Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Voedselverspilling: 'Sorry is niet genoeg!'

Een derde van het voedsel wereldwijd wordt verspild.  En dat terwijl 1 op de 8 mensen honger lijdt.  De 11.11.11. campagne dit jaar wil de verspilling van voedsel tegengaan en de beleidsmakers aansporen actie te ondernemen.

Als we aan voedselverspilling denken hebben we het meestal vooral over voedsel die bij ons in het noorden in de vuilnisbak terechtkomt, zij het omdat het niet verkocht werd in de supermarkt of juist omdat iemand teveel eten kocht of bereidde.   Maar het verlies zit in de volledige keten…
Een groot deel van het voedsel, zowel in het noorden als in het zuiden, gaat verloren op het veld.  Denk hierbij aan ziektes die de gewassen teisteren, weersomstandigheden maar ook onaangepaste oogstmethodes, afkeuring van voedsel omwille van de kwaliteit of vorm, …
Ook in de opslag en het transport gaat, vooral in het zuiden, veel verloren.  Onaangepaste of gebrekkige middelen liggen hier aan de oorzaak.
Zowel in de verwerkende industrie als in de distributiesector gaat nog eens 10 tot 15% van het voedsel verloren alvorens het bij de consument terecht komt waar nog eens een groot deel verloren gaat.

11.11.11.  schuift 4 politieke eisen naar voor:

  • Meer transparantie en duidelijkheid over voedselverspilling
  • Duidelijke afspraken maken om voedselverspilling tegen te gaan en deze ook doen naleven
  • Oneerlijke handelspraktijken stoppen
  • Geen voedsel weggooien omwille van het uitzicht

Om deze eisen kracht bij te zetten verzamelt 11.11.11 filmpjes van mensen die zeggen “sorry is niet genoeg” en die zo de beleidsmakers willen aansporen actie te ondernemen om de voedselverspilling wereldwijd een halt toe te roepen.  Er is een app (zowel voor android als voor apple) waarmee je filmpjes kan maken van vrienden en familie of je kan een filmpje maken met je webcam via de site www.nietgenoeg.be.  Meer info over de verschillende acties vindt je uiteraard ook op deze website.

11.11.11. Brugge staat op zaterdag 25 oktober op de markt (op ’t zand)

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.