Wat betekent UITGEZONDERD?

In onze samenleving lijkt alles te draaien om macht en geld en oneindige economische groei. Om dit te bekomen worden geweld en oorlog, discriminatie en racisme, onderdrukking en de vernietiging van dier en planeet niet geschuwd.

Bij UITGEZONDERD gaan we met respect om met elkaar, met dieren en onze planeet. Bij ons is iedereen gelijkwaardig, ongeacht afkomst, kleur of overtuigingen. Bovendien hebben we respect voor elkaars vrijheid: mijn vrijheid eindigt waar die van de andere begint.

Tot de tijd dat onze maatschappij de waarden van vrijheid, gelijkwaardigheid en respect terug omarmt zijn wij 
UITGEZONDERD
.

Lokalen Zandberg

Dries 2
8310 Assebroek

  Vanaf de parking van sport- en cultuurcentrum Daverlo loop je links langs dit gebouw richting speelplein.  
De Zandberg ligt achter een poort aan je linkerkant. 
Het Uitgezonderd-lokaal vindt je op de 1e verdieping. 

Wat we doen...

Volkskeuken

Samen koken en samen eten zorgt voor verbinding. Elke eerste zaterdag van de maand organiseren we dan ook een "volkskeuken".

Activiteiten

Door middel van een uitstap, een lezing of de vertoning van een film,...  ontdekken we hoe we als kritische burgers onze samenleving mee kunnen maken!

Workshops

Wat je zelf doet... doe je zelf! 
We gaan zelf op zoek hoe we dingen kunnen maken of repareren zodat we niet steeds nieuwe producten moeten kopen.
Goed voor de portemonnee en voor de planeet!

cultuur

We organiseren af en toe ook sociaal-culturele events: Een tentoonstelling, live-optreden of dj-performances,...

Lid worden van Uitgezonderd

Bedankt! Je bericht is verstuurd.
Niet mogelijk om je bericht te sturen. Controleer de fouten en probeer opnieuw a.u.b. .

Lid worden van UITGEZONDERD is gratis! Sommige activiteiten zijn betalend maar we proberen de prijzen steeds zo laagdrempelig als mogelijk te houden. In de meeste gevallen werken we met een vrije bijdrage met een "richtprijs". Je hebt dus zelf de keuze wat je betaald... Wie méér kan betalen dan de richtprijs kan zo ook betalen voor wie de richtprijs niet kan betalen. 

Activiteiten

Nieuws

Nieuwe website voor Uitgezonderd

Uitgezonderd bestaat dit jaar 25 jaar (of is het nu volgend jaar?). We zijn er van overtuigd dat een vrije beweging waar jongeren en minder …

Read more
toon meer 
Wat is Uitge zonderd?

We zijn een kollektief... of een samenwerkingsverband. Ons doel is een wereld waarin vrijheid, gelijkwaardigheid en respect de enige regels zijn...
Dus proberen we ook zo met elkaar om te gaan.

Wat doet Uitgezonderd?

We organiseren activiteiten zoals de maandelijkse veganistische volkskeuken, workshops, uitstappen, lezingen, acties, tentoonstellingen, optredens, feesten,...
Wil je zelf iets organiseren? Spreek erover!

Hoe kan ik lid worden?

Eigenlijk houden we niet zo van lidmaatschappen en officiële titels en zo... Je bent Uitgezonderd of je bent het niet.  En toch kan je je inschrijven op onze ledenlijst. Graag zelfs! Onze werking wordt immers gesubsidieerd door de Jeugddienst van Brugge. Om onze jaarlijkse toelage te ontvangen, waarmee we de energiekosten dragen van ons lokaal (dat ook alweer beschikbaar wordt gesteld door de stad) moeten we natuurlijk aantonen dat we voldoende jongeren (en minder jongeren) bereiken met onze werking. Inschrijven kan je doen via dit inschrijvingsformulier.
Inschrijven is GRATIS!

Wat kost het lidmaatschap?

Niks, nul, nada, nougatbollen! Sommige activiteiten kosten wel iets... meestal werken we met een vrije bijdrage. Dat wil zeggen dat je betaald wat je wil of kan betalen.
Maar hoe werkt dat dan? Eigenlijk is dat redelijk simpel... sommige mensen hebben meer geld dan anderen. Maar omdat we willen dat iedereen de kans heeft om deel te nemen aan onze activiteiten kiezen we er bewust voor om geen vaste prijs op de activiteiten te kleven. Zo kunnen mensen die meer geld hebben meer betalen en mensen die minder hebben minder of zelfs helemaal niet.
Het is een beetje zoals de tekening hiernaast... waarbij het verschil wordt uitgelegd tussen gelijkheid en billijkheid of gerechtigheid.

Vaak gebruiken we een richtprijs... da's de prijs die we in principe gemiddeld moeten ontvangen om een succesvolle activiteit op te zetten en dat ook in de toekomst te doen.

Is Uitgezonderd een politieke organisatie?

We geloven niet echt in partij-politiek... wij geloven dat mensen best zelf hun eigen leven in handen kunnen nemen en door samenwerking en solidariteit verder komen in het leven.  We beslissen dan ook op basisdemocratische wijze en zoeken steeds naar een consensus (een akkoord waar iedereen kan achter staan). Sommige Uitgezonderden noemen zichzelf Anarchist... anderen nijgen meer naar het collectivisme... Sommigen zijn veganist, anderen zijn dan weer flexitariër.  Weer anderen hebben er geen boodschap aan om hun ideeën te gaan benoemen. Laat ons het hierop houden: Uitgezonderden zijn mensen die van vrijheid houden zonder anderen hun vrijheid te beknotten. En voor ons hebben alle mensen, overal en altijd dezelfde rechten als wij.
Voor Racisme, Sexisme, Homofobie, Kapitalisme,... is bij Uitgezonderd géén plaats! Vroeger niet, nu niet, Nooit!

History (UNDER CONSTRUCTION)

1996-2000

Acties

Uitgezonderd ligt in de 90's aan de basis van een hele boel acties. Verschillende Uitgezonderden trekken ook naar het buitenland om actie te voeren. De daar opgedane kennis en skills brengen ze terug mee naar Brugge...

1998- Betoging tegen optocht van het extreem-rechtse ODAL-actiecomité wordt volledig gearresteerd
1999- Als "collectief tegen de hamburgermaatschappij" voeren we actie aan de Quick op de markt. Ter promotie van gezonde voeding delen we vegan eten uit.
1999- Actie i.s.m. de milieuwerkgroep van JNM tegen Genetisch Gemanipuleerd voedsel: in een supermarkt kleven we waarschuwingsstickers op voeding die GGO's kan bevatten. 
1999-Actie voor de legalisering van Cannabis op de markt.
1999- Nadat Café De Pumpkin aangevallen wordt door nazi-skinheads sluit het café voorgoed de deuren... Een demonstratie van 500 mensen trekt de straat op. 

2000-Met een fietsguerilla voeren we actie door het bezetten van enkele kruispunten. Hiermee willen we onze eis voor een autovrije binnenstad, goed en gratis openbaar vervoer en betere infrastructuur voor strappers in de verf zetten.
2000-Met een mini-reclaim the streets in de Ezelstraat eisen we de openbare ruimte terug op van de auto. Dit blijkt echter een afleidingsmanoevre waarmee we de ordediensten op het verkeerde been zetten.  De echte actie vindt wat verderop plaats: de leegstaande mastodont "De Nieuwe Molens" wordt voor één nacht gekraakt om het gebrek aan ruimte voor jongeren en leegstand aan te klagen. 

Tijdschrift

Eind jaren '90 van vorige eeuw geeft Uitgezonderd een lokaal DIY-tijdschrift uit waarin alternatieve jongeren hun ei kwijt konden. Het werd aan de kostprijs van het kopiëren aan de man gebracht. Je kon er allerlei artikels in lezen over uiteenlopende onderwerpen als milieubescherming, dierenrechten, sociale strijd, anarchisme, spiritualiteit, kunst en cultuur,...
Het eerste tijdschrift verscheen in 1997 en liet zowel qua kwaliteit als nieuwswaarde een beetje te wensen over... Editie na editie verbeterde de kwaliteit echter. Het tijdschrift kwam op het hoogtepunt uit op 200 exemplaren.

In 2005 smelt het Uitgezonderd-tijdschrift samen met Counter Action (een ander tijdschrift in het Brugse) tot Barst! waarvan slechts enkele nummers verschijnen. 

Infotheek

Vanaf het jaar 2000 start Uitgezonderd met een kleine Infotheek. In een klein kamertje in jeugdhuis Den Dwarskop verzamelen we boeken, tijdschriften en andere publicaties die er gratis kunnen uitgeleend worden... Internet stond immers nog in haar kinderschoenen en velen hadden er enkel in de openbare bibliotheek toegang tot.

Volkskeuken

  Een rode draad doorheen de geschiedenis van Uitgezonderd is de volkskeuken. We koken samen een maaltijd en eten die op. Vaak wordt de avond opgeluisterd met muziek, een spreker, film,...  
De allereeste volkskeuken vindt plaats in 1997 in het legendarische punk-café de Rock 'n Roll-Swine. Vanaf dan blijft Uitgezonderd (bijna) maandelijks deze eetfestijnen organiseren op verschillende locaties. 
Wanneer in 2000 onze vrienden van de BJTR (Brugse Jongeren Tegen Racisme) een lokaal ter beschikking krijgen in jeugdlokakencomplex De Zandberg in Assebroek wordt dit zo ongeveer de vaste plek van de volkskeukens tot op heden.

Waar aanvankelijk de focus van de volkskeuken lag op biologisch geteeld voedsel en veganisme verschuift deze met het verloop van tijden naar het gebruik van voedseloverschotten. 

Met deze geschiedenis kan je gerust stellen dat Uitgezonderd veel pionierswerk heeft verricht in het verhaal van duurzame voeding in Brugge.

Lappersfort

In 2001 ontmoeten we buurtbewoner van het Lappersfortbos Peter. Met de AZO (Actiegroep Zuidelijke Ontsluiting) organiseert hij een fietseling waarop 300 mensen opdagen. Uitgezonderden willen op dat moment afstappen van allerlei onsamenhangende acties en willen een campagne rond één thema uitwerken. Met de strijd rond het Lappersfort hadden we die gevonden. 

We organiseren een vegan bbq in het bos, geven klimworkshops, verzamelen informatie en zoeken gelijkgestemden,...

Op 28 juli 2001 komt een critical mass van fietsers aan op de markt. Spandoeken worden tussen vlaggemasten gehangen en symboliseren het verdwijnen van het Lappersfort door een nieuwe weg... Een week later is de bezetting van het Lappersfort een feit.  

Boomhutten worden gebouwd, rondleidingen voor geïnteresseerden georganiseerd. Het is een komen van gaan van activisten die van over heel Europa en zelfs ver daar buiten de weg vinden naar het kleine Brugge.

Naast de fysieke bezetting van dit  bos, dat ondertussen symbool werd voor zovele andere zonevreemde bossen, werd de druk op overheid en eigenaar van het bos, Fabricom, hoog gehouden met acties. 

Op maandag 14 oktober 2002, na een bezetting van 15 maanden, gebeurt dan hetgeen onvermijdelijk leek: het bos wordt met groot machtsvertoon ontruimd. 
Een week later trekken 5000 mensen door de Brugse straten om het integraal behoud te eisen, de grootste betoging in Brugge ooit.

In 2003 ontvangen de bezetters van het Lappersfort de Pijs voor de democratie.

Tweede bezetting

De strijd om het Lappersfort was nog niet gestreden... 

Op 3 september 2008 worden ondanks het nodige protest zes eiken en beuken, veertig populieren en zeven schietwilgen gerooid voor de verbreding  van de Vaartdijkstraat en ook een bouwvergunning voor Fabricom voor industriebouw langs Ten Briele is nog niet van de baan.
Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag 20 september 2008 hebben tientallen milieuactivisten dan maar het door kap bedreigde deel van het Lappersfort opnieuw bezet. 

4 maart 2010. Wanneer Fabricom toelating krijgt om 3,5 Ha van het bos te kappen wordt het bos opnieuw ontruimd en worden de bomen onmiddelijk gerooid.

De overgebleven 13,5 Ha bos worden beschermd en wordt tot op heden beheerd door het agentschap voor Natuur en Bos. 

De strijd voor het bos is gestreden en dankzij de inzet van velen kan je nu nog steeds in het bos gaan wandelen. 

2000-2010

Activiteit

2001- "Sneeuwballen voor Blok-betogers" koppen de kranten: hoewel de politie aan de Refuge een metersbrede neutrale zone heeft ingesteld tussen betogers van het Vlaams Blok die wil betogen tegen migratie en de tegenbetoging blijken de weergoden ons goed gezind... Die nacht heeft het gesneeuwd! 

2001-Uitgezonderden komen opdraven met  Kadaver. Het kunstproject onder de noemer "kunst zonder kak" bestaat uit een expositie van jonge kunstenaars in de gebouwen van Jeugdhuis De Dwarskop, performances in de Zandberg en wordt afgesloten met een concert onder de Spookbrug in Jabbeke. 

April 2001- Het activisme scheert hoge toppen in Brugge én erbuiten... Wanneer Vredesactie oproept voor een massale bomspotting-actie vullen we met gelijkgezinden een hele bus activisten en trekken we met 1.500 anderen richting Kleine Brogel voor een burgerinspectie waarbij we op zoek gaan naar Amerikaanse nucleaire wapens die volgens internationaal recht illegaal zijn... 

September 2001- Terwijl de bezetting van het Lappersfort doorgaat staat de wereld buiten het bos niet stil. De andersglobalistische beweging hopt van internationale top naar top en houdt ook in Brugge even halt voor een Eurotop. Uitgezonderd betoogd uiteraard mee, ondanks dat het voor "Lappersforters" verboden was...

 2002- niet enkel het Lappersfort is bedreigd. Samen met het Groene Gordel Front zetten we in Chartreuse een happening op poten omdat hier plannen zijn voor een Headquarterszone. 

2002- Enkele Uitgezonderden en andere activisten kraken kortstondig een boerderijtje op de chartreuse. 

2002-Kunstproject Schepsels in het Lappersfortbos.

2003- De VS bereiden een inval voor in Irak. De vredesbeweging is zeer actief en in Brugge wordt het AOC (Anti-Oorlogs Comité). Samen met hen bereiden we een demonstratie voor op de dag dat de oorlog daar losbarst.

2003- actietrainingsweekend.

2003- in La Houppe in de Vlaamse Ardennen ligt een bedreigd bos. Na de ontruiming van het Lappersfort zijn een aantal Uitgezonderden ook actief bij deze bezetting.

2003-1 mei trekt een bonte Reclaim The Streets door de Brugse straten. We eisen solidariteit met iedereen die het moeilijk heeft in deze maatschappij. 

2003-Onder de naam "De Brugse Zotten" organiseren we het "Brugsche Mettenfest" in zaal Effeta. Lokaal talent krijgt er de kans om te spelen.

2003-1jaar ontruiming van het Lappersfort wordt herdacht met spandoeken aan verschillende stadspoorten. 's Avonds is er ook een betoging...

2004- Het falende jeugdbeleid van de stad wordt aangeklaagd met een feestje op de burg.

2004- Omdat de knotwilgen aan het Lappersfort dringend moeten geknot worden doen we dat maar zelf...

2004- Het legendarische "De Lastige Bruggeling" herrijst uit de as. Enkele Uitgezonderden liggen mee aan de basis en het eeerste nummer wordt gevierd met een actiekraak voor één dag van het reeds jarenlang leestaande pand op het Sint-Amandsplein waar vroeger het Cactus-café was. 
De politie laat echter niet betijen en het pand wordt op illegale wijze ontruimd door de federale politie die op dat moment in de stad is voor een voetbalmatch. 
De Nieuwe Lastige Bruggeling dat op 4000 exemplaren verschijnt start met enkele sterke nummers maar verwaterd na een 5-tal edities en houdt (voorlopig?) op te bestaan. 

2004- Opstart Weggeefwinkel op een boot aan de vesten. 

2005- 2e editie van het Brugse Mettenfest lokt een pak minder toeschouwers dan de eerste editie. 

2006- Uitgezonderd viert haar tienjarige bestaan en neemt een pauze. Het is voor velen tijd om het wat rustiger aan te doen.
 
2009-Om de aanval door skinheads op Raphaël Mensah  3 jaar ervoor te herdenken organiseren we het veelkleurig festival "Toekan-fest".  De Gabonees overleed aan z'n verwondingen in 2007. 

2013- Brugs Alternatief Forum.be, een website voor progressieve Bruggelingen, wordt opgericht en organiseert vaak i.s.m. Uitgezonderd verschillende lezingen, filmavonden,... over sociale en ecologische thema's.
 
JAARTAL ?In Male staat een voormalige herberg te verkommeren... Enkele Bruggelingen besluiten er tijdelijk in te trekken en er sociaal-culturele activiteiten te organiseren. Met Uitgezonderd helpen we hen daarbij. We organiseren tal van activiteiten in het Koersepeerd: optredens, workshops, volkskeukens,...