Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Twee weken geleden in een koude politiecel, vandaag gehuldigd in het pluche van de senaat

De Oostkampse lerares Hilde Naessens is vandaag als één van 21 andere vredesvrouwen gehuldigd in de Senaat in Brussel. Ze werd er de Zilveren Klaproos opgespeld voor haar jarenlange inzet voor de vrede. Zo richtte ze enkele jaren geleden Vredesactie Brugge op.

[pullquote align=”alignleft” size=”col-sm-6″ fontfamily=”default” fontsize=”120″]Hilde Naessens: “14 dagen geleden (…) werd ik opgepakt en heb ik, samen met andere actievoerders, 8 uur in een koude politiecel gezeten. En vandaag word ik dan omwille van dergelijke activiteiten gehuldigd. Dat is een geweldige opsteker voor mij.”[/pullquote]Om de twee jaar kiest de nationale vrouwenraad 21 vrouwen uit, die zich inzetten voor vrede en vrouwenrechten. Dit jaar was de 61 jarige Hilde Naessens, die aangenaam verrast was om haar nieuwe titel, één van hen.
“Het is een heel mooi, maar ook grappig moment”, zegt Hilde. “Want 14 dagen geleden was ik met Vredesactie aan het protesteren tegen de EDA-conferentie, waar Europese politici het met wapenlobbyisten en bedrijven over “killerrobots” en autonome wapens hadden. Toen werd ik opgepakt en heb ik, samen met andere actievoerders, 8 uur in een koude politiecel gezeten. En vandaag word ik dan omwille van dergelijke activiteiten gehuldigd. Dat is een geweldige opsteker voor mij.”

Hilde is sinds haar 14 jaar actief in de vredesbeweging.  De beweging tegen de oorlog in Vietnam, de staatsgreep van Pinochet in Chili, de moord op aartsbisschop  Romero,… waren het begin van een jarenlang engagement voor vrede.

Hilde organiseerde en nam deel aan heel wat protestbijeenkomsten. In de jaren ’80 was ze actief betrokken bij Cactus 8O, en lokale actiegroep die vanuit het links revolutionaire cactus-café op het Sint-Amandsplein acties opzette tegen wapentransporten via de haven van Zeebrugge. Ze werd ook actief bij VAKA, het Vlaams Aktiekomitee tegen Atoomwapens,dat aan de basis lag van de Vredesoptocht van 1983 waarbij 400.000 Belgen de straat op kwamen tegen het plaatsen van Amerikaanse atoomwapens op de basissen van Kleine Brogel en Florennes. In haar lessen als leerkracht niet-confessionele zedenleer deed ze eveneens aan vredesopvoeding.

Anti-rakettenbetogingen, Bomspotting, NATO Game Over, Plane Spotting (actie tegen wapentransporten aan de luchthaven Oostende). Hilde was er steevast bij. Veel van deze acties waren daden van burgerlijke ongehoorzaamheid. Het zorgde ervoor dat Hilde verschillende keren, samen met andere activisten, voor enkele uren administratief werd aangehouden.

Twee maal engageerde ze zich tegen de aankoop van gevechtsvliegtuigen: De eerste maal tegen de aankoop van de F-16, de tweede maal,recenter, tegen zijn vervanger, de F35.

Momenteel is Hilde nog steeds actief bij Vredesactie en helpt onder meer mee als gids van de “lobbytour”, een wandeling in Brussel langs de gebouwen van wapenhandelaars en lobbykantoren.

Twee jaar geleden richtte Hilde, samen met een aantal gelijkgezinden, een lokale afdeling van Vredesactie op. Vredesactie Brugge was geboren en begon meteen acties en info-momenten op te zetten: Ze voerden actie tegen de oorlog in Syrië, informeerden geïnteresseerden met de vertoning van de film “Shadow world” waarin de wapenlobby op de korrel wordt genomen, haalden sprekers naar Brugge om de campagnes van Vredesactie toe te lichten, organiseerden een actietraining geweldloos verzet,…  Ook op evenementen als Feest in’t Park en Vama Veche is de Brugse afdeling van Vredesactie steeds aanwezig met een infostand.

Ook in de partij Groen en haar ouderenwerking Groen-plus is Hilde actief. Het zijn zij die Hilde hebben genomineerd als Vredesvrouw.

(foto: groen-plus.be)

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.