Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

“Schild en pint”(sic): pinten drinken met VBJ en Tom Van Grieken in Brugge

Voor wie er nog aan mocht twijfelen: Extreem-rechts is de laatste maanden aan een sterke opmars bezig en de populariteit van figuren als Vlaams Belang voorzitter Tom Van Grieken bij jongeren is op z’n minst zorgwekkend te noemen. De tactieken die de rechtse rakkers gebruiken om bepaalde jongeren te overtuigen zijn niet erg gesofisticeerd: Trakteer ze op een vat, of twee, en ze zullen u volgen… Vlaams Belang Jongeren (VBJ) startte zo een campagne onder de naam “Schild en pint” (sic) waarbij ze, samen met nationaal Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken, bezoekjes brengen aan jongerencafés in Vlaanderen en er de aanwezigen op een vat bier trakteren. Op de website van Vlaams Belang ontdekken we dat dit, euh,…inderdaad de kerntaak van de VBJ is: “De Vlaams Belang Jongeren proberen op een eigentijdse manier de jongeren te mobiliseren en te werven voor het Vlaams Belang. ” Volgens de organisatoren kwamen zo’n 300 jongeren opdagen.

Facebookbericht van op de VBJ-pagina. Tom Van Grieken afgebeeld als Pepe.

Pepe

Op de uitnodiging voor het evenement wordt Tom Van Grieken afgebeeld als Pepe the Frog.
Pepe the Frog ontstond in 2005 en was oorspronkelijk een figuurtje uit het stripverhaal Boy’s Club #1, gepubliceerd door Matt Furie, die hem omschrijft als “gewoon een maffe hippiekikker. Hij houdt van frisdrank drinken, televisiekijken, telefoneren. Hij is gewoon een alledaags symbool voor die periode nadat je bent afgestudeerd. In mijn ogen is hij een vrij onschuldige kerel.”

Pepe raakt wereldberoemd als internetmeme. Z’n onschuld verliest hij echter in 2016 wanneer hij veel wordt afgebeeld als extreemrechtse kikker. Er is de nazi-pepe, de Ku Klux Klan-Pepe,… De joodse burgerrechtenorganisatie ADL (Anti Defamation League) dat onderzoek doet naar antisemitische en racistische incidenten, aanslagen en verenigingen, verklaart de racistische Pepe dat zelfde jaar nog tot persona (of rana, het Latijn voor kikker) non grata en doet samen met geestelijke vader, Furie, een poging om Pepe te redden als positief symbool met de hashtag #savePepe.
Het mocht niet baten, en in 2017 tekent Furie een laatste verhaal waarin Pepe ten grave wordt gedragen.

In Vlaanderen duikt Pepe ook op in racistische en extreem rechtse contexten. Eén van de dieptepunten wordt bereikt wanneer toenmalig ondervoorzitter van Jong N-VA Dylan Vandersnickt op sociale media een meme deelt waarin VUB-studente en activiste voor rechten van vluchtelingen Naomi Stocker verkracht wordt door een Arabisch ogende Pepe terwijl een andere student met een pistool wordt bedreigd.
Vandersnickt bood z’n ontslag aan bij Jong N-VA en vond later onderdak bij het toen nog nieuwe Schild & Vrienden van Dries Van Langenhove. In oktober 2017 stapt Vandersnickt uit het leven.

The Place

“Schild en Pint” bleek in november zowel in Antwerpen en Gent een waar succes met, naar eigen zeggen, respectievelijk 150 en 300 deelnemers. In Gent koos men voor het studentencafé The Place. Daar de eigenaren ook in Brugge een café met dezelfde naam uitbaten was een avond in Brugge snel beklonken.

De uitbating van zowel The Place Brugge, als The Place Gent, is in handen van de BVBA P & P Invest. Verder in de portefeuille van P & P Invest: Place2Party in Torhout en Club Vendi in Ingelmunster.
Oprichters van de bvba zijn Björn (31) en Lorenzo Charle (29) waarbij Björn als zaakvoerder optreedt.

Iemand geeft The Place slechts 1 ster en noemt de zaak racistisch. Toevallig de dag na de passage van VBJ?

Wanneer iemand op de Facebook-pagina van The Place Brugge een recensie schrijft waarin ze het café “racistisch” noemt, wordt dit ontkend door de uitbaters: “Iedereen is welkom in The Place”, klinkt het.
Dus ook Vlaams Belang Jongeren, hun voorzitter Bart Claes en Tom Van Grieken. Maar als iedereen welkom is, hoe komt die dame er dan bij om het café van racisme te betichten?
Daar is waarschijnlijk een goede verklaring voor: De recensie werd immers geschreven op 19 december. De dag nadat Van Grieken, VBJ, en de hunne hun passage in het café hadden gemaakt… De beelden van deze passage zullen sommigen als huiveringwekkend ervaren:

Beeld je dus maar in dat je tijdens een avondje stappen plots tussen zo’n bende “vrolijke” Vlaamse jongens terecht komt. Opgejut door het gebrul van hun leiders, die wel opletten wat ze hun volgelingen toeroepen… Uit hun mond zal je nooit racistische praat horen, toch niet in het openbaar. Daarvoor zijn de heren geslepen genoeg. Maar de kans dat hier en daar iemand iets zal hebben geroepen of gezegd die deze dame als racistisch ervaart achtten we natuurlijk niet onbestaande.

We besloten de uitbaters van The Place Brugge toch even om wat verduidelijking te vragen.
BAF: Kan u, na het bekijken van dit filmpje, begrijpen dat een aantal van uw klanten hier aanstoot aan nemen? En begrijpt u dat sommige klanten zich niet langer welkom voelen in uw zaak?
The Place Brugge: “We zijn er ons van bewust dat dit inderdaad bij sommige klanten iets teweeg zou kunnen brengen. Maar wij zelf hebben niet te maken met de Vlaams Belang jongeren, wij waren enkel de setting waar hun avond doorging van 21u tot 22u. Meer niet , bij ons is iedereen welkom. “

We probeerden nog wat vragen te stellen, maar ondanks ons aandringen bleef het stil aan de andere kant van de chat. Omdat we het antwoord nogal pover vonden, besloten we nog eens contact op te nemen met de zaakvoerders, dit maal via de andere vestigingen. Via Place2Party kwamen we zo uiteindelijk bij de verantwoordelijke Marketing & Communication, Thomas Vierstraete, terecht.

Vierstraete: “Na overleg met de directie werd beslist geen verdere commentaar te geven op uw vragen. Zoals eerder gezegd is iedereen welkom in The Place Brugge.”
BAF: Zou het kunnen dat VBJ bij The Place terecht kwam via één van uw werknemers, Jolan De Schepper?Hij stond bij de afgelopen verkiezingen op de lijst voor Vlaams Belang  in Oostende…
Vierstraete: Dit staat VOLLEDIG los van elkaar. Dit heeft totaal niets met elkaar te maken. VBJ is niet via hem bij ons terecht gekomen.
Wanneer in de toekomst een nieuwe vraag van VBJ zou komen om uw zaak te gebruiken voor dergelijke bijeenkomst, zijn zij dan nog steeds welkom?
Vierstraete: Geen verdere commentaar.

Het lijkt dus niet uitgesloten dat in de toekomst nog meer activiteiten van extreem rechtse groeperingen in The Place zullen doorgaan. Dat mensen aanstoot nemen aan dergelijke evenementen en zich hier door niet langer welkom voelen in The Place lijkt weinig indruk te maken op de uitbaters.

Sluipend gevaar

Onder meer uit dit soort bijeenkomsten blijkt dat extreem-rechts de laatste jaren steeds makkelijker voet aan de grond krijgt en verveld is van een marginale groep, zowel in aantal als voorkomen, tot een steeds groter wordende groep die hoe langer hoe meer mainstream wordt.

Vele jongeren lijken zich aangesproken te voelen door de anti-migratie standpunten van rechtse en extreem-rechtse partijen als N-VA en Vlaams Belang. Dat ze vaak zeer weinig politieke achtergrond hebben en of krijgen maakt hun een nog makkelijker doelwit. Voorbeeld hiervan:de sloganeske speeches in het filmpje van Van Grieken en Claes. Inhoudelijk van zeer bedenkelijk niveau, maar blijkbaar wel doeltreffend.

Wie een beetje basiskennis heeft van de Europese geschiedenis van de laatste 100 jaar zou dan ook stilaan moeten beseffen dat het gevaar op de loer ligt en dat onze democratie en mensenrechten onder toenemende druk staan.

Rechts klopt zichzelf op de borst dat ze 5.500 mensen op straat kreeg tegen het Marrakech-pact en dat in een peiling 87 % van de Vlamingen zich tegen het pact zou hebben uitgesproken. Dat het ging om een internetpoll van bedenkelijke kwaliteit, vergeet men er natuurlijk bij te zeggen. Ook dat de meerderheid van de Belgen amper weet waar het pact over gaat, laat staan dat ze weten wat erin staat, lijkt niemand te deren.
Al zeker niet de N-VA die met plezier de onwetendheid van het volk wil gaan gebruiken om de komende verkiezingen te gaan winnen. Dat ze ondertussen de democratie in gevaar brengen, lijkt een risico die de Vlaams Nationalistische partij in haar machtsdrang niet schuwt.

3 thoughts on ““Schild en pint”(sic): pinten drinken met VBJ en Tom Van Grieken in Brugge”

 1. Dag Wouter en andere lezers,,
  Zelf heb ik geen politieke kleur, ben wel als natuurgids begaan met de natuur en zo wel met al wat leeft.
  Ik moet zeggen dat zowel de pro-Marakesch als de anti-zijde schermt met woorden als: de ander vertelt leugens.. of onwaarheden, of vertelt niet alles..

  Hoe dan ook, ik vind het jammer , ZEER jammer dat de regering hierover is gevallen: zeker toen ik hoorde dat hierdoor alle maatregelen voor een beter KLIMAAT gewoon met badwater zijn weggevloeid! Toen men Eindelijk eens wat zou DOEN heeft dat Marrakesh gedoe weer alle goede daden geblokkeerd..

  Dat Marakesch akkoord is Maar een akkoord zoals er zovele–TEvele zijn en Te weinig Echte DADEN gebeuren. En dat zelfs door dat papiertje de Daden Uitblijven!

  OVer de rechtse rakkers: het zijn jongeren, daarom ook wat idealistischer, nog minder geslepen vossen als de leiders van de politieke partijen. Zelf zegt de leider dat hij zelfs geen banden heeft met de politiek, dus zou het een rechtse beweging zijn.
  Het is ook niet omdat je ‘anti-marakesh’ bent dat je een slechte extreme rechtse zou zijn: zeer democratische goed werkende democratieën stemden ook anti-M zoals Oostenrijk. Overigens is pas toen de Nva ook beginnen steigeren, voordien waren ze niet tegen! Daar kwam ook wel links protest tegen in Oostenrijk. En protest moet kunnen in democratie natuurlijk.
  Ik spreek me niet uit pro-M of anti-M. Tenslotte moet men de OORZAKEN AANPAKKEN van alle miserie en migratie: de armoede en dan ook nog alle negatieve gevolgen van de klimaatveranderingen (rampen, droogte, hitte die dan veel lijden meebrengt)

  Men doet daar te weinig tot niets aan , onkunde en onverschilligheid?, Men’ zijn de overheden die verantwoordelijkheid dragen en BELEID voeren. Zie Frankrijk: alle gele hesjes hebben door hun protest–ja met wat geweld ook, toch veel bereikt, zo toch eindelijk de aandacht van politici gekregen en zo veel zaken verkregen zodat de ARMEREN toch niet alweer moeten betalen voor alles wat men wil voor algemeen belang. Ben ik nu pro-geweld en pro-rechts, alsof links alleen flower -power is? Neen, maar soms is men inderdaad zo radeloos dat , ja zelfs de normale’ gewone brave burger.

  Een belangrijke oorzaak ligt toch ook bij de Socialistische partij, hier in Vlaanderen, die op apegapen ligt, met vele schandalen ,vooral met tekort aan degelijke ideeën en vooral aan Geloofwaardigheid boet. Wel veel advocaten met vele mooie zinnen en mooie woorden als progressief enzovoorts..Tja, dat is algemeen te zeggen over alle politici: GOED denken, durven en doen: dat gaat niet als men totaal de REALITEIT niet meer ziet, geen contact heeft met de ‘gewone burgers, hun klachten niet ernstig neemt, de armoede niet ziet, dan denkt men vanuit de hoge toren, doet men de verkeerde dingen.

  zelfs in slapend stadje Brughe stuurt men u met terechte klachten naar de politie alsof je de slechte bent, en dan tenslotte nog naar rechtbank toe! In plaats van een degelijke klachtencommissie te maken waar geluisterd word!.. Dan denkt men niet goed, doet men de verkeerde dingen, en durft men al helemaal niet meer te luisteren naar elkaar.. zoals parlements-voorzitter Peumans als nieuwjaarswens had.

  Het rechtse ‘verhaal slaat duidelijker aan dan een ander ‘linkser verhaal? Misschien moet Wouter dan een Linkse ‘rattenvanger-van Hamelen worden..hi

  Mensenrechten: tja, er is het recht op veiligheid natuurlijk, dat botst met de wil van mensen om te migreren, om ergens anders hun geluk te vinden.

  ‘de democratie in gevaar brengen’ Tja, misschien zou men voor zulke zaken beter een REFERENDUM houden? Pro-Marakesh of anti. Zoals men deed met Brexit. Maar dan zou het wel 60 a 70 procent moeten zijn , niet bij luttele meerderheid van enkele procenten zoals bij Brexit.

  je zegt dat de jongeren te weinig kennis hebben van geschiedenis: tja, daar ligt dan grote taak voor het onderwijs? Ik zie nu ook niet direct een grote leidersfiguur die zoals Hitler sluipend de macht zou overnemen. Zie Ninove: de rechtse politici worden , democratisch verkozen, worden er wel tegengewerkt.

  Tine D.

 2. https://youtu.be/SSnZNQmZqdY

  Hier is ook wel een interessant interview van een Monkey-journalist met Mertens, PVDA die toch ook sterker wordt, ‘authentieke Linkse rakker,
  met heel wat brede stof tot nadenken, over wat geweest is en toekomst van de bewegingen, want naast de zuiver rechtse , zijn er nog vele andere, maar ja, zonder spectaculair geweld,echte leiders/woordvoerders komen die minder duidelijk in beeld maar ze zijn wel met heel wat meer , denk maar aan de 60.000 voor beter klimaat,

 3. In de Standaard stond ook een heel artikel over de Rechtse Jeugd. Ivm den drank als Lokker: onze nieuwe burgemeester zegt dat hij eens een toer zal doen langs de bevolking//om samen een Pint te drinken, tja, heb je daar dan ook bezwaren tegen, Wouter? Het is zelfs Traditie hier dat burgemeester samen ene drinken op de Burg dacht ik, ergens in januari. Drank is nu eenmaal een sociaal geaccepteerd roesmiddel, maar altijd met Mate is beter natuurlijk. Die jonge rechtse doen wel een beetje denken aan Getuigen van Jehova, ook zeeer disciplinair, met hoge’ waarden en normen,; maar tja, men is jong en wil wat en weet nog niet goed wat zeker, en wijsheid is nog wat in kan ..met wat drank hi
  Tine

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.