Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Stemrecht gemeenteraadsverkiezingen voor niet-Belgen: registreer je!

Ook als je geen Belg bent, kan je deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2018. Je moet je wel voor 1 augustus 2018 inschrijven op de kiezerslijst, en na de registratie geldt stemplicht net als voor alle andere kiezers.

Je moet aan enkele voorwaarden voldoen om te mogen stemmen. Niet-Belgen uit een land van de Europese Unie moeten minstens 18 jaar zijn op de dag van de verkiezingen, moeten ingeschreven zijn in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister van een Belgische gemeente en mogen niet geschorst zijn of uitgesloten zijn van het kiesrecht (bijvoorbeeld wegens een veroordeling). Niet-Belgen van landen buiten de Europese Unie moeten bovendien 5 jaar ononderbroken legaal in België wonen en verklaren dat zij de Belgische grondwet, de Belgische wetten en het Europees Verdrag voor de rechten van de mens naleven.

Je moet je dus inschrijven voor 1 augustus 2018. Je kan het inschrijvingsformulier afhalen en invullen bij je gemeentehuis. Of je kan het  hier downloaden. Je kan de hele procedure ook op papier doen, door deze formulieren in te vullen: het formulier voor EU-burgers of het formulier voor niet EU-burgers. Wanneer je dit formulier hebt ingevuld en bezorgd aan het gemeentebestuur, krijg je een ontvangstbewijs. Daarna zal het gemeentebestuur alle gegevens controleren en je zo snel mogelijk laten weten via een aangetekende brief of de inschrijving als kiezer wordt aanvaard.

Het stemrecht geldt enkel voor de gemeenteraadsverkiezingen, niet voor de provincieraadsverkiezingen. EU-burgers kunnen ook zelf kandidaat zijn voor een zetel in de gemeenteraad en zich laten registreren als kiezer in België voor de Europese verkiezingen (lente 2019). EU-burgers die voor de gemeenteraadsverkiezingen mogen stemmen, kunnen zich ook kandidaat stellen als gemeenteraadslid en eventueel zelfs een schepenambt uitoefenen. Burgemeester worden blijft wel onmogelijk.

Alle info vind je op de campagnewebsite www.ikstemook.be en op http://www.elections.fgov.be

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.