Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Rescue Romanian Straydogs trekt zich het lot aan van straathonden

Op zaterdag 13 april was er in Buurthuis De Wissel een benefiet voor Rescue Romanian Straydogs die zich het lot van Roemeense straathonden aantrekt. Dankzij de vzw geniet ik bijna continu van het gezelschap van Gemma. Gemma neemt de taak op van een niet erkende ‘therapeutische’ hond ten opzichte van mij tijdens mijn langdurig herstelproces. Uit dankbaarheid schenk ik de vzw deze volledige fotoreportage van de benefiet ten voordele van Rescue Romanian Straydogs vzw, georganiseerd door Marisa Sebastiani en Co. Maar hoe komt het dat heel wat Roemeense straathonden hulp van dierenvrienden uit andere landen nodig hebben?

Geschiedenis

Tijdens het regime van Nicolai Ceausescu, werden de boeren gedwongen te verhuizen uit hun dorpen naar de stad om te gaan werken in fabrieken. Ze moesten in de communistische blokwoningen wonen. Katten en honden werden niet toegelaten en op straat achtergelaten. Ondanks de val van Ceausescu in 1989, is het aantal dakloze katten en honden in steden en dorpen op een dramatisch niveau gekomen. Zwerfhonden en -katten lopen door de straten van Roemenië, op zoek naar voedsel en onderdak. Velen worden door auto’s aangereden, en staan allemaal bloot aan het grote risico van vergiftiging, ziekte en honger.

In de beginjaren van Ceausescu’s bewind (sinds 1967 staatshoofd) was er sprake van economische stabiliteit. In 1981 stelde de dictator Ceausescu een bezuinigingsprogramma op dat resulteerde in ernstige tekorten aan voedsel, elektriciteit en consumptiegoederen. Het bestuur van Ceausescu werd harder ten aanzien van alles wat als dissident gedrag werd aangemerkt. De dictator verspeelde veel goodwill in binnen- en buitenland, onder meer door het machtstreven van zijn vrouw en door de bouw van een gigantisch paleis in Boekarest, waarvoor hele woonwijken moesten verdwijnen. Door de onderdrukking van Ceausescu volgde er een volksopstand in december 1989, die begon in Timisoara. Ceausescu werd afgezet en samen met zijn vrouw Elena na een kort schijnproces op een binnenplaats geëxecuteerd. Ion Iliescu werd direct daarna tot “redder van Roemenië” en later tot president gekozen. Hij was een voormalige ambtenaar van de communistische partij. In 1996 werd hij niet herkozen, vier jaar later werd hij weer president. Het was tijdens zijn termijn dat de zwerfhonden en katten van Roemenië zich veelvuldig begonnen te vermenigvuldigen.

Vóór het communisme hadden de Roemenen een redelijke relatie met hun dieren. Wel meer gezien als werknemers dan huisdieren, maar ze deelden hun leven met de gezinnen op het platteland en werden goed verzorgd, waardoor de dieren nooit honger hadden. Nu is het een totaal andere situatie. In Roemenië zijn de (zwerf)honden door de Roemeense overheid vogelvrij verklaard.

Wet PL912

Op 25 september 2013 werd door het constitutionele hof van Roemenië toestemming gegeven voor een wet die toestaat dat zwerfhonden massaal afgeslacht mogen worden. Een ander woord kunnen we hiervoor helaas niet gebruiken. De aanleiding hiertoe is de trieste dood van een jongetje van vier dat zou zijn doodgebeten door zwerfhonden. Dit is nog helemaal niet zeker, het onderzoek hiernaar loopt nog, maar naar het schijnt geven camerabeelden een ander beeld. Het jongentje werd dood gevonden op een privéterrein met waakhonden, met een hek eromheen van 2 meter hoog. De regering greep dit aan om binnen en paar dagen een wet erdoorheen te drukken waarin staat dat alle zwerfhonden gedood mogen worden. De wet lag al klaar sinds 2011, maar werd destijds afgewezen door het constitutionele hof. Dit hof gaat nu voorbij aan internationale verdragen. De Europese commissie heeft gevraagd deze verdragen t.a.v. dierenwelzijn te respecteren. Zoals u weet is Roemenië sinds 1 januari 2007 lid van de Europese Unie. De wet zal zeker getekend worden door president Traian Basescu, hij is immers degene die zijn land opriep alle honden te doden. Rechter Petre Lazaroiu stelde dat het doden van de zwerfhonden de Roemeense bevolking zou kunnen traumatiseren, daarna stemde iedereen toch voor de honden uit te roeien. En inderdaad, het gelijk van de rechter is reeds bewezen. Kinderen horen honden gillen en zien hoe de honden op een gruwelijke manier worden afgevoerd en gedood. In de oude wet stond dat zwerfhonden alleen gedood mochten worden als ze agressief of ziek waren. De nieuwe wet zegt dat honden na een verblijf van 14 dagen in een asiel gedood mogen worden, mochten ze niet geadopteerd of opgehaald worden. Maar er zijn al gevallen bekend dat mensen hun eigen honden, die “per ongeluk” zijn gevangen, er niet meer uit kunnen halen. Zij staan oog in oog met hun hond, met gaas of tralies tussen hen in, en krijgen geen toestemming hun hond mee te nemen. Dus in hoeverre kunnen we in de 14-dagentheorie nog geloven?

Doden is niet de oplossing

Men schat dat er tussen de één en drie miljoen zwerfhonden zijn in Roemenië. Het doden van de honden zal echt niet tot een oplossing leiden, dit leert ons het verleden. Er zijn altijd veel huishonden op straat gedumpt en dit gebeurt nog steeds. Het steriliseren van de honden kan de populatie op termijn doen dalen, maar ook voorlichting en verplichte chipregistratie. De Roemeense overheid zal ook verantwoordelijkheid moeten nemen. De mogelijkheid om dit humaan op te lossen zou toch moeten bestaan. Door aanname van deze wet is het doodvonnis getekend van ontelbare honden, honden wiens leven door steniging, doodslaan, vergiftiging, steekwonden of schoten beëindigd zullen worden. Maar betekent dit dat wij voor deze wet op moeten houden met vechten voor deze honden? NEE, ZEKER NIET. Wij mogen ze niet in de steek laten, ook de mensen die in Roemenië strijden tegen dit onheil, mogen we niet in de kou laten staan.

Nergens veilig

In Roemenië worden overal honden gevangen en gedood. Ze worden gepakt met vangstokken, of op ergere manieren. Ze worden over straat gesleept en in kleine kooien gestopt, daarna vervoerd naar dodingstations om daar op een brute manier gedood te worden. Sommigen stikken in deze kleine kooien. Ook zijn honden opgepakt die dagelijks gevoerd werden door plaatselijk vrijwilligers. De hondenvangers worden geholpen door inwoners en voorbijgangers. In de nieuwe wet staat dat honden alleen gevangen en gedood mogen worden door bevoegde personen! Dit houdt dus ook in dat organisaties geen enkele hond meer van straat mogen halen. Mensen die een hekel aan honden hebben, zijn al bezig de honden op afschuwelijk manier te vermoorden. Ze martelen, lynchen, onthoofden en verbranden de honden levend en dat allemaal in het openbaar. De hondenvangers worden betaald per hond, € 50,00 tot € 120,00. Dit betekent ook dat honden met een eigenaar kans lopen om gepakt en gedood te worden. Er zijn personen die hun hond niet eens meer uit durven laten, weer anderen nemen hun hond mee naar het werk. Iemand die probeert een zwerfhond te beschermen wordt, gearresteerd of krijgt een boete. De mensen die honden vermoorden, mogen hun gang gaan. Het zijn echter niet alleen de zwerfhonden die gevaar lopen, ook zij die in een asiel zitten. Er is zelfs sprake van een asiel waar op één dag 500 honden gedood zijn. De mensen, die zorg dragen voor de honden, zijn ontzettend bang. Ook degenen die de honden op straat verzorgen zijn bang, doordat ze worden uitgescholden en bedreigd.

In Roemenië willen ze nu de mensen, die de straathonden te eten geven, gaan bestraffen. Wat ze niet willen is dat de straathonden op vaste tijden en vaste plekken gevoerd worden, omdat je dan roedelvorming en territoriumdrift krijgt.

Rescue Romanian Straydogs vzw is ook te vinden op Facebook: Als je lid wordt van de facebook-groep blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes. Wie er (uiteraard weloverwogen) over nadenkt een hond te adopteren kan terecht op deze pagina.

Rescue Romanian Straydogs vzw is ook te vinden op Facebook: Als je lid wordt van de facebook-groep blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes. Wie er (uiteraard weloverwogen) over nadenkt een hond te adopteren kan terecht op deze pagina.

Recent verschenen 2 artikels over Rescue Romanian Straydogs vzw op hln:
https://www.hln.be/…/brugse-organiseert-benefiet-ten-voord…/
https://www.hln.be/…/roemeense-straathonden-vinden-warme-t…/

[srizonfbalbum id=7]

3 thoughts on “Rescue Romanian Straydogs trekt zich het lot aan van straathonden”

  1. Dank u wel Elke om dit schrijnende verhaal naar buiten te brengen! Mij heeft het alvast over de streep getrokken om een iets oudere drie potige dame een 2e leven te bieden. De optie is genomen. Binnenkort is er nog een amputatie aan haar (waarschijnlijk door mishandeling) geamputeerde voorpoot en na de herstelperiode is ze klaar om naar mij te komen. Nog enkele maanden dus om alles voor te bereiden en dan is deze dame meer dan welkom bij mij!

  2. Prachtige fotoreportage en informatief verhaal! Dank je nogmaals Elke, van ons allemaal. Valerie van RRS

    1. Graag gedaan 😉 Thanks voor Gemma en andere hulp om samen een goede start te hebben 😉

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.