brugsalternatiefforum.be

Open brief Zeebrugse burger aan Jambon en Francken

(foto: kw.knack.be)

Beste minister,

Beste Staatssecretaris,

Sinds enkele weken zet ik mij in als vrijwilliger om op mijn manier – als lokale bewoner van Zeebrugge- het hoofd te bieden aan de vluchtelingenproblematiek die momenteel over Europa heerst.

Voor mij zijn de problematieken die zich in Zeebrugge voordoen eerder van humane aard dan van economische of veiligheidsbehoevende aard.

Daarom vind ik het zeer teleurstellend, eerder deprimerend,  dat de overheid op grond van het onveiligheidsgevoel, vrees en verlies van economische omzet dergelijke acties rechtvaardigt  boven het menselijke leed.

Want dat onveiligheidsgevoel en angstgevoel wordt veelal gebruikt als middel om mensen te overtuigen dat het normaal is om omwille van administratieve redenen mensen op te pakken en te behandelen alsof ze criminelen zijn. Waarom verdient iemand het om zo behandeld te worden of als crimineel gezien te worden enkel omdat zij hun geluk elders willen zoeken?  Is het vandaag de dag echt zo dat enkel een papiertje of registratie jou een mens van vlees en bloed maakt?

Ik word er ziek van.

En ohja zij breken het havengebied in en doen dit illegaal met schade voor de havenbedrijven. En neen, ik vind dit niet normaal, schade berokkenen aan derden, maar hebben al deze bedrijven en politiekers die moord en brand schreeuwen al eens nagedacht over een duurzame oplossing en de reden waarom dat deze mensen dergelijke “wrede” misdaden begaan?

En ook al is dit op lokaal of nationaal niveau niet zomaar op te lossen ,doe toch eens de moeite om niet enkel repressief maar ook iets menselijkere oplossingen te zoeken.

Uw triomferende woorden in de media waar u de oorlog verklaart aan deze mensen doen mij eerlijk gezegd niks mijnheer Jambon. Door deze mensen op te pakken voor één nacht, hun enige persoonlijke bezittingen af te pakken zoals een slaapmatje en dekens, hierna  terug uit te zetten om vervolgens met honden en helicopters terug op te jagen als  loslopend wild lost u het probleem NIET op.  Niet voor de buurt en niet voor de vluchtelingen.  Dit is dweilen met de kraan open.

U  veregert het probleem zelfs nog. Want denkt u nu echt dat er niet nog een bus aan Calais staat te wachten? Denkt u alsnog dat u hun droom van het paradijs aan de overkant van het kanaal kan dwarsbomen? Neen dat kunt u niet doen met deze maatregelen die eerder iets weg hebben van een politiestaat dan een staat die gericht is op solidariteit.

Moeten we al deze mensen met open armen ontvangen? Neen, zelfs ik besef ten volle dat de toestroom zodanigs groot is dat er een selectie dient te gebeuren.  Maar geef hen dan ook de kans om deel uit te maken van deze selecties.  Door uw polititionele acties drijft u hen nog verder richting illegaliteit en misschien zelfs criminaliteit toe! Ze zullen genoodzaakt worden onder te duiken en zichzelf te voorzien van levensmiddelen. Overlast uit noodzaak noem ik dit. Of hebt u niks geleerd uit de situatie van Oostende waar dezelfde aanpak geen resulaten opleverde enkele jaren terug?

Dit  afschrikbeleid is dus niet doeltreffend.  Daarom vraag ik jullie om  hier nog een goed over na te denken.

Want wat zou u doen moest u vrouw en kind slechts 65km van u verwijderd zijn terwijl u reeds een tocht van 8000km hebt opzitten?

Zorg dat deze mensen alsnog asiel aanvragen of probeer hen te ontraden naar Engeland te gaan maar niet op deze manier! Mensen blijven mensen.

En waarom geen asielprocedure voorzien over de grenzen heen? Want als zij naar Engeland willen waarom kunnen zij hier geen aanvraag indienen?

Laat hulporganisaties hun taken uitvoeren maar doe vooral jullie taak! Stop met jullie angstbeleid en onredelijke voorstellingen van deze groep mensen en zoek naar structurele oplossingen!

 

Ronny Blomme

2 Responses to Open brief Zeebrugse burger aan Jambon en Francken

  • met alle respect maar die mensen hebben maar 1 doel, dat is in engeland geraken, ze hier laten registreren willen ze niet, terwijl als zij dat echt willen zullen ze het wel doen, maar als ze uit een veilig land komen worden ze terecht terug gestuurd, in engeland niet, want daar is er nauwlijks controle of ze daar nu illigaal zijn of niet,

  • Als alle pro-asielzoekers er een paar in huis nemen ,kost en inwoon geven , Dan is het vlug opgelost en hebben 95%van de bevolking er geen last meer van !!!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.