Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Project W-2

We kennen allemaal de weggeefmomenten met volxkeuken elke 3de zaterdag van de maand in de Hoefijzerlaan in Brugge. Dat dit maar een paar van d
e activiteiten zijn van de vzw Project  W-2 is wellicht minder bekend.

U leest er alles over in dit interview met Floyd, 1 van de bezielers van het project.

Korte ontstaansgeschiedenis

druk
Drukdoenery in Die Keure, Oude Gentweg. (eind maart kwam hier een eind aan, de projectontwikkelaar wil aan de bouw van zijn appartementencomplex beginnen..)

De weggeefwinkel bestaat reeds een paar jaar en was een initiatief van Occupy Brugge.
Tot voor kort had die echter te kampen met een gebrek aan een goede vaste standplaats.
Dat is een probleem voor heel wat organisaties, artiesten en nieuwe initiatieven.
Tijdens het samenwerkingsproject Drukdoenery ontstond het idee van een VZW om voor dergelijke en andere problemen oplossingen te vinden.

Er kwam een samenwerkingsverband uit voort met vzw qYat.be en zo ging de bal aan het rollen.
Op 31 juli werden de contracten voor VZW W-2 getekend, en na lang onderhandelen konden we op 3 september van start in het pand op de Hoefijzerlaan.

1378132_464585006994803_513433921_n

 

Wat zijn de voornaamste doelstellingen

We willen in overleg met eigenaren en lokale overheden leegstaande ruimte tijdelijk beschikbaar maken voor mensen en organisaties die er hun sociale, culturele en artistieke activiteiten kunnen ontplooien.

Dit gebouw is eigenlijk ons pilootproject.
Sinds we er in trokken is er reeds veel gebeurd. Elke  woensdag- en zaterdagmiddag komen vrijwilligers helpen met het herstellen en verbeteren van de infrastructuur.

In dit gebouw is ruimte voor exposities, op het 1ste verdiep is vergaderruimte beschikbaar voor wie daar nood aan heeft, op de 2de verdieping komen ruimtes voor allerhande workshops, initiatieven zijn welkom. Er is ook heel wat atelierruimte.
Repetitieruimte is er echter niet, al is daar veel vraag naar. . We willen zeker meewerken om daar verandering in te brengen.
Binnen dit huis ontwikkelen we eigen initiatieven zoals de weggeefmomenten,de volxkeuken, het eco- fablab,  en willen ook onderstuning bieden aan initiatieven van anderen.

Wat zijn die eigen initiatieven tot nu?

De weggeefwinkel heeft reeds een goede bekendheid in deze stad en kent een groot succes. Mensen komen hun kledij, boeken, electro, speelgoed, keukenmateriaal etc… brengen en gaan naar huis met een ‘nieuw’ stuk. Dit gebeurt elke 3de zaterdag van de maand.
Volxkeuken
Tijdens onze activiteiten organiseren we een volkskeuken. Daar bieden we een volwaardige gezonde en ecologisch verantwoorde (veganistische) maaltijd tegen een vrije bijdrage. Vrijwilligers en bezoekers koken gezamenlijk. Onze koks leren aan hoe er met een kleiner budget gezond gekookt kan worden en voorzien algemene informatie rond voeding .
Ecofablab (= low-budget ecological fabrication laboratory/thinktank)
Hier willen we met zeer beperkte middelen een denk- en doe ruimte uitbouwen waar ecologische open-source hardware projecten uitgewerkt worden in een ontwikkelingsomgeving waar afval en innovatie hand-in-hand gaan.
Voor de inrichting van onze lokalen werken we zo veel mogelijk met zgn. afvalmateriaal, proberen we zo ecologisch mogelijk te werken. We willen op termijn helemaal klimaatneutraal werken.
Hier is heel wat denkwerk en creativiteit voor nodig.
We willen deze creativiteit stimuleren, een contactpunt zijn voor onderlinge uitwisseling van ideeën.
Fietsherstellingsdienst
Onlangs is ECO Living Brugge samen met enkele mensen van Transitie en Lets begonnen met het inrichten van een Fietsherstellingsdienst op de benedenverdieping.
Moestuin
De binnenkoer is opgekuist en het rattenprobleem weggewerkt. Nu kunnen we beginnen aan de geplande permacultuurtuin en de verticale moestuin. het wordt een mooi voorbeeld van hoe je ecologisch kan tuinieren op zeer beperkte oppervlakte binnen een stadsomgeving.

Hoe komen jullie uit de kosten?

We krijgen geen subsidies, zijn dus helemaal afhankelijk van vrije bijdragen, giften.
Dat is niet makkelijk, zeker niet als je vooral werkt met mensen met een laag inkomen.
We kunnen niet rekenen op steun van de Stad.

Hoe verloopt het contact met de buurt?
In de buurt is men blij met ons initiatief. Een stadskanker wordt na 12 jaar verloedering eindelijk verzorgd, de rattenplaag op de koer is verholpen, en dit alles zonder verzwaring van het parkeerprobleem..

Onze aanwezigheid in dit pand vermindert ook sluikstorten, graffiti, vandalisme, kraken, … , leegstaande panden kunnen immers een hele buurt verzieken.
Veel mensen uit de buurt ondersteunen actief onze werking.
We waken er ook over dat we geen overlast veroorzaken. Daarom worden hier bv. geen lawaaierige feesten gegeven, fietsen worden binnengezet etc..

Wensen voor de nabije toekomst?

Binnenkort zetten we die online. Handige, technisch aangelegde mensen zijn nu zeker welkom om mee te denken en bouwen aan de infrastructuur. Och ja,en  barkrukken;…

Nog niet genoeg info? Hier vind je alle bijkomende info:

Project W² vzw
0537.254.888 RPR Brugge
Maatschappelijke zetel:
Molenijzer 44 – 8200 Brugge
IBAN: BE31651153730555
BIC:    KEYTBEBB
Tel: +32 491 89 87 89
www.facebook.com/ProjectW2
projectw2vzw@gmail.com

Welkom!

3 thoughts on “Project W-2”

  1. Sowieso denk ik dat het het uitgelezen moment is om eens de duimen om hoog te steken voor alle mensen betrokken bij het ganse project W2. Kèrels en Kèrelinnen: Goe bezig en bluuven goan!

  2. Hallo,

    Ik wil eens iets zeggen. Ik zie dat jullie een moestuin gaan aanleggen. ’t Is ’t volgende. Hebben jullie al eens gehoord van orgoniet? *loopt weg omwille van bekogeling met allerhande afval* lol

    Welja, ik heb dat al gemaakt en naar ’t schijnt, ik heb geen moestuin, krijg je bijzonder goede oogst als je orgoniet in je tuin plaatst. ’t Schijnt dat het plaatsen van orgoniet in een moestuin resulteert in grotere groenten, en grotere oogst.

    Als er daarvoor interesse in is dan kan ik jullie er wel enkele bezorgen. U laat het maar horen.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.