Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Video 'Racisme in Brugge' moet deels van het net

Afgelopen vrijdag, 7 november, deed de rechter uitspraak in de zaak rond het filmpje ‘Racisme in Brugge’ van Didier Eeckhout.  De agenten die ongewild in het filmpje figureerden hadden een klacht ingediend tegen de videoblogger wegens schending van hun privacy.
De vrouwelijke agente kreeg gelijk van de rechter en Didier wordt nu verplicht het filmpje, vanaf het moment dat zij in beeld komt, van het net te halen.
De klacht van de mannelijke agent werd ongegrond verklaard aangezien hij persoonlijk niet vraagt om te stoppen met filmen en dus net als de andere mensen op het terras stilzwijgend de toestemming gegeven heeft om gefilmd te worden.

Nog even alle feiten op een rijtje: Didier zit op een zonnig terrasje wanneer een bij in een klant zijn koffie terecht komt.  De man roept er de eigenaar van de zaak bij en eist een nieuwe koffie.  De man begint de uitbater, een man met een migratieverleden, en schuwt hierbij racistische uitlatingen niet, hetgeen Didier filmt.  De situatie loopt uit de hand en de uitbater beslist er de politie bij te halen.  Deze komen ter plekke en lossen het probleem zonder al te veel problemen op.  De agente vraagt Didier te stoppen met filmen, wat hij weigert aangezien hij zich op een openbare plaats bevindt. De racistische man wordt door de agenten gevraagd de zaak te verlaten.  Tot zover het incident.

Didier komt thuis en beslist z’n video op z’n blog te plaatsen als aanklacht onder de naam ‘Racisme in Brugge’.  Het filmpje gaat viraal via de sociale media.  Volgende dag blijkt dat er wat commotie is ontstaan en dat de twee agenten een klacht willen indienen.

De rechter in kort geding gaf dus afgelopen vrijdag de agente gelijk.   De gevolgen voor Didier zijn simpel:  Wanneer het vonnis van de rechter wordt betekend heeft hij 2 dagen de tijd om z’n video van het net te halen. Indien hij dit niet doet moet hij een dwangsom van 500 euro per dag betalen.
De blogger wijst er echter op dat hij niet verantwoordelijk kan gesteld worden voor verdere verspreiding van z’n filmpje of foto’s hiervan aangezien hij op Vimeo, een site zoals YouTube die het streamen van video’s mogelijk maakt, heeft ingesteld dat het filmpje niet kan worden gedownload.
Blijkbaar is het echter behoorlijk simpel om door middel van bepaalde software de film toch te downloaden en verder te verspreiden zonder toestemming van de eigenaar van het beeldmateriaal, wat ook is gebeurd…  Ook foto’s zijn op internet gemakkelijk op te slaan en opnieuw op een andere locatie te plaatsen.  “Het is dus aan eiser om de verantwoordelijken die foto’s van de video plaatsen waarop eiser herkenbaar afgebeeld staat te dagvaarden in kort geding.
En het is aan eiser om de verantwoordelijken die door middel van één van de tientallen gratis programma’s mijn video gedownload hebben te dagvaarden in kort geding” klinkt het op zijn blog.

In ieder geval is het duidelijk dat de wetgeving inzake sociale media, burgerjournalistiek,… alles behalve aangepast is aan de tijdsgeest en het koffiedik kijken is wat nu wel kan en wat niet.

Het ganse verhaal zou nog een staartje kunnen krijgen aangezien er ook een strafonderzoek is gestart.  De kans bestaat dus dat Didier zich nog moet verantwoorden voor de correctionele rechtbank.

Ook BAF wil natuurlijk niemand op de zere teentjes trappen en heeft daarom alle foto’s die verwijzen naar het desbetreffende filmpje licht aangepast zodat niemand ongewild zichzelf op onze site moet bewonderen.  Persoonlijk vinden we de foto’s nu nog mooier dan ervoor…

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.