Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Voer op 21/03 mee actie tegen structureel racisme

Wereldwijd is 21 maart is de Internationale dag tegen racisme en discriminatie. Ook dit jaar willen we op straat komen om mee actie te voeren voor gelijke rechten.
Coronaproof, uiteraard.

Met acties op 21/3/21 klagen we het structurele racisme aan, het racisme dat in alle hoeken en kieren van onze samenleving zit. In de gezondheidszorg, in het onderwijs, in sociale bescherming, op de arbeids- en de woningmarkt: mensen met een migratieachtergrond en nieuwkomers worden alsmaar meer uitgesloten en gecriminaliseerd. Het structurele racisme legitimeert bovendien het individuele racisme. De meldingen bij UNIA over discriminatie, hate-speech en racistische misdrijven stijgen alarmerend. Extreem-rechts zaait angst en zet mensen tegen elkaar op.
Regeringen over heel Europa en daarbuiten maken hoe langer hoe duidelijker een onderscheid tussen A- en B-burgers, mensen voor wie rechten gelden, en mensen die rechtenloos worden gemaakt, die onder-beschermd zijn en tegen wie hoe langer hoe meer geweld kan worden ingezet. Zo nemen de onderbescherming en het geweld van politie en beveiligingsdiensten tegen mensen op de vlucht ondertussen dramatische proporties aan.
Niet enkel de mensen worden systematisch aangevallen en uitgesloten, ook de organisaties die dit aankaarten, die opkomen voor gelijke rechten en tegen racisme, worden systematisch gestigmatiseerd, aangevallen, verdacht gemaakt en zelfs ontmanteld. De pijlen die gericht zijn op het Minderhedenforum, het CCIB, Bruxelles Panthères, Imazi.Reine, maar ook op vakbonden en andere kritische middenveldorganisaties alsook de beslissing van de Vlaamse regering om uit UNIA te stappen moeten ons allemaal zeer bezorgd maken. De toenemende aanvallen op etnisch-culturele minderheden en organisaties die dit aankaarten zijn een aanval op onze grondrechten en treffen ons uiteindelijk allemaal.
We roepen op om massaal mee actie te voeren op 21/03/2021!

Hoe deelnemen?


Eenvoudig, maar ontzettend belangrijk om mee te doen:

  1. Voer mee actie op ’t Zand (maximaal 100)
    We verzamelen om 11u aan ’t zand. Ga met een (door ons voorzien, of een eigen…) pancarte waarop één van onze slogans staat op een stip staan. Deze stippen liggen 1,5 m uiteen zodat de corona-maatregelen kunnen opgevolgd worden.
    Mondmaskers zijn verplicht en er mogen maximaal 100 mensen deelnemen, inschrijven is daarom verplicht.

2. Kan je niet naar de actie komen? Maak je eigen slogan of gebruik er eentje van hieronder, neem tussen 11 en 12 uur plaats voor je eigen deur/huis, neem een selfie met de slogan erbij en plaats deze meteen op fb, insta… gebruik hierbij de hashtag #staoptegenracisme

spreek vooraf buren, kennissen, vrienden aan om mee te doen, wie weet overtuig jij jouw ganse straat!

3. pas je profielfoto en/of omslagfoto op social media aan met dit kader of deze omslagfoto.

Overal in België acties…

Er wordt op zondag 21/3 overal in België actie gevoerd. Naast Brugge wordt ook in Oostende, Ieper, Gent, Antwerpen, Herentals, Genk, Brussel, Halle, Mons, Namur,Charleroi en Liège actie gevoerd.

Doe mee… Laat zien dat ook Brugge opstaat tegen racisme!

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.