Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Schepen van dierenwelzijn: knuffelen met dolfijnen is “choquerend en niet te verantwoorden”

Deze week ontstond er op sociale media wat commotie omtrent een promotie-actie van Boudewijn Seapark. Voor 100 € kan je er een foto laten nemen met een dolfijn. Voormalig gemeenteraadslid Sammy Roelant klaagde aan dat deze actie niet te rijmen valt met het welzijn van de zeezoogdieren en schreef daarom een brief naar de Brugse schepen voor dierenwelzijn Mathijs Goderis (SPa) die verklaarde zich te kunnen vinden in de argumenten van Roelant. Hij verklaarde “oprecht gechoqueerd” te zijn en noemt de commerciële actie waarbij dolfijnen worden aangeraakt “niet te verantwoorden”. Er wordt al geruime tijd actie gevoerd voor de sluiting van het dolfinarium door dierenrechtenactivisten van Bite Back. Zij verzamelen iedere maand aan het dolfinarium om actie te voeren.

Dolfinaria wereldwijd zijn al langer een doorn in het oog van dierenrechtenactivisten. De maandelijkse acties van Bite Back aan het dolfinarium passen in hun campagne “Voor vermaak zonder dieren”. Dolfijnen in dolfinaria gaan volgens hen gebukt onder stress, ziekte, verveling en verdriet.
In onze stad gaan hoe langer hoe meer stemmen op om het dolfinarium in de huidige vorm te sluiten. Daar lijkt nu ook schepen Goderis zich bij aan te sluiten.


“Ik was gechoqueerd. Dit is niet meer te verantwoorden als het om pure commerciële redenen gaat.”

Mathijs Goderis

“Ik was gechoqueerd. Dit is niet meer te verantwoorden als het om pure commerciële redenen gaat. Het park valt onder de wet rond de erkenning van dierentuinen uit 1998 die aanraadt om contact te vermijden, tenzij voor een beperkte periode en onder toezicht. Maar er komt een nieuwe, strengere wet aan in september die dergelijke zaken onmogelijk moet maken ” . De schepen contacteerde op zijn beurt het Vlaams Departement Leefmilieu om een onderzoek naar deze praktijken in te stellen. “Het is aan de Vlaamse inspectiedienst dierenwelzijn om op te treden. Ik heb als schepen van dierenwelzijn alvast hun advies gevraagd. We bekijken wat we verder kunnen doen. Ik heb niets tegen het Boudewijnpark, integendeel. Het familiepark is een meerwaarde voor Brugge. Persoonlijk vind ik wél dat ze zouden moeten evolueren naar een meer eigentijds invulling, bijvoorbeeld een educatief centrum over de zeewereld in plaats van een circus met dolfijnen.”

De aangekondigde nieuwe wet op het dierenwelzijn zal dus in september worden ingevoerd. Dat het dolfinarium aanpassingen zal moeten doen aan hun programma lijkt onvermijdelijk: Er komen heldere voorschriften voor de dierenverblijven, fysiek contact tussen bezoekers en dieren moet ernstig worden beperkt en bij vertoningen voor publiek mogen dieren niet gedwongen worden om onnatuurlijke kunstjes te doen, ze mogen enkel hun natuurlijke gedrag demonstreren. 
Vorig jaar verscheen hierover reeds een artikel op deze website.

2 thoughts on “Schepen van dierenwelzijn: knuffelen met dolfijnen is “choquerend en niet te verantwoorden””

 1. Tja, ik vind het wel heel goed dat het protest ook eens vanuit onze bestuurders komt, maar vind het wel zeer emotioneel en ook was de info die Sammy gaf ook niet juist want volgens marien bioloog is de huid van de dolfijn wel veel dikker dan een ‘gewone vis, dus kan daar wel tegen, tegen aanrakingen. Maar een beter argument is zeker dat er zo wel ziektes overgebracht kunnen worden, en het volgens de Wet ook niet mag.

  Weyts zal wat maatregeltjes invoeren.. a la Flandre: niet nva: denken-durven-doen, maar meer de Schijn van ‘ het is zo toch wel goed of ietske beter???

  Wij zouden beter (nog ) eens een PETITIE maken: met ‘we eisen de Sluiting van dit Circus met Dolfijnen! Net zoals in Frankrijk kan dit zeker gebeuren via UITDOOFBELEID: dat er geen kweek meer is met de dieren, en men kan ze zelfs eventueel naar het reservaat doen dat speciaal hiervoor gemaakt is door heer OBARRY: die ex-trainer van dolfijnen is en heel zijn leven nu inzet voor bevrijding van dolfijnen in gevangenschap.

  Ik erger me aan de ene kant dood aan de emotionele reacties, zelfs ja, van politici die beter zouden moeten weten.. en er ook dus ‘NIks aan kunnen doen..en ‘vette vis doorspelen aan .. Weyts.(aan de andere kant).die er ook al Niks ECht duurzaams (eigentijds populair woordje) aan wil doen.
  Buitenbassin zou ook verplicht moeten komen.. maar ja, ze hebben nog vele jaren tijd.. (want kost veel geld natuurlijk) Veel meer begrip voor de Mensen, die het circus openhouden, dan voor de dieren natuurlijk!

  Ik heb zelf nog vele keren heel alleen er Actie gevoerd (ja met vergunning!) de protesttekeningen/lakens werden afgescheurd.. ik voelde me wel wat bedreigd door twee mannen, maar ik mocht als troost eens een rondleiding krijgen in het dolfinarium–achter de schermen, Hoe dan ook, de vraag is: waar zitten ze BETER// daar of in het wild, waar ze toch ThuisHoren??

  en dan het argument: in het wild zijn er veel gevaren, zeker nu ook vervuiling met PLASTIC..
  TJA , men moet die boel maar opkuisen zeker, in de zee?

  Toen ik er actie voerde kwamen mensen buiten, na het optreden en een man riep: Nu ga ik er eentje gaan opeten ook!! ( en de kindjes horen dit dan..en nemen dit arrogant gedrag over natuurlijk)
  en dan zegt de trainer me: de mensen hebben bewondering voor de dolfijnen, die zulke kunstjes doen…

  PFFFF!!!!!!!!!!!!! het zal wel (n)ooit eindigen zeker.. OVeral Wereldwijd sluiten toch Dolfinaria.. en ik stond er ooit met Andreas! die een hele europese toer deed, vanuit DUitsland , heb er nog mooie foto’s van))
  Tine, Devroye

 2. Misschien maakt liefde blind, maar commerciële belangen maken mensen niet alleen blind maar ook ongevoelig.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.