Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Vredesactie houdt herdenking voor verdronken vluchteling

[container_effect ][html css=”width:50vw;margin:0px;padding:20px;”]

De Brugse afdeling van Vredesactie voerde afgelopen zaterdag actie in de kuipersstraat. Een 20-tal activisten hielden er een herdenking voor Nicknam Masoud, een Iraanse vader die deze zomer een wanhopige poging ondernam om het verenigd koninkrijk al zwemmend te bereiken. De man werd op 15 oktober begraven op het kerkhof van De Blauwe Toren. Het gerecht ging ervan uit dat het om de Irakese vluchteling Nicknam Masoud ging. Men kon geen familieleden van de man terugvinden. Een maand later kon de man door het speurwerk van een Britse televisiezender echter geïdentificeerd worden als Nicknam Masoud, een Iraanse vluchteling die reeds 15 jaar door Europa zwierf. Vredesactie hekelt het gebrek aan inzet van het Belgisch gerecht bij de identificatie van de man. “Hoe kan het dat het Britse ITV kan wat het Belgisch gerecht niet kan? Er liep duidelijk iets mis bij de niet-identificatie van Nicknam Masoud.” verklaarde woordvoerder Hilde Naessens aan Het Brugs Handelsblad.

Wanhopige transmigrant

Het lichaam van Nicknam Masoud werd eind augustus ter hoogte van het offshore-windmolenpark van Zeebrugge aangetroffen op zo’n 28 km van de Belgische kust. De man droeg een zelfgemaakte zwemvest van plastic flessen en had één zwemvlies aan. Verder droeg hij twee jeansbroeken, vermoedelijk om zich tegen de kou te beschermen. Het lichaam werd aan de hand van een gevonden identiteitsbewijs geïdentificeerd als dat van de Irakees Nicknam Masoud.

“Hoe kan het dat het Britse ITV kan wat het Belgisch gerecht niet kan? Er liep duidelijk iets mis bij de niet-identificatie van Nicknam Masoud.”

Hilde Naessens, vredesactiviste

Er werd geen familie van de man teruggevonden en dus werd het lichaam op 15 oktober begraven op het Islamitisch kerkhof van Brugge. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) kwam het lichaam groeten, alsook vredesactivist Piet Wittevrongel. Hij benadrukte toen in een interview met Focus dat België medeverantwoordelijk was voor de dood van de man. We lieten immers toe dat veel Amerikaans oorlogsmaterieel vanuit de haven van Zeebrugge werd verscheept naar Irak. Door de chaos die in het land ontstond sloegen vele tienduizenden mensen op de vlucht.

ITV onderzoekt

Bijna toevallig was ook een ploeg journalisten van het Britse ITV aanwezig, waaronder de Belgische cameraman Daniel Demoustier, die reeds 25 jaar lang de problematiek volgt van vluchtelingen die van Calais naar de UK trachten te geraken. Hij was geraakt door de foto van ‘de man met de ene zwemvlies’ en ging vruchteloos op zoek naar meer info. Uiteindelijk kreeg hij een telefoontje van een medewerker van het Brugse OCMW dat de Irakees de volgende dag zou worden begraven.

Op de begrafenis ontmoet Demoustier imam Aziz Ur Rahman die hem een tijdje na de begrafenis opbelt. De imam kreeg immers de persoonlijke bezittingen van Nicknam Masoud en vroeg zich af of de journalist hier iets mee was. Tot z’n verbazing vindt Demoustier tussen de bezittingen een gsm met daarin een SD-kaartje met 12 gigabyte aan foto en filmmateriaal. Het is dankzij deze informatie dat blijkt dat Nicknam Masoud helemaal geen Irakees is maar een Iraniër.

Ook Demoustier geeft in een (betaal-)artikel in De morgen aan niet te spreken te zijn over het gebrek aan onderzoeksdaden van speurders en gerecht. “Die telefoon was nog door niemand bekeken. Zoveel is duidelijk. Bij de politie heeft blijkbaar niemand er eens aan gedacht om dat geheugenkaartje uit die smartphone te halen. Terwijl toch iedereen weet dat je daar wellicht de meeste informatie zult vinden.”
Demoustier is vastberaden om meer te weten te komen over de Iraniër. Hij wil op zoek gaan naar z’n familie en is van plan om een documentaire te maken over het leven van de man.

Oorlog maakt vluchtelingen

Dat Vredesactie ervoor kiest om op 28 december actie te voeren is geen toeval. Dat is immers de “dag van de onnozele (onschuldige) kinderen”. Op deze dag herdenkt de katholieke kerk de kindermoord van Koning Herodes in Bethlehem en de hierop volgende vlucht naar Egypte van Jozef en Maria met hun boreling.
Vluchten is van alle tijden maar het zijn steeds wapens die de oorzaak van zoveel leed zijn. Vredesactie wil erop wijzen dat deze wapens vaak in westerse landen worden gemaakt en naar conflictgebieden worden geëxporteerd. In 2012 had de Europese wapenindustrie een omzet van 96 miljard en ongeveer 40 miljard daarvan was voor het buitenland bestemd.

Op de website ikstopwapenhandel.eu ontdek je nog veel meer feiten over de big business van Europese en ook Belgische wapenhandelaren, mannen in maatpak die veel bloed aan hun handen hebben en die ook verantwoordelijk zijn voor zovelen die op de vlucht moeten gaan voor oorlog en geweld.

[/html][/container_effect]

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.