brugsalternatiefforum.be

Update razzia’s Zeebrugge

voedselzeebrugge

voedselbedeling eerder dit jaar….

Update over de vervolging en jacht op vluchtelingen in Zeebrugge:
Dinsdagochtend was er weer een razzia bij de kerk die nachtopvang biedt. De 16 aanwezige vluchtelingen werden met al hun bezittingen opgeladen en naar Brugge gebracht waar de meesten na een half uur weer vrijgelaten met de mededeling dat ze maar te voet terug naar Zeebrugge moesten stappen (het regende). Hun bezittingen zouden ze later terugkrijgen.
Wat later werden de laatste 2 vluchtelingen vrijgelaten. Zij kregen te horen dat ze ook de slaapzakken en tassen van ‘hun kameraden’ moesten meenemen. Natuurlijk konden ze die niet allemaal dragen en daarom verstopten ze de bagage in de buurt van het commissariaat. Vanmorgen werd die opgehaald door vrijwilligers.
Niets hierover in de kranten, daar heeft men het enkel over de vluchtelingen die werden opgepakt in de haven (momenteel zitten reeds 7 in de gevangenis door deze richtlijn die een goede maand geleden werd ingesteld).
Deze jacht en het getreiter van mensen die niets strafbaars hebben gedaan is een ‘rechtstaat’ onwaardig.
We kunnen niet stilzwijgend blijven accepteren dat sommige levens belangrijker zijn dan anderen, dat mensen worden opgejaagd en vervolgd enkel omdat ze op zoek zijn naar een veilige plek om een nieuw leven te beginnen.

8 Responses to Update razzia’s Zeebrugge

 • Het is zeer barmhartig om noodlijdende mensen te helpen. Ook al lees ik het niet graag in het Engels.. maar mag het toch’ voeder de hongerige’ euh, gewoon, help mekaar, waarom niet? Toch wil 6 op 10 Belgen minder migranten. 38 procent wil grenzen sluiten. 53 procent denkt dat er ook terroristen meekomen, 55% vind dat ze hier voor economische redenen komen en onze sociale zekerheid gaan misbruiken.. Slechts 11 procent vind dat allemaal positief, de immigratie.. En het is niet dat ze geen officiële hulp krijgen, maar ze weigeren naar de opvangplaatsen te gaan.
  Dus : iedereen toelaten, zomaar, of iedereen weigeren is niet echt verstandig. Je weet toch ook graag wie je in je huis toelaat?

 • Tine,
  u argumenten zijn gebaseerd op procenten, die hier en elders gebruikt worden als de ware minderheid en meerderheid. Deze procentjes spreken niet voor iedereen want bv: ik ben hier nooit in bevraagd. hoe kunnen die dan kloppen? Vervolgens vind ik ook dat de argumentatie of meningsvorming in het algemeen gebaseerd is op enkele bronnen die allemaal volgens dezelfde ingesteldheid werken “onze (zogenaamde) enige echte en waarheid vertellende MEDIA”. Is dit een goeie bron om een enquête op te baseren? nee , ik denk het niet. voor mij is dit een zuivere populistische en gestuurde meningsuiting. mensen baseren zich op feiten die al reeds omgevormd zijn door anderen, ze gaan niet meer met mensen die op de vlucht zijn in dialoog. Is het makkelijk om met hen in dialoog te gaan? nee dat denk ik ook niet want ze worden in onze leefomgeving in aparte vakjes gestoken en door de misschien wel 1 procent die zich op een een of andere manier misdraagt ( ook geen meerderheid) word een volledige groep gemarginaliseerd.

  en in een samenleving gebaseerd op een “NOT IN MY BACKYARD” pricipe waar zelf de vreemde of gemarginaliseerde landgenoot niet in welkom is.Weet je best ook wel dat je ze niet in je huis moet toelaten. Behalve Als je thuis opeens ziet als heel Belgie (Wallonie bijgerekend he) maar betwijfel dit.

  • DAg “black seed”, je spreekt me over dialoog.. maar zelf gebruik je een nep-naam, dus hoe hypocriet is dat dan?
   Hier het commentaar van Luckas vander Taelen, ex-politicus Groen : over de Franse kampen, je kan Frans ” vervangen door Vlaamse regering, en dan vind ik dit wel toepasselijk. Ja, DIALOOG is er te weinig, op alle gebied.

   Eerder dan de Franse regering van alles en nog wat te beschuldigen, kan ik haar dilemma goed begrijpen: hoe absurd is het om grote vluchtelingenkampen in te richten vlak bij het Kanaal en zo de illusie te versterken bij asielzoekers dat Engeland binnen handbereik ligt?

   Maar door deze Franse besluiteloosheid is de Jungle van Calais ondertussen uitgegroeid tot een gevaarlijk en wetteloos gebied. Het volstaat even “Calais” in te tikken op Youtube om zich een idee te vormen van de totale chaos die steeds gewelddadiger wordt. Bendes vallen vrachtwagens aan, die leeggeroofd worden. De bewoners uit de buurt van de Jungle houden het niet meer uit…

   Op het internet circuleren nu foto’s die goed georganiseerde opvangkampen in Turkije vergelijken met de desastreuze toestanden in Frankrijk. Meestal staat daarbij dan een denigrerende commentaar over de onverschilligheid van het Westen. Eens te meer wordt ons een schuldgevoel aangepraat, alsof alles de fout is van het Westen en Europa niets doet.

   Het zou in dit verband toch wel interessant geweest zijn bij de foto’s te vermelden dat de Turken van de Europese Unie 1 miljard euro gekregen hebben voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Daarbovenop gaf het Vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties nog eens 320 miljoen.

   Misschien zou een klein deel van dat geld besteed moeten worden aan een internationale ontradingscampagne om asielzoekers duidelijk te maken dat Engeland geen eldorado maar eerder een uitzichtloze fata morgana is…

 • Tine: Zeebrrugge valt niet te vergelijken met Calais, hoe graag lokale politici ons willen doen geloven dat het elk moment zo kan worden.. En dat komt net doordat een pastoor en lokale mensen ervoor zorgden dat er een minimale, ordelijke hulpverlening op gang kwam die een dialoog met de vluchtelingen tot stand bracht die eventuele overlast beperkt, Zoals ik al schreef: repressieve acties om hen te ontmoedigen helpen niet om hen tegen te houden..
  Ik deel de mening van Black seed over de beeldvorming in de media en overal die enquetes (wat is de bron trouwens? Een enquete van een krant bij haar lezers? Niet erg wetenschappelijk.)
  Door al die beeldvorming vergeten we vaak dat het gewoon om mensen gaat zoals jij en ik, mensen die ook niet wilden vluchten, het was niet hun idee van een goed leven om maanden onderweg te zijn, in penibele omstandigheden, voortdurend opgejaagd.
  Ik ben het zeker met je eens dat Europa geen geld had moeten geven aan Turkije voorde opvang van vluchtelingen,, opdat erdohan ze niet meer naar Griekenland zou laten oversteken. Vluchtelingen wordenals pasmunt gebruikt voor toetreding tot de EU, en de kampen zijn mooie propaganda terwijl hij zijn eigen bevolking terroriseert en samen met IS de koerden probeert weg te blazen.
  We zouden het geld ook kunnen gebruiken om vluchtelingen wereldwijd als mensen te behandelen, met name in Griekenland is de situatie mensonterend. Het geld dat we aan defensie geven kan beter gebruikt worden om ziekenhuizen op te bouwen in plaats van ze te bombarderen, de subsidies die nu nog steeds naar vervuilende industrie , oliemaatschappijen en dergeike gaat kan beter worden aangewend voor lokale duurzame energieprojecten zodat het aantal klimaatvluchtelingen wat minder snel de hoogte in schiet..
  En laten we vooral niet vergeten dat wij, met een dak boven ons hoofd, in een stad waar ook onze vrienden en familie wonen, waar we alles kennen en begrijpen niet te snel oordelen over mensen die dat moesten ontvluchten, dat we hen blijven zien als mensen en niet als ‘gevaren voor de samenleving’ of ‘een probleem dat moet worden beheerst’. ‘Wij-zij-denken zorgt alleen voor meer problemen

  • voor ‘anoniempje’ : je eigen naam gebruiken vind ik gewoon een logische zaak als je achter je eigen woorden en mening staat. Lezers zullen je tekst niet ernstig nemen en je verdenken dat je te bang bent om je mening in persoon te verdedigen, of zelfs dat je er leugens op zet of slechte bedoelingen hebt. Het kan zeker als lafheid beschouwd worden, en zelfs waardeloos, betekeningloos, nutteloos. Dat vind ik jammer want zo te lezen heb je je wel verdiept in het thema. Waarom je eigen naam niet gebruiken?
   Als je het beziet vanuit de geschiedenis, vanuit Brugge kan je de zorg voor de armen, vluchtelingen zo beschrijven.
   Tot en met de 11de eeuw was de zorg voor armen, wezen, arme zieken en bejaarden het monopolie van de kerk. Abdijen en kloosters hadden een gastenhuis, een aalmoezeniershuis en een infirmerie. Ze ontvingen gasten en bedevaarders, kortom, ze beoefenden, zoals het in de evangeliën staat, de Werken van Barmhartigheid.
   Toen later kwam Napoleon en veegde alle Dissen van de tafels.. en kwam het OCMW op de proppen, als stedelijke instelling. Christelijke barmhartigheid vervangen door politieke sociale rechtvaardigheid. Vroeger gingen de armen naar het ‘oud StJan’.
   En nu, de vluchtelingen, die zijn zeker niet welkom midden in de toeristische stad. Vandaag stond in de krant dat Brugge bij de tien vriendelijkste steden behoort! Ja, dat vraagt men alleen aan de TOERISTEN natuurlijk, die het geld hebben om het uit te geven. Die overal vriendelijk ontvangen worden, in de mooie hotels verblijven, geld uitgeven aan de cultuur, goede restaurants. En arme vluchtelingen passen zeker niet in dat plaatje van een vriendelijk middeleeuws stadje. In feite is men vooral vriendelijk als er iets te rapen valt. Zie de jonge mensen die naar Griekenland gingen om er te helpen met de vluchtelingen en er buitenvlogen want pottenkijkers zijn niet gewenst.
   Ja, het zijn andere tijden nu, meer schone schijn, het negatieve (dood, ziekte, armoede) wordt verder weggestopt met mooie woorden van politici en maatregelen die niet echt democratisch zijn zelfs. Want bestaan er echt geen betere oplossingen dan mensen intimideren, hun schamel bezit afnemen en na registratie terug op straat gooien? Werken aan barmhartigheid is anno 2016 nog steeds broodnodig..
   Dit neemt niet weg dat ook de veiligheid van de eigen bevolking even belangrijk is natuurlijk. Je moet ook niet links naïef zijn of rechts harteloos, er zijn nog goede opties genoeg toch?

 • vanwaar de commotie over een nep-naam? wat maakt het uit welke naam je gebruikt,ik kan toch ook niet weten als jou naam (tine devroye) echt is. een ding is zeker als ik als gewone burger volgens de regeltjes van het oude DDR zou werken zal ik rapper weten waar je woont je hobby zijn enzo… vindbaar onder categorie privé in het mapje facebook.
  Een discussie, gesprek, dialoog hoe je het wilt noemen die we hier voeren zou evengoed kunnen op café. uit beleefdheid zeg je je naam, want het is een privé gesprek en je weet wie aan tafel zit.
  Maar hier op een forum of ons WORLD WIDE WEB (afgekort WWW) dat gene die je voor een website zet is niet zo privé.
  Dan is het nog altijd mijn vrije keuze als ik daarop onder een vals naam schrijf of niet. Bij enkele belangrijke zaken die je ook via dit net kan doen werk ik dan met volle naam, als het bijvoorbeeld van persoon op persoon is.

  nu terug naar het onderwerp.
  het geschenkje van Europa aan Turkije is volgens mij niemand mee akkoord.
  Dit heeft aan hoeveel waarde Europa aan mensenrechten schenkt. mensenrechten bestaan er voor die gene die per ongeluk in het westen (binnen de grenzen van Europa) geboren zijn. daarbuiten heb je recht op rechten als je volgens onze principes denkt en handelt.(naomi klein: en haar theorie over ramp kapitalisme is al een mooi begin om te lezen).zo zijn er docus waar bewoners van het midden-oosten er van overtuigd zijn dat wij het westen daar rijkdommen komen ontginnen en gebruiken voor onze massa consumerende maatschappij te voeden.
  zijn wij ons daar allemaal bewust van NEE blijkbaar niet. zijn wij allemaal MEDEPLICHTIG? JA,vrees van wel. Want wat wij zijn voor hen daar is TERREUR.

  De zogenaamde vluchtelingen crisis is door media nogal paniekerig en zeer vet uitgedrukt*.
  Dit heeft een nationale tot Europese bevolkings- crisis teweeg gebracht. in samenspel met de terreurdreiging zijn alle security-budgetten de hoogte ingeschoten. defensie (aankoop gevechtsvliegtuigen, voor den oorlog e) camera’s enzo… waar halen we het budget? mmmm even kijken we kunnen wat Turteltaksen, we kunnen wat besparen daar en daar, misschien zelf nog een uitgave-budget bevriezen of een kilometerheffing opleggen ( die betaald word door de winkelende consument)

  Daarbij heeft Europa beslist (en gestemd) om een Europese border-politie op te richten naar een voorbeeld van de grens problematiek die gekend is in de U.S.A (Unitet States Of Amercia) met de grens van Mexico. nu worden er kinderen geboren in de USA die er van dromen om bij de border-politie te gaan om op vreemdelingen te kunnen jagen.(zie de beschrijving hoe vluchtelingen zich voelen bij eerste artikel van veerleds). vele private bedrijven en gevangenissen ( die alleen maar bestaan omdat ze opbrengen, zie bv: Italiaanse gesloten centra en de slavennetwerk die er aan verbonden is).
  de invloed van ons Europa of ons kapitalistisch (en daar bijkomende karaktertrekjes) levensstijl mag je echt niet te rooskleurig zien tegenover de rest van de wereld.

  (*lezing in donkey van iemand die voor vreemdelingenzaken werkt was daaromtrent zeer interessant. hij sprak ervan dat er eind 20ste eeuw er veel meer vluchtelingen toekwamen dan nu. daarbij heeft hij heel wat argumenten over het “zogenaamde dure en ons welvaart slopende” vluchtelingenbeleid en het gebruikte budget uit fabeltjesland ontrokken en de echte waarheid en juiste interpretaties van de cijfers uit de doeken gehaald. want de cijfers kan je juist of populistisch interpreteren)

 • oja en de mooie fotos van vluchtelingen kampen in Turkije zijn een even mooie propaganda stunt zoals gebruikt werk in de jaren ’40 door Duitsland over de Atlantic wall. Daar werden ook zeer mooie beelden en foto’s verspreid en valse getuigenissen van soldaten om jonge mannen aan te zetten vrijwillig daarheen te gaan om het rijk te verdedigen tegen de mogelijke indringers. en zo kunnen wenog vele voorbeelden geven van bevolkings sturende propaganda.
  Als het mooie plaatje klopt betwijfel ik zeer sterk.
  thx to Europe financial support

  • Nu ja, voor alle intellectuele eerlijkheid moet gezegd dat Brugge toch ook veel doet voor vreemdelingen/vluchtelingen? Er zijn tal van opvanghuizen in de stad zelf, en op volgende adressen kan je zelf de daad bij het woord voegen..

   Het stadsbestuur, maar ook het OCMW, Sociaal Huis en Rode Kruis krijgen vragen en aanbiedingen van Bruggelingen die asielzoekers op de één of andere manier willen helpen. Dit getuigt van een grote solidariteit en het is echt hartverwarmend.

   Vanaf nu is er hiervoor een centraal aanspreekpunt: Het Meld- en Informatiepunt Armoede in het Sociaal Huis (Hoogstraat 9, 8000 Brugge – 050 32 77 70 – armoede@sociaalhuis-brugge.be).

   Ook op de website van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het Rode Kruis vind je meer informatie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.