Lokaal, Sociaal en Ecologisch!
Grand_Rhinolophe

Uitgestorven vleermuis duikt op aan Schipdonkkanaal

Vorig jaar detecteerden de automatische bat-detectors van Natuurpunt een in Vlaanderen uitgestorven gewaande vleermuissoort aan het schipdonckkanaal: De grote Hoefijzerneus. Volgens de natuurorganisatie is het nog te vroeg om te concluderen dat de soort terug aan een opmars bezig is.

Het Schipdonkkanaal
foto:Friedrich Tellberg, CC BY-SA 3.0

In de zomer van 2019 voerde Natuurpunt een onderzoek naar vleermuizenpopulaties uit in Oostkerke. Hierbij werden op 11 juli rond 3:36 drie opnames van een grote hoefijzerneus op 4 minuten tijd gemaakt.
Ok in het Limburgse Riemst werd in september van dat jaar een opname gemaakt van het dier. Beide opnames werden op een gelijkaardige locatie gemaakt met detectors die opgesteld stonden naast het kanaal.

De laatste waarnemingen van de grote hoefijzerneus in Vlaanderen dateren van 1995. De dichtst bekende winterslaapplaats van de soort in Doornik bevindt zich op 75 km afstand van Damme en100 km van een zomerkolonieplaats in Ardres, Departement Pas-de-Calais in Frankrijk.
De dieren staan erom bekend dat ze grote afstanden kunnen afleggen. Kanalen worden vaak als vliegroute gevolgd…

Als we willen dat deze soort zich terug in onze contreien nestelt moeten we zeker werk maken van een verder herstel van het landschap, klinkt het bij Natuurpunt: “een afwisselend mozaïeklandschap met extensief begraasde kleinschalige weilanden, bossen, hagen en houtkanten.” Ook duisternis langs de kanalen zou een stap in de goede richting zijn.

foto:Marie Jullion – Eigen werk, CC BY-SA 3.0

Bronnen:
https://www.natuurpunt.be/nieuws/uitgestorven-grote-hoefijzerneuzen-duiken-op-langs-twee-kanalen-20200409
https://weekend.knack.be/lifestyle/reizen/natuur/uitgestorven-gewaande-vleermuizensoort-duikt-na-25-jaar-weer-op-in-vlaanderen/article-news-1586707.html?fbclid=IwAR39h_90Tw99HtXfAwt2hT1tFesOWufBXY8vc-uF9CFzPksOrCezDWWAL_8
https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_hoefijzerneus

 

 

4 thoughts on “Uitgestorven vleermuis duikt op aan Schipdonkkanaal”

  1. Hey Wouter

    Een dt fout:
    als je wilt dat deze soort zich nestelt met t en niet met d
    deze soort is onderwerp

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.