Lokaal, Sociaal en Ecologisch!
Vegan A'fairs Brugge

Vegan A’fairs *The Bruges Edition

New Ethics vzw en Uitgezonderd organiseren dit weekend (zaterdag 26 oktober en zondag 27 oktober) de beurs Vegan A’fairs in de Vives Hogeschool in de Xaverianenstraat in Sint-Michiels. Met deze beurs willen ze de bezoekers op een laagdrempelige manier laten kennismaken met de veelzijdige mogelijkheden die veganisme biedt.

Na Vegan A’fairs in Oostende trekt New Ethics naar Brugge. Na de eerste succesvolle editie begin februari in de kuststad, waar meer dan 3000 bezoekers present gaven, is het deze maal de beurt aan Brugge. “Deze keer hopen we uiteraard om nog meer bezoekers te mogen verwelkomen. Onze naambekendheid na de eerste geslaagde editie, de vlotte bereikbaarheid van de beurslocatie en het voorspelde, gunstige weer doen ons hopen op een talrijke opkomst.”, zo stelt organisator Davy De Schrooder.

Deze keer slaan New Ethics en de Brugse jongerenvereniging Uitgezonderd de handen in elkaar. “Na de editie in Oostende borrelde al snel het idee op om met Uitgezonderd ook in Brugge een soortgelijke beurs te organiseren. Al snel hoorde ik dat New Ethics ook zou uitwijken naar onze Breydelstad. Op dat moment hebben we besloten om de krachten te verenigen.” verduidelijkt Martijn Wauters van Uitgezonderd. Davy treedt hem bij. “Met vereende krachten staan we immers sterker en de samenwerking loopt wonderwel. Zo zorgt de samenwerking tussen New Ethics, Uitgezonderd en vzw Zundag, voor de afterparty, ook voor een lokale verankering. Dat is iets wat we belangrijk vinden, ook bij zo’n groot evenement.

Met Vegan A’fairs willen we alle aspecten van veganisme belichten.”, zegt Davy. “Op de beurs zal je meer dan 80 standen kunnen bezoeken. Uiteraard zijn er heel veel standen waar je je buikje kan rond eten, maar er zijn ook standen met kledij, schoenen en handtassen tot cosmetica en kuisproducten. Daarnaast kan je er vele organisaties leren kennen die zich inzetten voor dierenrechten. Naast de diverse standen binnen kan je ook buiten genieten van verschillende foodtrucks. Daarenboven is er gedurende het weekend een doorlopend programma met workshops, kookdemo’s, lezingen, filmvoorstellingen en een doorlopende expositie. Dit programma, gelijklopend met de beurs, is gratis, met uitzondering van enkele kookworkshops.”, zo verduidelijkt Davy het uitgebreide programma.

Met de beurs willen de organisatoren veganisme letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten. “We willen aantonen dat smakelijke en luxueuze producten ook zonder dierenleed kunnen gemaakt worden. Ondanks de complexiteit van het onderwerp willen we gewoon een leuk evenement waar doorwinterde veganisten en nieuwsgierigen elkaar ontmoeten. Veganisme wordt meer en meer aanvaard en ook restaurants bieden vaker een veganistische optie aan. Naast het vermijden van dierenleed beseffen mensen dat ze ook het klimaat helpen met een veganistische levensstijl en door plantaardig te eten. Uiteraard is het thema ‘klimaat’ brandend actueel. Dat was het meer dan 10 jaar geleden al, maar met de falende klimaateisen en de daaropvolgende klimaatstakingen is het hoogdringend tijd dat we in ons dagelijkse leven keuzes maken die het klimaat ten goede komen. Voor anderen speelt het gezondheidsaspect dan weer een belangrijk rol. Wat de reden ook is om te kiezen voor veganisme, iedereen is welkom op deze beurs. We hopen dan ook dat we de bezoekers kunnen onderdompelen in een fascinerende vegan-cocon.” zo krijgen we, met de bijhorende knipoog naar de actualiteit, te horen bij Martijn.

De organisatie zet ook erg in op het inclusieve karakter van het evenement. Femke D’hondt van New Ethics licht toe: “We doen ons best om zo toegankelijk mogelijk te zijn voor iedereen. Er zijn gratis parkeerplaatsen en voor wie niet met de auto komt is de locatie makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. We kiezen er bewust voor om de locatie volledig rolstoeltoegankelijk te maken en er zijn ook parkeerplaatsen bij de ingang voor minder mobiele personen. We zorgen ook voor genderneutrale toiletten en voorzien prikkelarme ruimtes. Bovendien is er voor dove mensen, op aanvraag, zelfs de mogelijkheid om de lezingen te volgen via een tolk Vlaamse gebarentaal.

Ook voor de inkomprijs geldt een aparte regeling. Er wordt gewerkt met een ‘pay-what-you-want’-principe. Femke geeft uitleg: “Bezoekers kiezen zelf wat ze willen of kunnen betalen. Zo willen we iedereen de kans geven om onze beurs te bezoeken en willen we het laagdrempelig houden, ook voor mensen die nog niet zo thuis zijn in de wondere wereld van het veganisme. We zijn er van overtuigd dat iedereen in eer en geweten geeft wat hij/zij kan en zelf bepaalt wat de beurs voor hen waard is. Op die manier willen we ook mensen voor wie het anders financieel moeilijker is om zo’n beurs te bezoeken de kans geven om langs te komen en het programma te volgen en de gezellige sfeer op te snuiven.” Wat er met een eventuele winst zal gedaan worden? Femke legt uit dat de eerste betrachting het betalen van de vele kosten zoals locatie, promotie en verzekeringen is. “New Ethics is een vzw die nog steeds loopt op 100% vrijwilligers. Met andere woorden: niemand verdient iets en alle inspanningen van bestuursleden en vele vrijwilligers zijn puur uit overtuiging en onbezoldigd. Met eventuele verdere winst wordt een buffer opgebouwd voor moest er in de toekomst iets fout lopen bij een evenement. Daarnaast dient het ter ondersteuning van andere acties van de vzw New Ethics, zoals het drukken & verdelen van het gratis glossy magazine New Ethics. Tot slot ondersteunen we met de mogelijke opbrengst ook andere vegan (minded) vzw’s die rechtstreeks met niet-menselijke dieren werken.

Vegan A’fairs: The Bruges Edition Wanneer: Zaterdag 26 oktober van 10u30 tot 18u30 Zondag 27 oktober van 10u30 tot 18u30

Waar: Hogeschool Vives Xaverianenstraat 10 8200 Sint-Michiels – Brugge

Inkomprijs: ‘Pay-what-you-want’

Wie er nog niet genoeg van kreeg, kan zaterdagavond ook naar de afterparty van de beurs. Deze gaat door in ‘de Zundag’ in de Ezelstraat 47 in Brugge, en dat zaterdagavond vanaf 18u00.

Meer info: https://www.veganafairs.be/

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.