Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Samen maken we de grootste bloemenweide van de benelux

Op zaterdag 25 april zaaien we over gans België en Nederland de grootste bloemenweide ooit in. Elk in z’n eigen hof, wel te verstaan.
Deze actie past in de campagne Bye Bye Grass die mensen oproept om het gras in hun tuin minder of gewoon niet meer af te rijden. Door het inzaaien of spontaan laten groeien van inheemse bloemensoorten krijgt de biodiversiteit een enorme boost. Bijtjes, vlinders en andere insecten zullen weer massaal rondzoemen… Jij doet toch ook mee?

foto: cc Natascha De Vere

Het zijn vreemde tijden: Door de corona-crisis hebben veel mensen wat extra tijd om handen en aangezien we ons huis en onze tuin zo weinig mogelijk moeten verlaten steken velen de handen uit de mouwen in die tuin. Wekelijks het gras milimetreren is hierbij een typisch uit de hand gelopen hobby al wordt deze vaak met veel tegenzin uitgevoerd. Reden te meer om ze niet meer te doen! Laat het gras maar groeien!

De voordelen van meer begroeiing

Als je je gras laat groeien komen de typische veldblaoemen vanzelf terug. Korenbloem, goudsbloem, papaver, camille,.. Natuurlijk gaat het heel wat vlotter als je een bloemenmengsel inzaait. Als je een bloemenmengsel koop, let er dan wel op dat het om inheemse soorten gaat. Via de website van bye bye grass kan je ook zadenmengsels aankopen.

Meer bloemen zorgen voor meer insecten. Meer insecten zorgen voor meer insecteneters: kleine vogelsoorten zoals mussen, mezen, spreeuwen,… zullen al gauw de weg naar jouw tuin vinden.

Naast de biodiversiteit is ook een betere waterhuishouding een zeer belangrijk voordeel die langer gras met zich meebrengt. Lang gras houdt immers het vocht beter vast dan een gemilimeterd grasveldje.
In maart 2020 leek het erop dat we stilaan de grote droogte van de voorbije jaren konden achter ons laten. Niets bleek minder waar, zo laat weerman Frank Deboosere op zijn website weten: “De voorbije 31 dagen scheen de zon meer dan 258 uur. Het waren dikwijls dagen met een erg lage luchtvochtigheid. En dus komen we stilaan weer in de problemen met het grondwater.
De situatie is nog niet zo erg als in april 2019. Maar de meeste computermodellen geven voor de tweede helft van april 2020 niet veel neerslag. En dus is het goed mogelijk dat we opnieuw evolueren naar een zeer warme zomer”.

Je gemillimeterd gras besproeien om het toch maar groen te houden is niet alleen verspilling van steeds kostbaarder wordend water in de steeds droger wordende regio die Vlaanderen is… het is ook een strijd die je met grote waarschijnlijkheid toch zal verliezen.

En wat zit er voor mij in?

Er zal niet alleen meer diversiteit onstaan in je tuin… jij zal er ook meer van kunnen genieten. Want doordat jij niet achter je grasmachine aan dient te lopen kan je die tijd gewoon spenderen aan luieren in een hangmat of tuinstoel.

Contact the Author

3 thoughts on “Samen maken we de grootste bloemenweide van de benelux”

  1. Zie ook mijn interpellatie van februari ll hierrond op website Groen Brugge. Groene groeten, Karin

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.