Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Soepcafé: koken met voedseloverschotten

Een derde van ons voedsel wordt niet opgegeten, terwijl het vaak nog wel eetbaar is. Een deel daarvan blijft ook in de winkel. Waarom? Daarvoor moet een onderscheid gemaakt worden tussen enkele zaken. Te gebruiken tot: dat zijn producten zoals vlees, dat kan ziektes bevatten. Wettelijk gezien mag het niet meer verkocht worden. Mensen mogen niet ziek worden, dat is logisch. Ten minste houdbaar tot. Deze producten kunnen lang bewaren. Na die datum kan de kwaliteit verminderen, maar het is niet schadelijk om te eten. En dan zijn er nog groenten en fruit, waar niet altijd een datum opstaat.

Daarom is een Soepcafé opgestart, die ondertussen een onderdeel is van vzw Ecoliving. In het Soepcafé gaan we aan de slag met groenten en fruit, en producten waar een ten minste houdbaar tot datum opstaat. Als er bijvoorbeeld in een pak met appels 1 rotte appel tussen zit, wordt dat niet meer verkocht. De andere appels zijn wel nog perfect eetbaar, maar de winkels halen het uit de rekken. Dan krijgen we het in het Soepcafé, halen we die ene appel eruit, en maken we met de rest een heel lekkere fruitsalade. Dit is één voorbeeld, maar we krijgen wekelijks meer dan genoeg om een vegetarisch buffet te voorzien en de mensen ook nog iets mee te laten nemen naar huis.

Hoe doen we het concreet? We hebben enkele vaste winkels (de Lidl in Oostkamp, de Origino in Assebroek, De Alvo in Assebroek en Sint-Andries, voor droge voeding) waar we wekelijks mogen ophalen. Die winkels geven mee wat ze niet meer willen verkopen, om bovenvermelde reden. Dat krijgen we gratis. Op maandag namiddag, vanaf 15u30 ongeveer, beginnen de vrijwilligers onder leiding van Alain Decloedt, zaken te bereiden. Dat is soep, een vegetarisch buffet als hoofdgerecht, en een dessert (meestal fruitsalade). We krijgen ook regelmatig melkproducten, brood en soms ook ander gebak. Nadien is er altijd nog over om uit de delen aan de aanwezigen, zowel ingrediënten, als de overschotten van wat we bereid hebben. Dit alles tegen een vrije bijdrage.

Het Soepcafé is dus een gezellige, wekelijkse gebeurtenis om voedselverspilling tegen te gaan. Iedereen is welkom op maandag in Bossuytlaan 24 te Assebroek. Als je tijd hebt, kan je vanaf 15u30 komen helpen groenten snijden, en eten voorbereiden. Heb je minder tijd, kom dan gewoon eten. Vanaf 17u45 is er soep, nadien buffet. Iedereen welkom, tegen vrije bijdrage. Het geld wordt gebruikt voor de huur van de zaal en extra kosten zoals afwasmiddel, en kruiden.

1 thought on “Soepcafé: koken met voedseloverschotten”

  1. Een paar ideetjes waar ikzelf nog mee loop te spelen. In mijn streek is er een grote aanplanting van noten en kastanjes op publieke plaatsen. In een buurgemeente is er ook een volledige straat met een aanplanting van perenbomen. Er is ook een Natuurpunt met behoorlijk wat kersenbomen, en bewaarappelen vindt men ook wel altijd. Mispels en sleedoornpruimen zijn ook te gebruiken, alsook beukennootjes en hazelnoten. En nu komen we aan mijn punt. Noten kunnen verwerkt worden tot pesto, soort pindakaas, burgers… Of tot een granola met havervlokken, schijfjes bewaarappel, rozijnen en een mengeling van noten, beukennootjes, hazelnoten. Pas ook een docu gezien op national geographic waar men thee kookte van jonge beukenblaadjes. Tot slot gebruik ik noten-beukennootjes ook wel eens ter vervanging van dure pijnboompitten. Een broodje Parijs kost hier al gauw 5 € of meer. Bestaat uit rucola (zelf te kweken), schijfjes bewaarappel, noten, brie en mosterddressing. Is er overigens ook geen groothandelsmarkt met groenten in de omgeving? ook ideaal voor wat overschotten.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.