Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

schepen van energie vindt 'gezellige kerst' belangrijker dan energie besparen

Zowat de ganse wereld komt stilaan tot het besef dat we het in de toekomst best met een kilowatt-je minder zouden doen als we onze planeet niet helemaal naar de sodemieter willen helpen.

schepen van mobiliteit, energie, sport en evenementenbeleid Annick Lambrecht

De ganse wereld?   Nee, een kleine nederzetting blijft moedig weerstand bieden aan de overweldigers.  De stamhoofden vinden immers dat energie besparen en gezellige koopgekte niet hand in hand kunnen gaan en kondigden dan ook afgelopen vrijdag, bij monde van Annick Lambrecht (SP.A), aan in de krant dat ze nu net van plan waren om nog méér energie te gaan verspillen komende winter.  Een ijspiste, ijssculpturen, een energievretend lichtjesbos en nu ook een mega verlicht reuzerad staan op het programma.   “Wij doen niet mee aan doemdenken over donkere straten, bij ons zal het gezellig zijn komende kerst.”  Verder verwijst schepen Lambrecht naar het klimaatplan van de stad en beweert ze nog dat het koelen van zowel ijspiste als -sculpturen energiezuiniger gebeurt dan vroeger.

De dreigende stroomtekorten deze winter zorgen voor zenuwachtig gefriemel in de gemeente- en andere huizen die in de afschakelzone’s liggen. Iedereen heeft wel een reden waarom zijn gemeente moet gespaard blijven.  Van het Brugse bestuur hoeven ze in ieder geval dus geen solidariteit te verwachten. En dat terwijl een stroompanne met wat inspanning van iedereen te vermijden is én bovendien ook op lange termijn enkel voordelen biedt.  Denk maar gewoon aan een lagere energiefactuur.

In plaats van de burger dus aan te moedigen om samen inspanningen te doen vindt men het bij het Brugse stadsbestuur blijkbaar meer opportuun dergelijke arrogante uitspraken te doen.

Nog even over dat zogenaamde klimaatplan van de stad Brugge waarover de schepen het had.  De ambities die hierin verwoord staan zijn eigenlijk de zelfde als de Europese:  20% minder CO2-uitstoot, 20% minder energieverbruik en 20% hernieuwbare energie realiseren op het eigen grondgebied, en dit alles tegen het jaar 2020.

foto:stadsomroep.com

Toont allemaal zeer mooi op papier, maar de vraag is natuurlijk of we deze doelstellingen überhaupt gaan halen. Uiteraard is elke gespaarde kilowatt een goede kilowatt  en als we deze doelstellingen willen halen kunnen we dus maar beter meteen beginnen met de grote energievreters aan te pakken.  Een soberdere kerst zou hier al veel bij helpen.  Bovendien zou wat meer soberheid niet misstaan want nu lijkt het alsof God, onze lieve heer zelve, het licht over onze stad heen heeft gebraakt.

(*) Het eerste deel van dit schrijven vindt u hier, het tweede deel in  de papiermand van een Nieuwsblad-abonnee

Het klimaatplan van de stad vindt u dan weer op:  https://www.brugge.be/klimaatplan

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.