorlog een mogelijkheid om hun invloed uit te breiden.

In 2018 wordt het duidelijk dat de gevechten leiden tot één van de grootste humanitaire crisissen ooit: Elke 10 minuten sterft een kind in Jemen. In 3 jaar tijd zouden 56.000 mensen het leven hebben gelaten. Volgens schattingen dreigen 13 miljoen Jemenieten om te komen van honger.

Actie

Wat kan ik hier aan doen? Velen hebben de vraag al gesteld. Als burger kan je immers weinig veranderen aan een conflict die 5.000 kilometer hier vandaan wordt uitgevochten. Wanneer er religieuze elementen meespelen lijkt een oplossing zelfs nog verderaf te liggen…

Er zijn echter verschillende manieren om een verschil te maken: Vooraleerst kan je NGO’s steunen die ter plekke het beste van zichzelf geven en de zwaksten de eerstelijnshulp verlenen. Maar ook met minder financiële vrijheden kan je een groot verschil maken: Je kan druk zetten op politieke actoren, zowel binnenlands als buitenlands. Een brief of e-mail is een kleine moeite en kan potentieel de wereld veranderen. Brieven (en dus ook e-mails) hebben in het verleden de wereld veranderd:
Martin Luther King schreef niet alleen de wereldberoemde “I have I dream”-speach, maar ook een “Lettre From Birmingham” waarin hij op behoorlijk radicale wijze mensen oproept om op niet gewelddadige manier in opstand te komen tegen onrechtvaardigheid. Hier mogen we gerust een voorbeeld aan nemen!

Vredesactie wil wegen op het beleid, zowel federaal als lokaal. Misschien wordt hun aanstaande actie bij aanvang van de gemeenteraad een druppel op een hete plaat… Wat kan een lokale bestuursploeg eigenlijk aan dit probleem doen?

Wapenhandel

De Brugse link is niet zo ver te zoeken… we hebben een haven. Vanuit die haven worden tal van wapens, munitie en ander oorlogstuig verscheept naar heel wat landen. België was in 2014 de grootste handwapen-uitvoerder van Europa die wapens exporteerde naar het Midden Oosten
Het zou naïef zijn om te denken dat onze Brugse haven hier geen rol in zou spelen. In 2016 bleek dat de haven wel wat boter op het hoofd had in conflicten die toen speelden.

Het is dan ook een legitieme vraag aan de nieuwe Brugse bestuursploeg: In hoeverre kunnen we als stad garant staan dat we zoveel mogelijk burgerslachtoffers vermijden in het conflict in Jemen en andere conflicten? Welke maatregelen willen we nemen en zijn we bereid onze economische belangen aan de kant te zetten om humanitaire belangen te dienen?

Wil jij die vraag mee stellen? Vredesactie voert op dinsdag 15 januari 2018 actie op de Burg bij aanvang van de gemeenteraad om 17u45. Verschillende organisaties ondersteunen deze oproep: HuisvandeMens Brugge, Brugsalternatiefforum.be, HART BOVEN HARD – Brugge, Masereelfonds Brugge, 11.11.11 Brugge enVormingplus regio Brugge.

https://www.facebook.com/events/222630641993445/






11 februari: Ludo Debrabander in de Snuffel: vrije bijdrage.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.