Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Stoppen met klagen!

voorkaftstopmetklagenSteven Vromman begon in 2008 aan de uitdaging om zijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken.  Als Low Impact Man deelde hij de ervaringen van zijn gezin met heel Vlaanderen.  Anno 2015 verschijnt het vierde werk van zijn hand.  “Stop Met klagen” moet een “doe-het-zelfgids voor een nieuwe wereld” zijn en en kwijt deze taak met verve.

Het boek leest als een trein vol pendelaars die van de ecologische gedachte doordrenkt zijn en daarom geen wagen bezitten.  En net voor die doelgroep is het dan ook geschreven.  De CEO van pakweg energiegigant Electrabel zal dit boek dan ook nooit ter hand nemen.  Jammer, maar als we alles wat in dit boek staat opgetekend mogen geloven, hoeven we ons daar weinig van aan te trekken.  Positivisme is immers het basiswoord in deze publicatie.  Waarom zouden we ons druk maken om het feit dat Electrabel (om weer een voorbeeld te nemen) vooral in milieu-onvriendelijke energie handelt, als we als consument gewoon kunnen kiezen voor een firma die wél duurzame energie verkoopt? En zal die energiegigant dan uiteindelijk ook niet volgen?

Optimisme als wapen tegen de klimaatsverandering dus.  Het boek begint anders wel met een probleemstelling die niet bepaald positief aanvoelt: CO² uitstoot, dreigende hongersnood, overstromingen, economische stilstand en achteruitgang… Allemaal termen waar een mens niet bijster gelukkig van wordt.  Vromman maakt een korte opsomming van hetgeen hij wil aanpakken maar staaft dit met een mooie lijst aan onderbouwde links en voetnoten.

Wie het “Transitie Handboek” van Rob Hopkins heeft gelezen, zal niet veel nieuws in dit boek vinden.  Beide auteurs putten immers uit dezelfde bron. Enige grote verschil is dat dit boek een pak vlotter leest en Steven Vromman graag toegeeft dat hij op oudere ideeën verder bouwt. En bouwen is hetgeen de schrijver doet… Bouwstenen hierin: Activisme, Doe het zelf, Politiek en leiderschap, ondernemerschap, deelecenomie, en daden van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Wat mij het meeste bij bleef aan dit boek is de aanstekelijke positieve toon en dan vooral in het hoofdstuk waarin Steven beschrijft wat je zelf “kan doen in je hoofd”.  Ik als activist, vrijwilliger in verschillende projecten, vegetariër, DIY-er en schrijver op deze website,  betrap me er zelf soms op door deze inspanningen soms cynisch te staan ten opzichte van mensen die niet bewust zijn van deze problematiek of er niets aan willen doen. Dit boek deed me dit inzien en geeft echt goeie tips om dit in een positief verhaal om te zetten.   Het heeft geen zin om ons kwaad te maken op mensen die onze bezorgdheden niet delen maar we moeten de moeite nemen om deze mensen te overtuigen.  Onszelf proberen te gedragen als voorbeeld is dan ook de eerste stap.

Enkele mooie citaten uit het boek:

“Ons economisch model draait het best op egoïsme en competitie. Het systeem is erin geslaagd deze mantra zodanig te verspreiden dat we het allemaal zelf zijn gaan geloven.”

“Net zoals het geen goed idee is om de zorg voor het milieu alleen over te laten aan de groenen, is het niet verstandig om alles wat met ondernemen te maken heeft in handen te geven van de blauwen.”

“Zelfs onder groene jongens en meisjes bestaat er een heuse competitie.  Op mijn blog zijn af en toe discussies aan de gang tussen lezers die aangeven dat ze toch nog wel ietsje groener zijn dan de anderen, omdat ze deze of gene actie uitvoeren.”

 

 

1 thought on “Stoppen met klagen!”

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.