Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Vanaf 2021: B-pride, Brugge’s eigen LGBT+ -event

In het weekend van 17 en 18 juli 2021 krijgt Brugge de eerste editie van B-pride over zich: een parade op zaterdag en een tweedaags festival op zaterdag en zondag die de LGBT+-gemeenschap centraal stelt, maar openstaat voor iedereen. De organisatoren verwachten voor de festivals een 3000-tal bezoekers en 40.000 toeschouwers voor de parade.
In tegenstelling tot de Belgian Pride, waar traditioneel een aantal politieke eisen aan zijn verbonden, zal de B-pride vooral een belevingsfeest worden.

Lesbian, Gay, Bisexual, transgender en meer… Daarvoor staat de afkorting LGBT+, een begrip waarmee de gemeenschap van niet-heteroseksuelen zichzelf omschrijft. Hoofdcoördinator van B-pride Vicky Vermeire (45) staat ons te woord. Vicky is in het dagelijks leven internationaal vrachtwagenchauffeur en is in haar vrije tijd vrijwilliger bij LGBT+ -organisaties als het Roze Huis Antwerpen, Rebus Regenbooghuis West-Vlaanderen, Antwerp Pride en Utrecht Canal Pride. De B-pride is voor haar dus zeker geen sprong in het duister.

In België kennen we de Belgian Pride in Brussel. Deze wordt gehouden in het weekend volgende op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. (Door de corona-maatregelen wordt deze echter verplaatst naar 29 augustus)
Daarnaast heb je de Antwerp Pride, dit jaar van 7 tot 9 augustus.
Waarom vonden jullie het nodig om een derde pride te organiseren in Brugge?

“Om niet te dicht bij Antwerpen te zitten werd gekozen voor Brugge. Verder werd deze keuze vergemakkelijkt omdat Brugge een regenboogverklaring EN een regenboogbeleid heeft. Wat verder een doorn in het oog is, is dat er in West-Vlaanderen op gebied voor de LGBT-community niks te doen valt.

We onderscheiden ons ook van de andere pride-evenementen door minderheidsgroepen binnen de LGBT-gemeenschap een forum te geven. Iets dat veelal vergeten wordt bij andere Prides. Hier verstaan we LGBT’ers met een beperking onder en LGBT-jongeren. Voor hen willen we dan ook iets speciaal doen. Wat dat precies wordt zijn we nog over aan het brainstormen. Ook de Brugse scholen willen we er bij betrekken. Hoe dat gebeurt laten we aan de jongeren binnen die scholen over. Het is uiteindelijk de bedoeling dat zij er ook achter staan…

Waar we ook reeds mee bezig zijn, is om na het festival onze verantwoordelijkheid op te nemen. We willen dus niet dat mensen die teveel op hebben aan hun lot worden overgelaten. Die opvang is bij geen enkel andere Pride voorzien. Dat zal gebeuren in samenwerking met Responsible Young Drivers en onze eigen vrijwilligers. We willen ons niet toespitsen op de LGBT-community, maar op iedereen. Hiervoor gaan we de Brugse sportclubs ook een uitnodiging sturen.

We willen effectief een heel ruim sociaal engagement aangaan, omdat de wereld nu eenmaal niet enkel uit LGBT’ers bestaat. Op deze manier hopen we ons steentje bij te dragen tot het doorbreken van meerdere taboes. “

“Wij hebben er specifiek voor gekozen om geen politieke eisen te stellen. Daar bestaan uiteindelijk belangenverenigingen voor zoals Tiszo en Cavaria. We willen in hoofdzaak de mensen een aangename tijd bezorgen en daarbij enkele taboes doorbreken “

Vicky Vermeire, coördinator B-pride

De LGBT+ gemeenschap komt sedert 1978 op straat in verschillende steden en onder impuls van verschillende organisaties en onder verschillende namen op straat. Wat startte eind jaren ’70 met enkele honderden deelnemers werd steeds groter en groter. Vanaf 1996 werd Brussel de vaste plek waar de Belgian Pride, toen nog de Belgian Lesbian and Gay Pride, jaarlijks door de straten trok. De laatste jaren trok de Brusselse Pride meer dan 100.000 deelnemers.
De eisen van de beweging bestonden uit een 10-tal punten, waarvan een antidiscriminatiewet en het openstellen van het burgerlijk huwelijk en het adoptierecht voor homo’s, lesbiennes en biseksuelen de belangrijkste waren.
Sedert 2003 mogen mensen van hetzelfde geslacht huwen in België. Enkel in Nederland mochten homo’s en lesbiënnes al sedert 2001 trouwen.
Sedert 2006 mogen homo’s ook kinderen adopteren.
Nog in 2003 werd de antidiscriminatiewet aangenomen.
Heel wat eisen van de beweging werden dus al realiteit. Heeft B-pride een eisenpakket en wat zijn daar de voornaamste punten van?

“Wij hebben er specifiek voor gekozen om geen politieke eisen te stellen. Daar bestaan uiteindelijk belangenverenigingen voor zoals Tiszo en Cavaria. We willen in hoofdzaak de mensen een aangename tijd bezorgen en daarbij enkele taboes doorbreken en voornamelijk minerheidsgroepen in het licht zetten.

We willen de Pride als een sociaal gebeuren profileren en dus niet als een politiek evenement. “

Binnen de LGBT+ -beweging is sinds enkele jaren protest onstaan tegen de vercommercialisering en recuperatie door politieke partijen van o.a. de Belgian Pride. De organisatie van het evenement is nu van plan om bedrijven en partijen te onderwerpen aan een inclusiviteitsscan… Wie hiervoor buist komt er niet in.
Zijn Politieke partijen welkom op de B-pride en op welke voorwaarden?

“Politieke partijen zullen welkom zijn, voor zover zij een LGBT-vertegenwoordiging hebben zoals de “Roze Groenen”. We willen niemand uitsluiten, maar zullen zeker onze voorzorgen nemen om calamiteiten tegen te gaan. Over een inclusiviteitsscan heb ik mijn twijfels. Ten eerste kan er vals gespeeld worden en ten tweede:wie zijn wij om ons te bemoeien met de gang van zaken binnen bedrijven? “

Het lijkt me wel logisch dat bedrijven die producten aanbieden tijdens een pride-evenement ook in de dagelijkse werking inclusie nastreven, niet?

” Daar heb je inderdaad gelijk in. Als er klachten zijn over bedrijven, zullen we onze verantwoordelijkheid opnemen en samen met Cavaria kijken wat we er kunnen aan doen. En het is niet omdat, bijvoorbeeld, de Kerk niet inclusief is, dat meneer pastoor dat niet kan zijn. Ik wil maar zeggen dat er nog een zakelijke en een persoonlijke kant is. “

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.