Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Politie provocatie bij de nationale betoging

foto:knack.be

“Het probleem is dat ze ons tegen elkaar opzetten” is een sterke citaat uit de song Fuck de politie door de Judas Bunch. Het beschrijft ook wat er gebeurt, maar het beschrijft niet hoe het gebeurt.

Op 7 oktober ging ik, samen met mensen van de vakbond op mijn werk, naar de nationale betoging in Brussel. We stapten op in Brugge station, en toen we aankwamen werd het snel duidelijk. De opkomst was net als vorig jaar enorm. Ik heb de hele dag geen ernstige vorm van geweld of provocatie tegen de politie gezien.

Toen ik aan het eind van de demonstratie, Brussel zuid station, een vredesgroep hielp bij het verzamelen van handtekeningen tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen, begonnen mijn ogen te tranen. Shit, traangas riep iemand.

Vorig jaar werden de haven arbeiders beschudigd van het starten van rellen en het vernietigen van auto’s. Naderhand las ik in een aantal onafhankelijke nieuwsbronnen dat er neo nazi’s van Nederlandse afkomst, die welgekend zijn bij de politie, betrokken zouden zijn bij het starten van de rellen. NIET havenarbeiders zoals beweerd werd door alle kranten.

Dit jaar antwoorde de eerste persoon die ik vroeg over waarom ze traangas gooide dat het ”die” zwarte blok anarchisten weer waren….Ik kon het niet geloven, dus ik ging zelf kijken.

Groot was mijn verbazing toen ik zag dat een heel leger van oproerpolitie de weg naar de andere kant van het Brussel Zuid station baricadeerden. Niemand kreeg toestemming om onder de spoorbrug door te gaan. Je kon ze daar zien staan, honderden van hen, met ongeveer 3, 4 of misschien 5 watercannonen. Ik was verbijsterd.

De boodschap was, je hebt kunnen zeggen wat je wou, nu oprotten uit Brussel en op de trein! Iedereen werd gedwongen om het station binnen te gaan, de andere kant op gaan was geen optie. Ikzelf ben anarchist, en was nog steeds op zoek naar die zwarte blok anarchistische waarover die man me vertelde, maar kon er geen vinden. Slechts een kleine groep van misschien 10 of minder mensen die discusieerde met de oproerpolitie. toen gooide één van hen een leeg blikje bier in de lucht… wat de politie beantwoordde met 5 traangas granaten …. iedereen rende weg …. onder de spoorbrug hing een grote wolk van traangas . Alles stonk naar een walgelijke urine stank, de geur die traangas achterlaat.
Even later werd een groepje van 3 jonge mensen, waarvan 1 een vrouw van een jaar of 18 door een waterkannon weggespoten. De oproerpolitie verveelde zich duidelijk. Zoveel politie, en niemand die rellen wou schoppen.
Ik stond perplex toen op een gegeven moment de oproerpolitie een steen en een stok naar het miniscule groepje mensen wat voor hun stond gooide.
Het merendeel van de betogers had de straten al verlaten en je zag het einde van de betoging naderen. Dit was het moment voor de oproerpolitie om in actie te komen. Ze begonnen naar voren te komen, door de spoorwegtunnel in kleine groepjes van 5 of 6, totdat er een kleine groep achter mij en de man waarmee ik aan het praten was stond. Bewegen! De man waarmee ik sprak zei dat we beter konden gaan, omdat toen hij onder de brug hun order negeerde en bleef staan hadden ze hem ongeveer 4 of 5 keer geslagen met de politie wapenstok tegen zijn buik en rug.

We bewogen … langzaam … 5 oproerpolitie zwaar gewapend en met beschermde kleding ademde in onze nek. Een andere groep van de oproerpolitie passeerde ons en maakte een cirkel rondom ons. We werden opgedreven als vee en zaten in de val als ratten.

De boodschap was duidelijk, neem je de trein en donder op!

Ik besloot om weg te gaan. Je hebt tenminste 2000 mensen nodig om op te vechten tegen een leger van minstens 250 hersenloze oproerpolitie. Mensen die, samen met het leger, dit onmenselijke systeem levend houden.

Een man op de trein zei dat hij dat niet begreep van de politie, omdat de demonstratie ook voor hen was. Het is voor alle mensen in België, zei hij, waarom kunnen ze dat niet zien. Ik antwoordde hem dat ik niet begreep waarom hij niet kon zien dat dat is wat de politie is. Samen met het leger worden ze al eeuwenlang gebruikt om de bevolking te controleren en te onderdrukken. Ze zijn getraind om orders blindelings op te volgen, en daarom was ik verbaasd dat hij verbaasd was dat ze het niet snappen. Ze zijn niet getrained om het te snappen. Ze zijn gewoon getrained om bevelen op te volgen waarover ze zelf niets te zeggen of te denken hebben. Ik vind dat behoorlijk gevaarlijk.

In elke krant de dag na deze enorme demonstratie werd alleen gesproken over deze zogenaamde relschoppers … Waar de mensen voor op straat kwamen kwam pas aan het eind en ”verdiende” niet meer dan 2 of 3 regels.

Het is slechts een paar maanden geleden dat iedereen zich verplicht voelde te marcheren op straat met grote borden Ik ben Charlie, alleen maar omdat er moslims bij betrokken waren, en die kunnen ons niet vertellen om te zwijgen, maar als de krant duidelijk vervalste feiten geeft en nep nieuws over de rellen die nooit waren …. Waar zijn dan alle mensen over de persvrijheid? Welke persvrijheid?

Hebben we echt racistische motieven nodig om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen? Is het ons westers racisme en vooroordelen dat ervoor gezorgd heeft dat mensen stemmen voor partijen als NVA die racisme en onverdraagzaamheid verspreiden, dezelfde partijen die alles geven aan de rijken en niets aan de arbeiders.

Er is geen vrijheid van meningsuiting!

Alles wat we lezen in de kranten is bewerkt en verdraaid!

Er waren geen rellen op de Nationale Betoging in Brussel op 7 okktober 2015.

Sinds wanneer kan 250 of meer oproerpolitie niet zomaar 4 jongens die kloppen met een stok tegen een reclamebord bij de nek pakken en arresteren? Inderdaad, dat kunnen ze alleen niet als ze wat foto’s nodig hebben om te ‘bewijzen’ dat er rellen waren. En op die mannier zijn het weer hun die winnen, met corrupt nieuws en propaganda.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.