Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Vlaams Belang Jongeren komen straks samen in Charlie Rockets

Op donderdag 5 december blaast de lokale afdeling van Vlaams Belang Jongeren (VBJ-Brugge) verzamelen in Charlie Rockets City Hostel in de Hoogstraat. Hierop ontstond deze week wel wat commotie op sociale media. Dat Vlaams Belang en hun jongerenafdeling hun gang mogen gaan in dit jongerencafé en hostel en hiermee de partij nog meer salonfähig wordt gemaak roept blijkbaar bij veel mensen vragen op.
Zaakvoerder Karel Hessels ziet echter geen graten in het evenement ook al was z’n vrouw, Nele Caus, die in de Brugse gemeenteraad zetelt voor N-VA niet meteen voorstander. Zij gaf ook op Facebook aan dat die beslissing volledig bij de gedelegeerde bestuurders van de Charlie Rockets lag.

Nele Caus (N-VA), echtgenote van Hessels reageert al snel op Facebook.

Toerisme

Je zal het maar tegen komen als jonge rugzaktoerist tijdens een trip naar Brugge: Na een lange reis ben je eindelijk in Brugge en wil je inchecken in de hostel waar je een kamer of een bed hebt gereserveerd, Bij het hostel aangekomen blijkt dat enkele tientallen jongeren op hetzelfde moment als jij in het café van het hostel binnenkomen. “Fijn, hoe meer volk hoe meer plezier”, denk je nog. Tot het scanderen begint: “Linkse Ratten, Rolt uw matten!”,”België Barst!” , en nog meer van dat fraais. Wanneer je de barman om uitleg vraagt, blijkt dat je op een bijeenkomst van een jongerenafdeling van een ultra-nationalistisch extreem rechtse partij bent beland zonder dat je hiervoor werd gewaarschuwd.

De kans bestaat dat die buitenlandse toerist ook een extreem-rechts gedachtengoed hanteert bestaat; maar de kans dat dit niet zo is en hij of zij aanstoot neemt aan het gedachtengoed van een groot deel van de aanwezigen is er natuurlijk ook. En wat als die toerist zich geviseerd voelt door het simpele feit dat hij of zij een andere huidskleur, een andere geaardheid, en ideeën heeft?
We besloten Karel Hessels te contacteren en vonden hem bereid om ons te woord te staan.

Karel Hessels

Hessels ziet geen probleem in de bijeenkomst van VBJ: “In mijn café/jeugdherberg is iedereen welkom.” verklaart hij. “Dat is al 25 jaar zo. Ik maak geen verschil tussen kleuren of standpunten. Rood, groen, geel, blauw of regenboog, iedereen is welkom en mag hier een receptie of evenement organiseren. Dat hebben we ook al gedaan voor SPa, homobewegingen enz. Het Is inderdaad niet evident om VBJ een plaats te geven. Maar ik heb geen onderscheid gemaakt tussen links of rechts. Mijn vroegere barman van Turkse afkomst heeft 12 jaar voor mij gewerkt en heeft enkele maanden geleden zijn eigen zaak gestart. Respect. Die is vervangen door iemand van Tibet. Nog nooit iemand opmerkingen over gemaakt. Dat zou ik ook niet tolereren. “

“Ik hoop natuurlijk ten zeerste dat er op die avond ook geen haat zal gesproken worden. Als dat zo zou zijn zal ik in de toekomst geen VBJ -evenementen meer toestaan.”

Karel Hessels, uitbater Charlie Rockets

BAF: Bent u niet bang dat u door het toelaten van VBJ met extreem-rechts zal worden geässocieerd? Ik kan me voorstellen dat uw vrouw dat ook vervelend vindt? Als gemeenteraadslid voor N-VA kan zij dit toch missen? Speelde dat dan niet mee in de beslissing?
Hessels: Mijn vrouw vindt dit inderdaad vervelend en heeft nadrukkelijk afstand genomen van de beslissing. Zij is niet zakelijk betrokken in de jeugdherberg. We hebben hier al menig discussie over gehad. Begrijpelijk. Ik hoop natuurlijk ten zeerste dat er op die avond ook geen haat zal gesproken worden. Als dat zo zou zijn zal ik in de toekomst geen VBJ -evenementen meer toestaan.
BAF: Die kans is natuurlijk wel groot. met twee zo’n sprekers op de affiche: Zo werd Sam Van Rooy in 2011 ontslagen als medewerker van de Nederlandse extreem-rechtse politicus Geert Wilders (PVV) omdat hij in een filmpje enkele dame’s die een boerka draagden “tuig” had genoemd. Ook het jongste parlementslid ooit, Filip Brusselmans (21 jaar, Vlaams Belang), liet al eens wat stof opwaaien nadat hij in een open brief naar aanleiding van de geslachtsverandering van Bo Van Spilbeeck geslachtsverandering allesbehalve moedig noemde, maar een ‘overgave aan het absurde’. “Veranderen van geslacht kan en zal nooit genormaliseerd worden”, schreef hij. “Wanneer men worstelt met bepaalde gevoelens en/of in de knoop ligt met zijn hormonen, dient men hierbij geholpen te worden door naasten en mensen met een medische kennis, in plaats van aangemoedigd door het halve land.” Als dit soort mensen daar komt spreken lijkt het me geen kwestie van “Of” maar een kwestie van “wanneer en hoeveel” haatboodschappen er komen…
Hessels: Ik wist vooraf niet wie er kwam. Ik zal, als ik de kans krijg, zeker melden om geen extreme uitspraken of gelijk wat te doen. Daar sta ik ook niet achter en wil ik ook niet. Ik hoop dat ze met respect omgaan met iedereen.

VBJ

Hoe het eraan toe gaat op zo’n avond van VBJ? Dat weten we van filmpjes die werden gemaakt tijdens een vorige activiteit in december 2018 lokte VBJ ook al jongeren met een gratis vat naar een bijeenkomst gehouden in The Place op de Eiermarkt onder de naam “Schild en Pinten”. Daar werden toen niet 1 maar 2 vaten gegeven onder toeziend oog van VBJ-voorzitter Bart Claes en nationaal partijvoorzitter van Vlaams Belang, Tom Van Grieken. De speeches waren die avond van bedenkelijke kwaliteit zoals we hieronder kunnen zien.

Een filmpje van de bijeenkomst van VBJ in december 2018

Wanneer we Karel Hessels confronteren met dit beeldmateriaal wordt het toch even stil…

“Ik hoop dat het niet zo extreem zal worden. Ik zal vooraf nog afspraken maken met de organisator. Ik kan enkel hopen dat ze begrip zullen hebben voor mijn voorwaarden. “
BAF:Mooi dat u van plan bent om erop toe te zien, of in ieder geval te vragen, om de toon niet te extreem te houden. Ik ga ervan uit dat u zelf dit extreme gedachtengoed niet aanhangt?
Hessels: “Extreem links of rechts zijn beiden verwerpelijk.”
BAF: U vindt anders wel heel wat Facebookpagina’s leuk die we toch eerder tot de extreem rechtse familie kunnen rekenen: Schild en Vrienden en ook haar oprichter Dries Van Langenhove, Pegida Nederland, Vlaams Belang Jongeren, het anti-Islamitische Norwegian Defence League, Vlaanderen Tegen Islamisering (VTI), Voorpost Westland, de pagina van De IJzerwake (een bijeenkomst van vaak extreem rechtse organisaties die de IJzerbedevaart te soft vinden), het NSV, Vlaanderen Is Geen Islamland…
Hessels:”Ik volg inderdaad sommige rechtse pagina’s. Dit om te weten wat er gebeurd in de omliggende landen. Daar is ook niets mis mee. Sommige uitspraken die op sociale media geplaatst worden zijn inderdaad soms verwerpelijk. Oproepen tot haat of geweld keur ik zoals eerder gezegd af. “

Foute Vrienden

We begrijpen dat een horeca-ondernemer die bekend en geliefd is in het Brugse uitgaansleven zéér veel Facebookvrienden heeft en dat hij uiteraard niet verantwoordelijk is voor wat sommige van die cafévrienden zoal uitvreten. Maar er zitten toch enkele opvallende namen tussen: Naast Vlaams Belangers als Stefaan Sintobin, Filip Dewinter en Dominiek Sneppe (die vindt dat holebi’s die trouwen en kinderen krijgen “een brug te ver is”) komen we ook nog foutere vrienden tegen: Fabian ‘Suck’ Davidts , uitbater van the Barock en voormalig uitbater van extreem-rechts Skinhead-café De Kastelein en Kevin ‘Bubs’ De Graeve, één van de oprichters van Right Wing Resistance Vlaanderen die u zou kunnen kennen als het clubje dat zich enkele weken terug liet opmerken door de Hitlergroet te brengen in het Fort van Breendonk.

Rechts op de Foto: Een Facebook-vriend van Karel Hessels: Kevin ‘Bubs’ De Graeve met Right Wing Resistance-tshirt. Let ook op de man Links op de foto die de de alternatieve Hitlergroet – ‘Der Kühnengruß’- waarbij drie vingers de letter W (van Widerstand of Weerstand) vormen brengt In Duitsland is de ‘alternatieve Hitlergroet’ waarvan neonazi’s zich graag bedienen intussen verboden. (bron foto en info:  https://www.apache.be/2019/11/25/een-hitlergroet-komt-zelden-alleen/ © Apache )

4 thoughts on “Vlaams Belang Jongeren komen straks samen in Charlie Rockets”

  1. Ik ga echt niet braafjes thuis blijven zitten. In deze donkere tijden kun je niet meer aan de kant blijven staan.

  2. Ik vind dit artikel een beetje hypocriet, het geweld en haat zal niet van onze kant komen 😉

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.