Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Racistische dreigementen afdoen als “stoerdoenerij” is onderschatting probleem

Gisteren werd bekend dat 5 leerlingen van het Brugse KTA preventief geschorst werden nadat bekend raakte dat ze actief waren in een racistisch geïnspireerde privé-chatgroep op Facebook. In de gesprekken van deze groep dreigden de tieners met een aanslag op de OKAN-klas van hun school, waar anderstalige leerlingen les krijgen. De dreigementen werden door de politie bestempeld als “uit de hand gelopen stoerdoenerij”. Maar is er toch niet meer aan de hand? 

De bal ging blijkbaar aan het rollen toen één van de leden van ‘De rechtse alliantie van het KTA’, zoals ze de online-chatgroep noemden, op het matje werd geroepen omwille van enkele racistische uitspraken op school. In dit gesprek kwam het bestaan van de groep aan het licht waarop de directie de politie verwittigde.  Uit het onderzoek bleek dat er niet enkel gedreigd werd met de aanslag, er verschenen ook foto’s van één van de 17 en 18-jarigen poserend met oorlogswapens in militaire outfit.

Dat de alarmbel dan niet roodgloeiend begint te luiden, maar er wordt gesproken over “stoerdoenerij” kan er bij mij hoegenaamd niet in. Jonge gasten die rondrijden op brommerkes en kattekwaad uitsteken… dat is stoerdoenerij. Kerels die poseren met wapens en haat prediken zijn een gevaar voor de maatschappij en moeten dus ook zo behandeld worden. 

De jongeren zijn, volgens de school, zelf nog het hardst van al geschrokken. En daar kan ik eigenlijk nog in komen wanneer je kijkt naar de normvervaging die in ons land heerst… 2 voorbeeldjes:

De gelijkenissen met de opschudding rond de Pano-reportage waarin de Schild & Vrienden van Dries Vanlangenhove racistische praat en memes met elkaar deelden via een besloten Facebook-groep is overduidelijk. Hoeveel stof deze reportage ook deed opwaaien, het ging uiteindelijk ook weer liggen. Schild & Vrienden werd door velen uitgespuwd maar ook weer door anderen weggezet als een uit de hand gelopen studentenclubje waar geen gevaar vanuit gaat. Dus werd het bestaan van haatgroepen op internet gebanaliseerd. Dries Van Langenhove kan nog steeds verder haat en onwaarheden verspreiden via sociale media, enkele leden konden ook gewoon op de lokale N-VA-lijsten blijven staan en dus voelen de jongens van ‘de rechtse alliantie van het KTA’ zich gesteund in hun overtuigingen en gaan er van uit dat ze niks fout doen.

“Racisme en haat zijn geen mening, maar een misdaad!”

In een land waar de staatssecretaris voor Asiel en Migratie meer met gebalde en licht aangebrande uitspraken via sociale media bezig is dan met het maken van internationale afspraken over migratie is het niet te verbazen dat jongeren met rechtse ideeën zich aangemoedigd voelen om nog één of meerdere stapjes verder richting extremisme te zetten, want als de staatssecretaris al spreekt over “#opkuisen” moet je als jongere daar toch nog een schepje bovenop kunnen doen…

Begrijp me niet verkeerd: dit zijn geen excuses… Ondanks het huidige politieke klimaat die steeds meer naar rechts lijkt te verschuiven dragen de jongeren van ‘de rechtse alliantie van het KTA’ nog steeds zelf de verantwoordelijkheid voor hun daden en uitspraken en mag deze zeker niet worden geminimaliseerd. En laat dit nu net zijn wat er gebeurt wanneer men spreekt over “stoerdoenerij”.  
Hopelijk zien deze kerels zelf hun fouten in, al dan niet door middel van een gepaste straf. Deze zou dan ook als signaal kunnen opgevangen worden door andere haatgroepen: Racisme en haat zijn geen mening, maar een misdaad!

Dat de school zich inzet en investeert in activiteiten die de integratie van de verschillende culturen vereenvoudigd kan alleen maar toegejuicht worden, maar misschien moet de directie toch ook maar eens een schooluitstap naar de Dossin-kazerne in Mechelen overwegen, zodat hun leerlingen kunnen ontdekken tot welke gruwel haat en onverdraagzaamheid kan leiden.

1 thought on “Racistische dreigementen afdoen als “stoerdoenerij” is onderschatting probleem”

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.