Wat Anuna en haar vrienden losmaken, het is een hele boterham. Zoals je hier kan lezen op de chatzone van P-magazine. Er wordt wat afgeruzied, met pro-en contra-literatuur. Als grapje krijgt Anuna een ‘ecologische auto zoals bij de dinosaur-Flinstones aangesmeerd. Waar is de tijd dat ik die serie nog op TV zag? Toen was er totaal nog geen sprake van teveel CO² .

Hoe reageren onze politici? Naamgenoot en N-VA-er Bart De Wever wordt er niet weker door maar spreekt van een hype, en van pubers met puberteitsproblemen, overdrijvingen. Tja, als men al niet naar de specialisten luistert.. waarom zou men naar enkele of duizenden bakvisjes met en zonder opa’s en oma’s luisteren?

Bij de ook al  eerder naar rechts neigende De Crem (CD&V) horen we de woordjes eco-proletariaat en eco-modernisten à la N-VA. Op rechterzijde moeten we niet rekenen voor kordate aanpak van deze problematiek, ze wordt geminimaliseerd, men neemt afstand van de protesten en protesteerders. Ook Beke, CD&V-voorzitter sprak van een infiltratie van extreem links, maar ja , dat was in crisistijd toen een voormalig minister zelfs spoken zag, ..of juist niet?

Koen van den Heuvel, CD&V-er en kersverse minister van milieu is een voorzichtige diplomaat en  zegt dat er dankzij de marsen een breed draagvlak ontstaat voor een ambitieus beleid. Het klimaat moet een belangrijke pijler worden van het regeerakkoord. Y4C verwijst naar vijf belangrijke punten: vergroening, elektrisch rijden, belasting vliegverkeer, minder plastic en meer bossen.

Wat bij de socialisten? Sommigen blazen warm, anderen liever koud. Jinnih Beels , ex-politievrouw is kordaat en wil af van die spijbelende jeugd, hun punt is duidelijk gemaakt en hun plaats is op de schoolbanken. Voorzitter Crombez is dan weer geflatteerd door hun jeugdige frisse energie, die de wat verouderde-o&ngeïnspireerde en vermoeide partij wel kan gebruiken en wil een soort eco-socialisme uit de grond stampen, samen met s.pa-coryfee Vande Lanotte, die op de boer trekt door West-Vlaanderen met Laura Cools, klimaatactiviste.

En als het van de Groenen afhangt, dan wordt het natuurlijk een volledige KlimaatRegering.

Hier kan u nog alle ideeën bekijken:https://youth4climate.be/nl-BE/ideas

Een denktank’ opgericht samen met de bouwmeester Vlaanderen, ook wel met steun van Nic Balthazar wellicht , nu al met lange baard,  die al jaren als klimaat-profeet deze zaken aan de man/vrouw wil brengen met wetenschappelijk onderbouwd betoog.

Toch al niet slecht voor enkele bakvisjes, al die acties? Citizen-lab zal alle ideeën analyseren in april met experts. Hoe gaat Y4C verder…? Tegen mei, verkiezingen , zal er allicht een lijstje komen met de beste en haalbare eisen, die dan naar de politici gecommuniceerd zullen worden. Politici zullen naar gewoonte weer veel beloftes doen, al naar gelang hun kiespubliek en de burgers zullen op de ‘goeden’ stemmen…

Bij die lijst ideeën kreeg ik een kleine déja vue: ook in Brugge heeft men zulk initiatief gedaan, het ‘burgerinitiatief van vorige burgemeester. Toen mocht ook iedereen al zijn dromen kwijt op een website, waar de beleidsvoerders dan naar believen hun gewenste projecten uit konden halen. Een groot progressief beleid is dit ook niet geworden. De kloof tussen droom en daad, tussen bestuurders en burgers, ze blijft hier hardnekkig hangen, net zo sterk als die tussen Y4C en de regeringen?

We hopen van niet, want Vlaanderen kent een groot potentieel aan deskundigen op vlak van milieu.

Er is nu ook al de Petitie: www.Signformyfuture.be

De teller staat nu boven de 155.000: volgens de krant een Record voor een Belgische petitie!

Ze is dan ook in vele kranten verschenen, en doet naarstig de ronde op sociale media. U kan ook nog tekenen natuurlijk.

‘De straat’ (klimaatmarsen) vraagt een sociaal rechtvaardig en gestroomlijnd klimaatbeleid met jobcreatie en betere leefomgeving. (zie ook de 20-20 doelstellingen)

Het is een Campagne met meer dan 300 maatschappelijke spelers, waaronder de Bond beter leefmilieu. Het wil de samenleving warm maken voor de problematiek en zo een politiek signaal geven, op een sleutelmoment.

Wat zijn de uitdagingen? Broeikasgassen moeten nog veel sterker dalen en tegen 2050 moet er koolstofneutraliteit zijn, zodat men niet meer afhangt van fossiele brandstoffen (uit Rusland of Saudi-Arabië).

Daarbij moet iedereen baat hebben bij dit beleid, het moet een sociaal -economisch succes worden.

In 2019 zal Europa haar langetermijnstrategie voor het klimaat vastleggen en ook moeten we naar de stembus; er zijn de verkiezingen.

Deze Petitie wil aan de verkiesbare politici nog meer duwkracht geven voor een grote klimaatambitie, naar de normen van Europa.

De vier wensen zijn: koolstofneutraliteit voor 2050, klimaatwet , investeringsplan en goede controle over dit beleid. Enkel door de zorgen ernstig te nemen geraken we vooruit, we moeten de vraag van de klimaatgeneratie en alle andere protesteerders natuurlijk ook- ter harte nemen.

Tine

Meer artikelen in deze categorie

One Comment

  1. Sign for my future is niet omstreden: bij de lijst van ondersteuners van de campagne zien we ook de CEO’s van een heel aantal grote bedrijven staan, die volgens ons best eerst voor de eigen deur zouden vegen alvorens anderen te mobiliseren voor het klimaat: Dominique Leroy (Proximus), Sophie Souied (Unilever), Thierry Geerts (Google), Thomas Leysen (KBC -Umicore), Max Jadot (BNP Paribas), Jef Colruyt (Colruyt Group) en anderen.

    Marc Vanrafelghem

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.