Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Recept: Zelf Seitan maken

De vegetariërs onder onze lezers moeten we waarschijnlijk seitan niet leren kennen.  In elke bio-winkel en in de meeste grote supermarkten kun je seitan kopen.  Maar wist je dat je ook relatief gemakkelijk zelf seitan kan maken?
Er zijn 2 manieren om seitan te maken:  Er is de easy-way met glutenpoeder maar aangezien we een uitdagingkje meer of minder niet uit de weg  gaan, ga ik hier voor de hard-way en doe ik het met gewone tarwebloem.   Grote voordeel: in tegenstelling tot de seitan die je koopt in de winkel is deze spotgoedkoop.  Grote nadeel: er kruipt behoorlijk wat werk in, dus dit is niet een receptje om even snel,snel uit te proberen.

Wat is seitan?

Seitan word reeds duizenden jaren gemaakt in het verre- en midden-oosten.  Het maken van seitan is zeer eenvoudig en gebeurt op natuurlijke wijze. Door het zetmeel en de zemelen uit de bloem te wassen, hou je nog slechts de gluten over.  Het spreekt voor zich dat mensen met een glutenallergie dus best geen seitan eten.
Seitan is een bron van eiwitten en bevat bovendien géén cholesterol of verzadigde vetzuren. Als we seitan vergelijken met rundsbiefstuk heeft het zelfs meer energiewaarde, minder vetten en meer eiwitten.
Hieronder de basisbereiding.  Na deze bereiding bak je de seitan nog.  Je kan hem in schijven eten (seitan wordt niet voor niets de biefstuk onder de vleesvervangers genoemd), of in stukken op een brochette, of als gehakt in spaghettisaus…  de mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Benodigdheden:

  • Een grote portie geduld en een glas wijn of bier voor als je het even niet meer ziet zitten
  • 1kg gewone witte bloem
  • sojasaus
  • gember, peper, kruiden…

Stap 1:  kneden maar

Neem een kom en kneed een bal van de bloem met wat water tot je een elastisch deeg hebt.  Zeef eventueel de bloem zodat je geen broksjes hebt…
Na het kneden leg je je bal deeg in de kom.
Bevochtig een handdoek en leg deze erover.  Laat een uurtje rusten op een warm plekje in huis of desnoods in de oven.  Nu kan dit pintje of glaasje wijn wel dienstdoen om wat moed in te drinken, want het ergste moet nog komen…

Stap 2: spoelen maar

Nu is het tijd om alle zetmeel en zemelen uit de bal deeg te wassen.  Trek en kneed het spul onder stromend koud water.  Doe dit in een pot zodat je geen stukjes verliest. Uiteindelijk zal je van je kilogram bloem
slechts een 300 gram overhouden, dus panikeer niet als je bal deeg alsmaar kleiner wordt.  Wanneer het spoelwater niet meer wit (zie foto) is maar doorzichtig, ben je klaar.  Controleer nog eens je seitan op stukjes zetmeel die blijven zitten zijn.  Het spoelen duurt zo’n 10 tot 15 minuten en nadien ziet je glutenbal er een beetje als een portie hersenen uit…

Stap 3: Koken

Na het spoelen is het tijd voor het koken.  Maak een groente-bouillon en voeg sojasaus en kruiden toe.  Zorg dat de bouillon niet te zoutig wordt…  Laat een 20-tal minuten koken.  Haal je bal seitan eruit en knip of snij hem in de gewenste vorm.
Bewaren doe je enkele dagen in de frigo in z’n kookvocht.
Wanneer je de seitan wil opeten bak je hem in een pan.  Frituren kan ook.

Laat het u smaken.  Indien je zelf aanvullingen, receptjes met seitan,… hebt; aarzel dan niet om deze hieronder te delen.

 

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.