Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Tel jij ook vogels dit weekend?

Hoe hard heeft het usutu-virus toegeslagen bij de merel? foto: thegreendragonfly.wordpress.com

Dit weekend organiseert Natuurpunt het grote vogelweekend. De vereniging roept dan mensen op om in hun tuin vogels te tellen om zo de populatie van verschillende soorten in kaart te brengen. Meedoen is zeer eenvoudig en je hoeft er zelfs de deur niet voor uit… een half uurtje tellen van achter het raam volstaat.  Op de website van de natuurvereniging kan je je telling doorgeven maar je vindt er ook tips hoe je het best kan tellen en, voor de minder doorgewinterde ornithologen, een overzicht van de meest voorkomende soorten!

In 2017 was de meest getelde vogel over gans Vlaanderen de huismus, met op plaatsen 2 & 3 respectievelijk de merel en de kauw.
Wanneer we dan kijken naar de algemene verspreiding zien we een andere top 3…  De merel, roodborst en koolmees waren in de meeste tuinen aanwezig.
Of die merel ook dit jaar in zoveel tuinen zal gezien worden is nog maar de vraag. Het usutu-virus dat sinds 2016 in Europa uitbrak heeft immers lelijk huisgehouden in de merelpopulatie. De resultaten van het telweekend zullen uitwijzen hoe zwaar het virus heeft toegeslagen.

 

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.