Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Opinie: Ga (liefst te voet) Klimatologisch, ecologisch te biechte…

In de weekendkrant staat de ecologische voetafdruk van ‘zowat alles te lezen. Wel eens interessante info, zeker in deze tijden waar het klimaat toch zeer ‘hot is , letterlijk en figuurlijk.

Ook zeker voor  activisten die de moed hebben hiervoor te strijden, jong en oud(er), want zij moeten ook vechten tegen veel kritiek dat zij het ook niet ‘maagdelijk doen, of beter, zonder Zonden.

In de krant stond op de 12 e zelfs een woordje van de Paus HimSelf: ook klimaatzonden worden dus vanaf nu Kerkelijk officieel bij de grote ‘waslijst van Zonden gerekend! (maar pas op want zelfs wassen mag je niet teveel!)

Zijn woorden: “de aarde is op duizenden manieren geweld aangedaan, door zelfzuchtige uitbuiting. Ecologisch bewustzijn is een onmiskenbare verantwoordelijkheid van elk persoon van elk land. Mensen zijn zich daar onvoldoende bewust van.”

Ja, daar moet ik de man wel gelijk in geven. Op een plaatselijke vergadering pleitte iemand voor behoud van een stukje wilde natuur, waar men dan beter het voetbalveld wat verderop zou aanleggen. Een gemeenteraadslid vond dit wel ok, tja, waarom niet hé… dat verstond hij wel. Maar dat men hem zou verbieden zijn open haard met verse houtblokken te gebruiken, of dat zijn oude dieselauto weg zou moeten en hij voor een minder vervuilend alternatief zou moeten zorgen, vond hij er wel ver ‘Over..

Tja, ook de jongeren riepen de 20e op de Burg dat ze wel veranderingen willen, maar dat dit zeker niet ten koste mag gaan van hun Comfort.

Wat staat hier dan op het lijstje Moderne ‘Zonden in de krant?

Gebruik smartphone, tv-kijken, e-mails lezen, het zijn allemaal zondige handelingen in het grote Klimaat-zonden-boek van de Paus. Zo zal men misschien weer meer volk naar de kerk kunnen lokken, als men zich zo zondig voelt dat men weer te biechte zal moeten trekken? Maar ja, waar vind men dan nog een lokale Priester? En dan nog een geestelijke die al deze informatie over ecologische voetafdrukken kent? Misschien in het plaatselijke cafeetje waar men op Ecologische wijze nog een biertje tapt van het vat dat gemaakt is van ecologisch verantwoord, duurzaam hout?

Wat eet de klimatologisch verantwoorde consument? Een banaan die van het verre tropenland komt per boot is beter dan een appelsien, of zelfs eigen gekweekte aardbei die in een verwarmde serre moet groeien!

Een banaan groeit naturel’ in het zonlicht, moet niet gekoeld worden en heeft weinig verpakking nodig. De meesten weten zeker wel al dat vlees van grote dieren als koeien, varkens eten niet zo goed is voor het milieu. Deze dieren hebben zelf veel voedsel nodig , landbouwgewassen waar men dan nog veel pesticiden voor gebruikt wat zeer slecht is voor het leven van insecten, en ander leven die insecten opeet..

De grootste Zonde is het eten van hamburgers zegt de krant! Elke dag een cheeseburger eten maakt op jaarbasis dat je een vervuilende autorit maakt van maar liefst 2400 kilometers! Ook verbruik van melk is zondig voor elk. Koeien loeien niet alleen , maar stoten vrolijk gassen uit langs voren en achter. Met teveel methaan gaat de aarde naar de maan.

Beperkt consumeren van alles is altijd dus beter, daarom moet je nog geen  extreem lijdende ascetische levenswijze volgen maar toch eerder een bescheiden gematigd leven leiden.

Minder eten, dat bespaart dan ook alweer op wc-papier, en dit kan je zelfs gerecycleerd aankopen, dan moet je je zelfs in het kleinste kamertje niet schuldig voelen. Maar ja, is misschien wat minder zacht, maar dat hebben we toch over voor ons milieu?

Deze morgen stond ik pas op en zondigde al onwetend zeker vier keer! Ik passeerde namelijk al vier deuren! Speel zeker en open Best enkel een (voor)deur in de zomer ! Geeft geen zondig effect! Zeker nooit een elektrische schuifdeur gebruiken  van een kantoorgebouw op een zeer koude winderige dag! Dan kan u nooit meer samen met de Klimaat-Paus door ..één zelfde deur!

Of ja, gebruik in feite zo weinig mogelijk uw verwarming of ook airco. Ja, daar kan zeker nog veel energie op bespaard worden, ook op verlichting, zie alle buitenverlichting, ook privé, aan winkels..

Verder als u nog uw Leven wil beteren is het zeker beter geen droogkast te hebben. Wijzelf doen onze was al een maand bij de wasserij op de hoek, omdat onze wasmachine kapot was, en ik moet zeggen, ik heb nog nooit zulke goede gewassen goed gehad, maar niet iedereen heeft een goede wasserij op de hoek natuurlijk. En ja, ik zondig waarschijnlijk wel omdat ik mijn was daar laat drogen.. ik kan daar betere punten scoren door het niet te doen maar ja, ik verbruik zelf dan wel meer energie (of fiets) als ik al die natte kiloos naar huis zou moeten slepen..

Elke dag een bad nemen is uit den Boze. Dat weet men ook wel al. Wat hebben we nog? Ecologische duurzame koffie liefst ook wel zonder uitbuiting van mensen, is ook beter dan koffie gemaakt met veel teveel gekookt water en veel melk.

Doe altijd uw CROCS aan voor uw klimaat-marsen! Die hebben maar 1,5 kilo co2 moeten verbruiken , en laat zeker uw volledig leren schoenen thuis , als u geen kritiek naar uw hoofd wil geslingerd zien over eigen onverantwoord gedrag!

Rode rozen mag u ook meedoen op betogingen, maar dan wel de zelf gekweekte in de tuin en niet  zeuren : zonder pesticiden en niet van in uw verwarmde serre hé.

Een wijntje na uw protestmars , hoeveel schade geeft dit? Het glas van de fles is zeker niet goed, en zeker al geen glazen flessen uit overzeese wijngebieden. Vraag naar wijn in karton: bag in boxes. Maar ja, neem best een biertje van het vat, daar steunt u ook uw lokale economie mee.

Kinderen mogen zeker protesteren voor een beter klimaat, want zij zullen langer leven dan de ouderen en dus de gevolgen moeten dragen van verslechterende omstandigheden. Maar kinderen op de wereld zetten is niet zo verantwoord! Tja, hierbij kan je  maar liefst tot 373000 kilootjes co2 sparen bij een leven van 80 jaar! En zeg zelf: is 6,6 miljard van eigen soort niet al genoeg..?

Tegen 2050 zouden we tot 9 miljard gaan zegt de VN. Dit wil dus zeggen, nog meer mondjes te vullen , nog meer consumptie, nog meer vervuiling en verbruik Co2..

Een brood geeft 1kg co2: ingrediënten, bakken, transport, supermarkt-verblijf, broodzak. Maar zal zelf bakken thuis dan minder co2 verbruiken? Ik zou het niet weten, want iedereen thuis eigen machine geeft toch ook veel verbruik? Misschien kan je Samen met je buurt één machine delen? Ja, al zulke dingen kan je ook ZELF eens doen, kritisch blijven over eigen gedrag is zeker nuttig, en inspireert anderen ook. Het eigen voorbeeld is zoveel meer dan enkel wat luid roepen en met duizenden op straat komen ..toch?

Als je dan eindelijk dood bent, ben je dan eindelijk ook onschuldig en zondig je dan niet meer tegen Moeder Aarde..? Neen hoor, je laten cremeren kan als Post-Mortem-Zonde aanschouwd worden! Als je zelf hiervoor kiest, is het een -weliswaar Laatste- zonde van 80 kg co2, één tienduizendste van wat je in je hele leven gezondigd hebt ..

Zo, hierbij wens ik u een heel goed weekend, ga vooral naar buiten bij dit mooi weertje, geniet er van zolang u kan, ga (liefst te voet, met fiets) naar de markt waar u zeker op duurzame ecologische wijze lekker u te buiten kan gaan aan lokale producten! En  voor ik het vergeet, vergeet vooral u eigen boodschappenmandje niet , dat spaart alweer veel wegwerp-plastic uit.

Groeten, Tine

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.