Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Rebel Music (2): “Battle of the beanfield” door Levellers

Overal ter wereld, in iedere periode en in elk genre wordt muziek als spreekbuis gebruikt om wantoestanden aan te klagen. De komende weken snuister ik voor de reeks “Rebel Music” in m’n platenkast naar songs die een kleine of grot rol hebben gespeeld in de geschiedenis, of misschien beter een grotere rol hadden gespeeld… en ga ik op zoek naar het verhaal achter de song.
Deze week “The battle of the beanfield” door the Levellers.

De wereldbefaamde street-artist Banksy maakte er een kunstwerk over. En folk-rockband the levellers schreven er een song over die verscheen op hun tweede en best verkochte album “Levelling the land“. Maar waarover gaat die “Battle of the beanfield“? Wat zou in Bakoeninsnaam zo belangrijk kunnen zijn aan een gevecht over iets triviaals als een bonenveld?

Natuurlijk ging die “battle” niet over een bonenveld, maar dat het een schandplek is in de geschiedenis van zogenaamde ordehandhaving in de UK wordt algemeen aangenomen.

Battle of the beanfield“, een werk van street-artist Banksy zoals het valt te bezichtigen in het Moco in Amsterdam.-By Oren Rozen – Own work, CC BY-SA 4.0

Om te begrijpen waarover deze song dus gaat moeten we (net zoals in de vorige aflevering van deze reeks )naar het einde van de jaren ’70 en het begin van de ’80 s. In Engeland is een grote “vrijheidsbeweging” actief. Hippies en punks die het leven in de steden beu zijn kopen oude voertuigen op en maken er hun huis op wielen van. Deze new-age-travellers leven op de weg, en proberen een zo vrij mogelijk leven te leiden. De travellers
verzamelen regelmatig tijdens zogenaamde Free-Festivals.
Het idee van een Free-Festival is zo simpel als het groot is… iemand vindt het een goed idee om ergens op een veld een festival te organiseren. Flyers en mond-aan mond reclame doen de rest.
Soms komt er veel volk, is er veel engagement van artiesten, kunstenaars en technici… soms ook niet. De vrijwilligheid van het geheel is waar het om draait bij een free-festival.

Een korte documentaire over Free Festivals en de Travellersbeweging in de jaren ’80.


Het Free Festival van Stonehenge was er eentje van de eerste categorie, eentje waar volk op afkwam. Jaar na jaar verzamelen meer en mee mensen in juni aan de 4000 jaar oude stenen van Stonehenge. In 1984 kwamen zo’n 30.000 mensen opdagen.

De overheid vind zo’n gekke verzamelingen van vreemd gespuis uiteraard niet fijn. In de buurt van de wereldbekende rechtopstaande stenen komen ieder jaar tal van klachten binnen: Het betreden van privé-grond, het graven in archeologisch waardevolle grond (er moesten immers toiletten zijn), het onrechtmatig verzamelen van brandhout…
Maar op het “wetteloos” festival gebeurt wel meer. Er zijn occasioneel gevechten, er wordt drugs verkocht,…

En in 1985 is het voor de overheid genoeg geweest.
Het festival wordt verboden en een indrukwekkende politiemacht van 1.500 manschappen moet verhinderen dat het rapalje verzamelen blaast in Stonehenge.

As the sun rose on the beanfield
They came like wolf on the fold
And no, they didn’t give a warning
They took their bloody toll

uit “Battle of the Beanfield”

Op 1 juni 1985 komt het zogenaamde “Peace Convoy”, de verzameling van reizigers die het festival willen opzetten, in aanraking met de sterke arm der macht. Ze zijn genaderd tot 7 mijl, zon’ 11 kilometer, van het wereldbekende landmark en dat is wanneer het allemaal uit de hand begint te lopen…

Volgens de politie rijden verschillende voertuigen van het konvooi in op de wegversperring en worden de ordetroepen bekogeld met glas, stenen en molotov-coctails. Een aangrenzend veld (ja hoor… waarop bonen worden gekweekt) wordt deel van het slagveld wanneer auto’s en bussen van het konvooi proberen weg te rijden…
Volgens de gerenomeerde krant The Observer heeft de politie geen genade. Ze slaan “anybody they could reach”. Mannen, vrouwen, vrouwen met kinderen op de arm, zwangere vrouwen…. ze krijgen allemaal een pak slaag en meer dan 500 mensen worden gearresteerd.

De meeste mensen werden terug vrijgelaten zonder een veroordeling. 24 travellers dienen nadien officieel klacht in tegen de staat. 21 van hen krijgen later een schadevergoeding toegekend van zo’n 25.000 euro.

Juni bleef een “warme maand” in Stonehenge de jaren nadien.


En de Levellers? Die levell-den verder. Ondanks het uitblijven van nieuwe grote commerciële successen blijft de band tot op heden toeren. In 2020 bracht de band nog hun 12e studio album uit dat naar de naam “Peace” luistert.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.