brugsalternatiefforum.be

Schone lucht rond onze scholen

Schone lucht rond onze scholen

Sinds 30 maart voeren ook in West-Vlaanderen (Kortrijk, Oostende, Lichtervelde) scholen actie onder de naam filter-café-filtré gesprongen. De actie ontstond in Brussel naar aanleiding van een reportage in PANO die de slechte luchtkwaliteit in en rond scholen besprak. Ondertussen wordt in heel Vlaanderen actie gevoerd. Het gaat niet alleen over schone lucht maar over leefbare (school)omgevingen voor iedereen. Schoolomgeving moeten veilig, gezond en leefbaar zijn. Een verstandige aanpak van de mobiliteit is daarbij onontbeerlijk. 

Op woensdag 14/03/2018 werd een PANO-reportage uitgezonden op VRT-één waarin de resultaten van een grootschalige studie rond luchtkwaliteit werden geïllustreerd aan de hand van 2 voorbeeldscholen. Een school in stedelijk gebied (Brussel) en een school in minder verstedelijkt gebied (Opwijk).

De resultaten zijn onthutsend. In 60% van de scholen in België is de luchtkwaliteit verontrustend tot illegaal slecht. De grens Europees vastgelegde maximumgrens ligt vandaag op 40 μg/m³. Dat is een economisch afgedwongen grenswaarde. Het inzicht groeit dat de medisch verantwoorde drempel een stuk lager zou zijn, mn. 20μg/m³. Wetende dat kinderen nog veel gevoeliger zijn voor de kwalijke gezondheidsimpact van vervuilde lucht, is dit ronduit alarmerend.

Enkele verontruste ouders van de school uit de reportage wilden een krachtige hulpkreet willen laten weerklinken. In allerijl werd een actie op poten gezet om daags nadien de straat van de school af te zetten. Politici over de partijgrenzen heen werden uitgenodigd, enkele scholen uit de buurt alsook werd de volledige Belgische pers uitgenodigd.

Het was een onverhoopt succes! De actie heeft een breed publiek op de been gebracht, politici waren present en de actie haalde alle grote kranten, de ‘ochtend’ op radio 1, het journaal (13u, 18u en 19u), Karrewiet, BRUZZ, Knack,…

Daarna ging de actie verder. Ze deinde uit van Brussel naar Antwerpen en ondertussen ook naar West-Vlaanderen. In Oostende, Lichtervelde en Kortrijk doen al scholen mee. Brugge is nog een witte vlek. Wie neemt de handschoen op? 

De boodschap is eenvoudig. Onze steden, onze regio, ons land moeten leefbaar en gezond worden. Daarvoor moet het autoverkeer worden teruggedrongen ten voordele van het openbaar vervoer en het voetganger-en fietsverkeer. Het besef dat de mobiliteit anders en globaal moet worden aangepakt moet zijn ingang vinden bij de beleidsmakers. De goede voorbeelden in andere landen zijn talrijk (Amsterdam, Kopenhagen, Wenen, Montreal…). Maar ook bij de gebruikers moet een mentaliteitswijziging plaatsvinden waarbij het gebruik van de auto tot een minimum wordt beperkt.

De actie die wij willen verspreiden is even simpel als de boodschap. Sluit iedere vrijdagochtend, wanneer de school start, de straat van de school af voor autoverkeer. Drink samen een kopje koffie en laat de kinderen in de vrijgekomen autovrije ruimte spelen. Nodig de lokale beleidsmakers uit op de koffie. Neem foto’s en post ze op de facebookpagina. En dit tot aan de verkiezingen.

De actie is niet partijgebonden en staat los van bestaande organisaties. Ze roept op aan alle ouders om zelf een initiatief op poten zetten. Eventuele vervolgacties op schaal van de school kunnen daaraan gekoppeld worden om de andere ouders, kinderen, leerkrachten,… te sensibiliseren. Bv. debatavond ‘facts and figures’ rond luchtvervuiling, themaweken op school, organisatie van metingen van de luchtkwaliteit en opvolging ervan, vergroening van de speelplaatsen, plant-een-boom acties,…. Zet het zelf in de picture wat het belangrijkst is voor jullie school, maar blijf werken rond leefbaarheid.

Hopelijk nemen ook Brugsche Zotten de handschoen op en zetten we samen de leefbaarheid van onze stad bovenaan de politieke agenda!

meer info op 

https://www.facebook.com/filtercafefiltre/

www.filter-café-filtré.be

of bij jan.dessein@icloud.com

One Response to Schone lucht rond onze scholen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.