Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Stop de teloorgang van het groen

In een open brief roept Groen vzw de stad Brugge op om meer aandacht op te brengen voor het groen in de stad. De volledige brief is hieronder terug te vinden:

De milieuvereniging Groen vzw doet hiermee een dringende oproep tot het Brugs Stadsbestuur meer respect op te brengen voor het groen in Brugge bij het verlenen van kapvergunningen bij openbare werken en verkavelingen.

Met de regelmaat van een klok worden we geconfronteerd met bouwplannen waarbij telkens gezonde, volwassen bomen moeten sneuvelen. Veelal gebeurt dit in woonparken zoals nabij de Maalse Steenweg te Sint-Kruis, Tillegembos te Sint-Michiels en de Doornstraat te Sint-Andries. Percelen worden opgesplitst of zelfs mooie en nog zeldzame open ruimten nabij natuurgebieden (zoals Klein Appelmoes te Assebroek) of nabij waardevolle cultuurhistorische sites (zoals langs de Lodewijk van Malestraat te Sint-Kruis en in het Chartreusegebied te Sint-Michiels) of in zeldzame open ruimte en groen nabij de binnenstad (zoals de geplande Katelijneparking) dreigen door projectontwikkelaars of de overheid zelf  overgeleverd te worden aan verstening en verkaling.

Groen vzw heeft de laatste maanden tal van bezwaarschriften ingediend en beroep aangetekend bij de Provincie tegen deze verdere aftakeling van het noodzakelijke groen dat onze leefkwaliteit op peil houdt en de klimaatopwarming vertraagt. Verscheidene vergunningen werden tot nu toe geweigerd (kappen populieren in de Koestraat, bouwplannen Canadastraat 20, verkaveling Lodewijk van Malestraat 24-26-40, kappen bomen in de Koolkerkesteenweg, kappen linden in de Kerkhofblommestraat, verkaveling De Mispelaar), maar de promotoren en zelfs het stadsbestuur geven niet op en dienen nieuwe aanvragen in of maken nieuwe plannen op. Het is bijna een full-time job om het gebrekkig groenbeleid bij te sturen. Uit onvrede met het milieubeleid te Brugge komt de Brugse milieuraad trouwens sedert maanden niet meer samen.

Het huidige beleid creëert betonvlaktes: zie verbouwingen bij nieuwe Delhaize langs de Maalse Steenweg. Vroeger stonden daar nog 30 bomen die bijna allemaal gekapt zijn. Dit gebied is nu één grote betonvlakte geworden. Er is zelfs niet nagedacht om voor de parking te werken met waterdoorlatende stenen. Er is niet nagedacht om toch zeker een 20 % groen te creëren.

In een recente studie over het betonneren van Vlaanderen uitgevoerd door Natuurpunt blijkt dat Brugge bij de slechtste leerlingen behoort. Er verdwijnt in Brugge  500 tot 700 m² open ruimte die gebetonneerd wordt per dag.

Spijtig genoeg hebben we niet  een overheid die milieubewust genoeg is om zonder druk van de plaatselijke bevolking of van milieugroepen strenger op te treden als open ruimte en groen in het gedrang komen. Bovendien zijn er grote tekorten in de wetgeving die weinig bescherming biedt aan het  groen in woongebieden. Het ontbreekt de overheid aan visie om daar iets aan te doen.

We wachten nog steeds op het beloofde nieuw Ruimtelijk Structuurplan voor Brugge. Er is tevens een dringende nood aan een “Open ruimte beleidsplan” voor de Brugse Rand en er moet werk gemaakt worden van RUP’S die verdere aftakeling van het groen onmogelijk maken. Méér dan ooit laat de noodzaak van strengere maatregelen voor de bescherming van het groen zich voelen bij het streven naar een gezonde leefomgeving en onder druk van een onheilspellende klimaatopwarming.

Met het oog op de verkiezingen zullen de nieuw verkozenen in dialoog met de milieuverenigingen met een aangepaste en degelijke visie moeten zorgen voor een kentering in het groenbeleid.

Voor Groen vzw

Erik Ver Eecke, voorzitter 

Contact the Author

Geef een reactieHet e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.