Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

“Verbondenheid in plaats van polarisatie: mijn droom voor 2019”

VRT Nws zoekt deze week gewone mensen op die het afgelopen jaar op de één of andere manier in het brandpunt van de actualiteit verzeild geraakten. Vandaag laten ze Priester Fernand Maréchal (70) aan het woord, de pastoor die, samen met heel wat vrijwilligers, in een aantal basisbehoeften voorziet voor transmigranten in Zeebrugge. Voor 2019 droomt hij van verbondenheid in plaats van polarisatie.

[pullquote align=”alignleft” size=”col-sm-4″ fontfamily=”default” fontsize=”110″]Fernand Marechal: “Of dat nu mensen van Zeebrugge of transmigranten zijn, het is mijn plicht om mensen in nood te helpen, anders pleeg ik schuldig verzuim”[/pullquote]

De hoop om naar het Verenigd Koninkrijk te kunnen reizen om er asiel aan te vragen doet reeds enkele jaren een aantal transmigranten in Zeebrugge belandden. ’s Nachts proberen ze in de haven op illegale wijze aan boord van een schip te komen, overdag verschuilen ze zich in de duinen.

Sommige vluchtelingen zorgen voor overlast. Zo zijn er klachten van inbraken, diefstal,… Sommige inwoners keren zich dan ook tegen de pastoor en de groep vrijwilligers die de vluchtelingen van maaltijden en één maal per week een douche voorzien. Ze denken dat hierdoor nog meer transmigranten naar Zeebrugge zullen komen. “Alsof die mensen naar Zeebrugge komen omdat ze hier een kom soep krijgen. Die mensen komen naar Zeebrugge omdat ze naar Engeland willen”, reageert Maréchal hierop. “Met de hulp die ik geef, probeer ik net de overlast te beperken. Maar niet iedereen gelooft dat ik met die intentie aan het werk ben.”

[button size=”md” type=”primary” href=”https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/12/20/terugblik-pastoor-zeebrugge/?fbclid=IwAR1fPlPz0gF6FPy4V2SjRWrsTecFq6cE_Gg-WDnDusztf5Ps__fzLkXBP0w”]Bekijk de volledige reportage op VRT NWS[/button]reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.