Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Schauvliege schrapt subsidies vzw achter Repair Café's

Schauvliege is zich ook nu weer van geen kwaad bewust… (foto:hln.be)

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege lijkt haar missie om van Vlaanderen een grijze plek te maken verder te zetten. Slachtoffer van dienst is deze keer geen bos dat moet wijken voor een transportbedrijf, geen mager klimaatakkoord dat dan geen akkoord blijkt te zijn (of wel? Wie zal het zeggen?), geen aanval op de journalisten van de VRT, maar de Repair Café’s.  De vzw die deze lokale herstelmomenten ondersteunt ziet nu zijn subsidies geschrapt door de minister en ziet zich dus genoodzaakt om z’n activiteiten terug te schroeven.

Een Repair Café is een lokale bijeenkomst waarbij mensen spullen kunnen meebrengen die defect zijn.  Samen met een aantal vrijwilligers, die vaak een enorme expertise hebben, kan dan geprobeerd worden om deze spullen te herstellen.  In Vlaanderen en Brussel werden in het afgelopen jaar zo’n 320 van dergelijke activiteiten georganiseerd, verdeeld over 150 steden en gemeentes waarop zo’n  9.800 spullen werden gerepareerd, wat overeenkomt met een CO2-besparing van 50,6 ton. Ook in Brugge is er regelmatig een Repair Café.

Betekent dit nu het verdwijnen van de Repair Café’s in Vlaanderen?  Tuurlijk niet, deze evenementen worden niet van bovenaf gestuurd maar zijn het product van een grassroots-beweging die sowieso dergelijke evenementen zal blijven organiseren. Toch is het jammer dat wéér maar eens bespaard wordt op duurzaamheid.  Velen zullen het dan ook met me eens zijn als ik zeg: “Nie goe bezig, hé Joke!”

Op 30 januari 2016 is er weer een Repair Café in Brugge.

meer info:
repaircafe.be
en ontdek op bewustverbruiken.be waar deze vzw nog allemaal mee bezig is…

 

Contact the Author

reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.