brugsalternatiefforum.be

Schepen van dierenwelzijn: knuffelen met dolfijnen is “choquerend en niet te verantwoorden”

Deze week ontstond er op sociale media wat commotie omtrent een promotie-actie van Boudewijn Seapark. Voor 100 € kan je er een foto laten nemen met een dolfijn. Voormalig gemeenteraadslid Sammy Roelant klaagde aan dat deze actie niet te rijmen valt met het welzijn van de zeezoogdieren en schreef daarom een brief naar de Brugse schepen voor dierenwelzijn Mathijs Goderis (SPa) die verklaarde zich te kunnen vinden in de argumenten van Roelant. Hij verklaarde “oprecht gechoqueerd” te zijn en noemt de commerciële actie waarbij dolfijnen worden aangeraakt “niet te verantwoorden”. Er wordt al geruime tijd actie gevoerd voor de sluiting van het dolfinarium door dierenrechtenactivisten van Bite Back. Zij verzamelen iedere maand aan het dolfinarium om actie te voeren.

Dolfinaria wereldwijd zijn al langer een doorn in het oog van dierenrechtenactivisten. De maandelijkse acties van Bite Back aan het dolfinarium passen in hun campagne “Voor vermaak zonder dieren”. Dolfijnen in dolfinaria gaan volgens hen gebukt onder stress, ziekte, verveling en verdriet.
In onze stad gaan hoe langer hoe meer stemmen op om het dolfinarium in de huidige vorm te sluiten. Daar lijkt nu ook schepen Goderis zich bij aan te sluiten.


“Ik was gechoqueerd. Dit is niet meer te verantwoorden als het om pure commerciële redenen gaat.”

Mathijs Goderis

“Ik was gechoqueerd. Dit is niet meer te verantwoorden als het om pure commerciële redenen gaat. Het park valt onder de wet rond de erkenning van dierentuinen uit 1998 die aanraadt om contact te vermijden, tenzij voor een beperkte periode en onder toezicht. Maar er komt een nieuwe, strengere wet aan in september die dergelijke zaken onmogelijk moet maken ” . De schepen contacteerde op zijn beurt het Vlaams Departement Leefmilieu om een onderzoek naar deze praktijken in te stellen. “Het is aan de Vlaamse inspectiedienst dierenwelzijn om op te treden. Ik heb als schepen van dierenwelzijn alvast hun advies gevraagd. We bekijken wat we verder kunnen doen. Ik heb niets tegen het Boudewijnpark, integendeel. Het familiepark is een meerwaarde voor Brugge. Persoonlijk vind ik wél dat ze zouden moeten evolueren naar een meer eigentijds invulling, bijvoorbeeld een educatief centrum over de zeewereld in plaats van een circus met dolfijnen.”

De aangekondigde nieuwe wet op het dierenwelzijn zal dus in september worden ingevoerd. Dat het dolfinarium aanpassingen zal moeten doen aan hun programma lijkt onvermijdelijk: Er komen heldere voorschriften voor de dierenverblijven, fysiek contact tussen bezoekers en dieren moet ernstig worden beperkt en bij vertoningen voor publiek mogen dieren niet gedwongen worden om onnatuurlijke kunstjes te doen, ze mogen enkel hun natuurlijke gedrag demonstreren. 
Vorig jaar verscheen hierover reeds een artikel op deze website.

2 Responses to Schepen van dierenwelzijn: knuffelen met dolfijnen is “choquerend en niet te verantwoorden”

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.