Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Sorteren de Bruggelingen binnenkort ook hun afval in de publieke ruimte?

De Belgen zijn bij de beste afvalsorteerders ter wereld, en daar mogen we best trots op zijn. Jammer genoeg is het bijna uitsluitend in huiselijke kring dat we deze goede punten verdienen.
Op het werk wordt nog steeds te weinig gesorteerd ook al doen vele bedrijven hier stilaan meer inspanningen voor.
Enkel in de openbare ruimte wordt aan het sorteren van afval geen of weinig aandacht geboden.
Enkele voorbeelden van hoe het wél kan:

afvalinzamelpunt in Antwerpen centraal (foto:destandaard.be)

NMBS-stations
De gescheiden inzameling van afval in de nmbs-stations is een waar succesverhaal. In de 12 grootste stations werden sorteereilanden geplaatst waar je je afval kan sorteren. Er is een bak voor papier en karton, eentje voor PMD, eentje voor glas en eentje voor de restfractie. Buiten het positieve feit dat er gewoon meer wordt gerecycleerd resulteert de gescheiden inzameling ook in een lager kostenplaatje: In 2010 koste de afvalverwerking van de nmbs nog 401.289 € terwijl de kosten in 2013 nog slechts 309.788 € bedroegen. Het aantal ingezamelde tonnen gerecycleerd afval zijn hier omgekeerd evenredig aan: 619 ton in 2010 en 1637 ton in 2013 waardoor de (duur) te verwerken restfractie kleiner is geworden.

Sorteren op het strand
Sinds deze zomer wordt op de stranden van Nieuwpoort, Middelkerke, Bredene en De Haan afval gesorteerd. Om de 150 meter staan sorteereilanden waar je het restafval en PMD gescheiden kan deponeren.

2014-08-30 13.54.44
Op Masters@Rock werd PMD afzonderlijjk ingezameld

In het buitenland
Ook in het buitenland zijn enkele voorbeelden te vinden waar het afval in de openbare ruimte wel gesorteerd kan worden. In Europese steden als Lissabon, Athene, Munchen,… staan speciale vuilnisbakken om je afval in te sorteren.

Op festivals
Bekendste voorbeeld van hoe we met afval kunnen omgaan is natuurlijk het Dranouter-festival dat zich al sedert jaar en dag profileert als natuurvriendelijk festival, maar ook op Masters@Rock in Torhout werd PMD afzonderlijk opgehaald.

Als het elders kan, kan het in Brugge ook.   Brugge zou hierin een voortrekkersrol kunnen spelen.  Met een relatief kleine investering kunnen we zowel geld uitsparen én werken we aan een groenere toekomst voor de stad.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.