Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Pulse of Europe: nu ook in Brugge

Elke eerste zaterdag van de maand komen op het Simon Stevinplein mensen samen om publiek steun te betuigen aan de EU. Dat gebeurt niet alleen in Brugge, maar in meer dan honderd steden over heel Europa. Op iedere meeting komen sprekers uit het publiek naar voor om hun mening over Europa te delen, om te vertellen waarom Europa belangrijk is voor hen. Al sinds 2016 duiken dit soort initiatieven op, en op vele plaatsen zijn ze ondertussen heel groot geworden. Het initiatief om er ook in Brugge mee te beginnen komt van studenten van het Europacollege.

Zonder het echt goed te beseffen, is er een uniek Europees onderwijsinstituut in Brugge gevestigd: het Europacollege. Studenten uit Europa, maar ook uit andere landen van de wereld, komen er na hun studies nog iets extra bovenop doen, iets heel gespecialiseerd. Dat er zo’n instituut bestaat, is nodig, en dat het instituut in Brugge gevestigd is, is mooi meegenomen. Een flink stuk van de toekomstige Europese elite kent Brugge dus…

Dat het nu net de studenten van het Europacollege zijn die het initiatief nemen voor de Pulse of Europe is een goede zaak. Het college is een instelling die op Europa gericht is, niet op Brugge. Het college neemt te weinig deel aan het Brugse leven, gedraagt zich soms als een elitaire burcht. Er zijn nauwelijks momenten waarop het Europacollege en de Bruggeling elkaar ontmoeten. Goed dat de studenten dat patroon doorbreken en de straat op trekken.

Pulse of Europe wil duidelijk maken dat alleen een verenigd Europa de grote uitdagingen van onze tijd kan aanpakken. Gelijk hebben ze. Herman Van Rompuy zei onomwonden dat “de tijd van kleinstaterij voorbij is”. Als kleine, aparte staatjes zouden we het zeker niet beter doen. Alleen een verenigd Europa is in staat om een eerlijke fiscaliteit te realiseren zonder race to the bottom tussen de Europese landen, om de ecologische omslag en een groen energiebeleid te forceren, om consumentenrechten of privacy hard te maken tegenover bedrijven facebook of google, enzovoort.

Te veel politici toeteren mee met de populistische, nationalistische en Eurosceptische stemmen. Zij spelen een gevaarlijk spel en draaien de publieke opinie een rad voor de ogen. Europa is geen wereldvreemd instituut, het is de optelsom van de nationale “politieken”. Politici horen zich niet achter Europa weg te steken: zij zelf maken het Europese beleid, zij zelf zijn er verantwoordelijk voor. En het is vaak net de enge, nationale reflex die een goed beleid onmogelijk maakt.

Er is natuurlijk kritiek te bedenken op het beleid in Europa. Ik wil meteen wel mijn lijstje meegeven: Europa moet stappen zetten om de lidstaten te steunen in het opbouwen of ondersteunen van hun sociaal beschermingssysteem. Of Europa kan een humaner en realistischer migratie voeren. Of een buitenlands beleid voeren dat mensenrechten centraal zet: die mensenrechten, dat is toch een Europese waarde, niet? Of een gemeenschappelijke defensie opbouwen die niet mee doet aan zinloze buitenlandse avonturen zoals die in Irak, Afghanistan of Libië. Enzovoort. Maar waar geen fundamentele kritiek op te maken is, dat is het Europese eenwordingsproces zelf. Aan ons om er mee voor te zorgen dat dit niet in vraag gesteld wordt. De Britten bewijzen hoe verstandig het is om alleen verder te willen doen.

De volgende editie is gepland op zaterdag 7 april, om 15u, op het Simon Stevinplein, Brugge.
Alle info over Brugge via Facebook (zoek Pulse of Europe Brugge)
Algemene info op https://pulseofeurope.eu

5 thoughts on “Pulse of Europe: nu ook in Brugge”

  1. Zolang Europa in de handen is van neo-liberalen, economie en financiën en winst maken voor een beperkte elite hoog in het vaandel word gedragen, plannen worden gemaakt voor globalistische vrije markt ideeën die dwars liggen op de inspanningen tegen klimaatveranderingen, er een antisociale politiek word gevoerd en verder meegeheuld word met de Amerikaanse oorlogsstrategie, het Palestijnse volk niet wordt herkend, de vluchtelingen niet worden aanzien als mensen die moeten geholpen worden, zolang kan ik niet voor Europa als instelling zijn.

  2. Europa is maar zo goed of zo slecht als de politici die wij verkiezen om daar het beleid te maken. Wie neoliberalen verkiest, zal een neoliberaal beleid krijgen. Mijn punt is dat we een reeks dingen alleen maar opgelost krijgen op een Europese schaal. En al die zaken die je aanhaalt, die zijn toch ook voor België en Vlaanderen waar? Voeren Michel en Bourgeois een sociaal beleid? Ben je dan ook principieel tegen België of Vlaanderen?

  3. En waarom zou het Europese eenwordingsproces niet in vraag mogen worden gesteld?
    Aan mij hebben ze in ieder geval niet gevraagd of ik dit proces wel nodig vind. De grootste belanghebbenden hebben gewoon een extra bestuursorgaan gecreĂ«erd en voila… het is zo. Waarom? Daarom.
    En ik kan me ook niet inbeelden dat al die oost Europese arbeiders die ieder weekend hun blik ravioli op een theelichtje staan op te warmen in een of ander industrieterrein, zich hun Europese droom zo hadden voorgesteld.
    Maar het bestuursorgaan is er. De postjes zijn er en de werkingsmiddelen vloeien rijkelijk. En de kindjes, die gaan naar het europacollege.

  4. De mensen die tegen de TTIP en CETA zijn waren aanwezig toen er in het Europa college een debat werd gehouden over hoe goed en geweldig de TTIP en CETA wel zou zijn. Erg jammer om te weten dat de mensen die er studeren met de paplepel ingegoten worden hoe goed globalisering is. Misschien moet ik ook eens naar deze meeting gaan, om een niet populistisch tegenwoord te geven aan deze in de toekomst zeer hoog betaalde Europe College studenten.

  5. Dus eigenlijk is de grondwet de oorzaak. We kunnen stemmen wie we willen, de grondwet bepaald hoe een land geregeerd word. En de grondwet in heel Europa en elk Europees land staat in dienst van economie. Ze maken het volk wijs dat de grondwet onze ‘vrijheid’ beschermd maar eigenlijk beschermt onze grondwet alleen maar het groot kapitaal. Dat verklaard ook waarom elke socialistische partij die groter word liberaal word, omdat de Europese grondwet tegen socialisme is. Want socialisme is tegen een ‘vrije’ markt.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.