Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Opinie: “Spijtig dat die nieuwe motor voor Brugge nu al reeds een beetje sputtert”

Ik verslikte mij deze morgen zwaar in m’n vers kopje fair-tradekoffie toen ik in de openbare facebookgroep van Klimaat Podium Brugge een bericht zag van Desje Van Volcem, alias Mercedes Van Volcem. De kersverse Brugse schepen van onder andere openbaar domein (waaronder groen) en financiën postte er haar campagnebeeld voor de aankomende Vlaamse verkiezingen. Toen hierop reactie kwam van enkele mensen, waaronder ondergetekende, verdween het bericht plots. En dat terwijl ik nog een tweede reactie aan het typen was… Een tweede maal verslikte ik mij in m’n ondertussen bijna afgekoelde koffie. Het is immers zeer vervelend wanneer je onderbroken wordt, en de kans niet krijgt om uit te spreken. Daarom dit opiniebericht.

De pagina Klimaat Podium Brugge – forum is een openbare pagina waarop heel wat Bruggelingen, van verscheidene strekkingen en politieke kleur, discussiëren over manieren om de klimaatsverandering een halt toe te roepen. Er worden heel wat artikels en standpunten gedeeld in deze groep, een must dus voor iedereen die op de één of andere manier betrokken is met deze problematiek. En dat is eigenlijk iedereen. Dat politici in deze groep actief zijn vind ik dus persoonlijk een goeie zaak. Dat de schepen van groen deze groep volgt en er actief in mee discussieert kan, in mijn bescheiden mening, alleen maar toegejuicht worden. Dat dit forum, in mijn ogen, echter wordt misbruikt om electoraal campagne te voeren vind ik echter, op z’n zachtst uitgedrukt, misplaatst.

Het facebookbericht van Mercedes “Desje” Van Volcem, dat op haar Facebook-pagina verscheen, werd door de politica ook gedeeld in het forum van Klimaat Podium Brugge. 6 uur nadat het verscheen (en er commentaar op kwam) werd het door Van Volcem zelf verwijderd.

Politici hebben heel wat kanalen waarmee ze hun kiespubliek kunnen bereiken. In het geval van politici die, zoals mevrouw Van Volcem, in de meerderheid zitten is dit in de eerste plaats via het beleid. Als je wil dat mensen op je stemmen, dan voer je een goed beleid, punt. In het beleidsplan van de stad Brugge, dat deze week werd bekend gemaakt, zet het College van Burgemeester en Schepenen de lijnen uit voor haar beleid voor de komende zes jaar.
Vanaf pagina 54 kan je er de punten over groen, het beleidsdomein van schepen Van Volcem, raadplegen.

Screenshot van het bericht op de pagina Klimaatpodium Brugge – Forum.

(Openbaar) groen in de stad heeft een zeer grote impact op biodiversiteit, klimaat, lucht- en levenskwaliteit. De beleidsplannen hierover vind ik persoonlijk behoorlijk goed en ambitieus, al mag het natuurlijk altijd ietsje meer zijn. Maar net omdat deze plannen zo’n grote impact kunnen hebben is het zo jammer dat de bevoegde schepen in plaats van de plannen van het bestuur te delen en te bediscussiëren in de groep van Klimaatpodium er haar campagnebeeld en enkele holle slogans in aanloop naar de Vlaamse verkiezingen deelt. Kan ze niet beter in deze groep op zoek gaan naar inzichten en mensen die het stadsbestuur kunnen helpen in hun ambitie om de stad te vergroenen? Neen, blijkbaar gaat de schepen er liever op zoek naar mensen die op haar willen stemmen op een ander beleidsniveau. Dat is een grove onderschatting van het kennisniveau, de wil en de kracht om het klimaatprobleem aan te pakken van veel mensen in deze groep.

Wat als mevrouw Van Volcem haar,overigens fel bedisselde, derde plaats op de Open VLD-lijst voor het Vlaams Parlement verzilvert op 26 mei? Zal ze dit combineren met haar schepenambt? Of laat ze dit beleid, dat in de ogen van al die mensen in de groep waar ze het deelt zo belangrijk is, over aan iemand anders die er meer tijd in kan investeren? Kan een schepenambt uberhaupt gecombineerd worden met een zetel in het parlement? Het feit dat die verkiesbare plaats voor haar zo belangrijk was, toont al aan waar haar ambitie eigenlijk ligt. Ik vrees dus dat er in de periode in aanloop naar de verkiezingen in mei dus weinig zal gebeuren aangezien mevrouw Van Volcem druk bezig zal zijn met het voeren van haar campagne. Spijtig dat die “nieuwe motor voor Brugge” nu dus al reeds een beetje sputtert.

5 thoughts on “Opinie: “Spijtig dat die nieuwe motor voor Brugge nu al reeds een beetje sputtert””

 1. Even moeten denken hoe je aan ‘Desje ‘ komt hoor, Wouter, ik weet niet of die ‘vrijheid van naam je positieve Diplomatie zal opleveren, hi. (zal zeker wel al in den Brugsche (eerder Linkse) Ommeghangen ‘ common gebruik en as usual’ zijn? )

  TJA, de GELOOF–WAARDIGHEID??? Met ,nadruk ook op Waardigheid van Politici?

  Ik denk ook aan Nva-er De Wever die als campagne-slogan in A’pen deze gebruikte: ‘van Onze stad de meest leefbare maken..’
  (vergat er bij te zetten: ..met vlugste uitgang naar Buiten, naar Hogere Regionen, andere Regeringen (keuze te over hier in ons Landje)
  Ikzelf zit niet meer op facebook, je kan je daar amuseren .. of doodergeren met woordjes die ook veelal gebakken lucht zijn,,

  Misschien is het een goede regel dat er voor geen enkele politicus/a twee ambten mogelijk zouden zijn, maar ja, als zij daarover moeten beslissen, weten we al wel wat zij zullen stemmen zeker, zeker liberalen met hun ‘vrije keuzes’.
  Het positieve aan zetelen in stad en in parlement is:
  Er blijft het netwerk dat ze dan behouden met de (Vlaamse) regering waardoor er meer Mogelijk is voor de eigen stad: ik denk aan werken als Steenbrugge -brug: met Vlaams Geld.. enz..

  Ik denk zeker niet dat MVV haar werk hier in Brugge zou stoppen, daarvoor is ze te ambitieus. Laat ons vooral hopen dat ze een beter beleid kan en mag voeren op haar thema’s, die zeker (ook) nood hebben aan VISIE En verbeteringen: zie maar het totaal verouderde NAtuurcentrum Beisbroek, ook kinderboerderij die wel wat meer kwaliteit kan hebben voor Kind én dier, betere wegen aan de Vesten voor fietsers/wandelaars, mooiere parken.. om maar iets te noemen. Waarom altijd spreken van ‘groen ‘ , en niet ruimer denken in termen van NATUUR: is alle leven samen, ook het wildere.

  In plaats van op facebook te discussiëren kan je ook je stoute of brave schoenen aantrekken en ZELF eens bij MVV op bezoek gaan, Wouter, daar al eens aan gedacht? PArticipatie komt van twee kanten, en wie niet waagt niet wint..

  Dus Wouter, zet met je over-kritische geest ook eens je bloembakjes buiten zoals MVV ons adviseert.. We zullen het met MVV en alle andren (in feite niet echt veel grondstof voor een ecologische revolutie hi)moeten doen, dus Positief blijven blijft de boodschap, politici zijn ook maar mensen, en hopelijk staan ze open voor ook Goede Voorstellen en ideeën van de brugse Burgers; ietsKE meer dan vorig bestuur en ’t zou al Super Prima Zijn,

  ‘de nieuwe motor’ , zal vooral ook vele positieve, geduldige, intelligente, goede Bruggelingen nodig hebben vrees ik die de Kar’ zullen moeten mee helpen duwen,
  groeten, Tine

 2. o nu zie ik het , ze noemt zichzelf zo, dus hoe noemt men dat: ‘politieke Correctheid’ , mijn excuses, Wouter, de Gentle-Man hi,

 3. https://www.bondbeterleefmilieu.be/sites/default/files/files/memo_resume_nl_ok_web.pdf
  Troost is hier te zoeken én te vinden?:
  tegen 2050 belooft Bond Beter Leefmilieu, het Paradijs op aarde, waar burgers méér zijn dan vluchtig Kiesvee voor onze Politici die van alles beloven, burgers die enkel mogen aandraven met ideetjes.. en verder luisteren en Braaf zijn..
  Hopelijk kan ik en jij het nog meemaken, tja, wie weet.. één ding is zeker: ofwel wordt het slechter , ofwel wordt het beter..
  Tine

 4. https://www.brugge.be/beleidsprogramma2019-2024

  zojuist toch eens doorgenomen..; Er staan enkele zaken in die ik ook wel als verbetering zie zoals aan kant st michiels die parking aan station: ondergronds maken en erboven mooi ‘park..

  GROOT TEKORT is : Niks over DIERENWELZIJN! Hebben wij niet als laatste stad in dit land ..een dolfinarium? Ik zeg dit even omdat de dieren het zelf niet kunnen zeggen.. en Liever ergens anders zouden zijn, in hun NAtuurlijke omgeving; de Zeeee, (uitdoofbeleid is meer dan welkom!)

  In een stad als Leuven was dierenwelzijn zelfs hét verkiezings-thema! Hier echt wel Ondenkbaar..zelfs volledig OnZichtbaar, nergens aanwezig in het hele beleidsplan,

  Andere dieren die beter verzorgd kunnen worden; de Zwanen, die al gekortwiekt worden, en dan verleden jaar moesten lijden door gif in water, hitte, verlaten nesten, stress. aan Minnewater, stil ende. vele onnodige sterfgevallen.. ik denk maar aan de familie van acht van aan de Phare.

  De dieren van de kinderboerderij die ook al beter verzorgd kunnen worden, de konijnen, de varkens die nooit de zon zien.. is dit het goede voorbeeld dat onze kinderen moeten leren..? Konijnen bij de oren genomen en dan nog in een zak gestoken: bij de betere kinderboerderijen mogen kinderen in de zakken huppelen, de konijnen zitten in mooie ruime kooien, en genieten van het zonnetje.

  En dan alle leven dat Op de SPIE zit: hier in dit plan is alreeds alle NATUUR netjes en PROPER BEGRAVEN en benoemd als ‘ Bedrijventerrein’: zie daar maar eens nu het nog kan : bij de 400 Vogels te zien in tussen de rietkragen! Waar moeten die dan naartoe, meneer de burgemeester..? Ideaal terrrein als Inundatiezone, om teveel water te bewaren, Slaap zacht..

  Ook ons dierenasiel kan veel betere dienstverlening voor mens en dier geven, bijvoorbeeld een verzekering, een GRATIS Verzekering voor vrijwilligers, wandelaars, is toch een minimum, en betere preventie tegen BIJTWONDEN , bij dier én mens!
  Verleden keer stond er ook al niet veel in over dit onderwerp: enkel iets over een begraafplaats te maken voor uw huisdier.. Nu is het nog minder, of ja, een bijenplan: ik,denk dan aan Katelijne -NATUUR met alle Wilgen, (waar u parking wil(de) maken,
  veel ‘groen te lezen, maar dan als zelf aangeplante zaken, goed kortgesnoeid.. oppervlakkig ‘proper”’, niet als natuur, in functie van biodiversiteit.. waar men wat meer moeite voor moet doen, ruimere visie hebben..dan de propere burgerlijke buxus- ‘tuin’

  Tja, ecologie al goed en wel, als het uw bouw-plannen niet in de war doet geraken, economie staat nog steeds wat hoger aangeschreven, en korte termijn-denken,

  zo, genoeg frustraties alweer, Tine

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.