Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Open brief klimaatactiviste: Wij komen op voor ieders toekomst

Zoals de meesten onder jullie waarschijnlijk al opgemerkt hebben ben ik een klimaatactiviste. Er is jammer genoeg nog altijd heel veel verdeeldheid over de acties die we doen.

Ik blijf me afvragen waarom men zo tegen onze acties is. Wij komen op voor onze toekomst, voor een betere toekomst die ons allen ten goede komt. Doen we dit nu niet dan is het voor altijd te laat, wij zijn de laatsten die ons klimaat kunnen redden. De toekomst is niet alleen van onze generatie maar ook van jullie generatie. Vele mensen denken dat wij nu de aarde proberen te redden voor onze kleinkinderen en onze achterkleinkinderen maar dat is niet het geval. We proberen niet alleen stappen te ondernemen voor de komende generaties maar ook gewoon voor onszelf voor de komende jaren.

Het is betreurenswaardig dat mensen die opkomen en willen strijden voor een betere wereld, een wereld waarin iedereen leeft en een wereld die we proberen te beschermen voor vernietigende klimaatsveranderingen zoveel tegenwind krijgen. Waarom worden wij door sommige mensen gehaat? Waarom word ik met de dood bedreigd en krijg ik zoveel haatberichten? Omdat ik iets probeer te verbeteren? We krijgen enkel kritiek en geen feedback, help ons de wereld verbeteren voor iedereen alsjeblieft.

Een mening hebben is één stap, maar er iets mee doen vergt een heuse sprong. Waar ik het persoonlijk het moeilijkst mee heb is dat verschillende mensen denken dat wij willen dat alles duurder wordt. Maar dat is niet wat wij willen. Wij willen betere alternatieven en goedkopere alternatieven dan deze die er nu zijn.

Daarom zou ik graag willen oproepen om allemaal eens zelf in je omgeving te kijken wat er kan veranderen. Want alle beetjes helpen.

-Tatyana Decelle

5 thoughts on “Open brief klimaatactiviste: Wij komen op voor ieders toekomst”

 1. Gewoon voortdoen, de actie is meer dan zinvol. De zweedse greta heeft bewezen dat er heel wat in beweging gezet kan worden. Hartverwarmend. Mooi die klimaatmars in Brugge, mooie toespraak van de burgemeester. Misschien moeten we hem wel overtuigen van de absurditeit van het voetbalstadion op zo’n groene plek. En, de heel weinige haatberichten (doodsberichten zullen jullie wel niet ontvangen hebben, ernstig blijven…), negeer die, voortdoen. Maar ook, echt concreet blijven hameren op verdere verkavelingen, het stadion, de parking aan de Katelijnepoort, hou vol, velen staan achter jullie, ook wij met heel ons gezin, in kleine en grote zaken, maar blijf positief, geen kalimero-rol, dat zou jammer zijn!
  Altijd bereid om mee te helpen met allerhande acties,
  hartelijk,
  Philippe Perneel

  1. Beste
   We zullen elke mars enkele eisen doorgeven aan de burgemeester om door te voeren. Ik zal er zeker iets over vermelden. En doodsbedreigingen krijg ik als persoon wel. Dat komt waarschijnlijk omdat de pers me “brugse Anuna” noemt ik de artikels. Wat natuurlijk wat ophef veroorzaakt.

   Bedankt voor je feedback.

   Vriendelijke groeten

   Tatyana Decelle

 2. Doe zo voort. Wie weet zij al die negatieve reacties van 1 en dezelfde gefrustreerde loser met 10 verschillene acounts. Waar jij voor vecht is fantastisch! Mijn steun heb je!

  Mijanou.

 3. Dag Tatyana,
  Dus ik onthoud dat je positieve feedback wil, om de wereld voor iedereen te verbeteren. Wel geen klein doel moet ik zeggen.. En je eindigt ermee dat we zelf moeten rondkijken in eigen omgeving en zo al kleine stappen kunnen zetten. Ja, daar heb je zeker gelijk in, als iedereen voor eigen huis kuist , zal het al netter zijn hé.

  Als mens met een mening zal je moeten leven met de andere meningen van andere mensen vrees ik, lees daarvoor eens verlichtingsfilosofen als Voltaire enz.. dat je niet akkoord mag zijn met anderen, maar voor hun mening zou vechten want er is iets als vrijheid van mening, ook van KRITIEK!
  Alle (‘negatieve) kritiek moet toegelaten worden, ook al ben je er niks mee, en staat die je acties, protest in de weg, het zijn ‘slechts woorden..’ minder erg dan het kleinste zwerfvuil, laat ze maar zwerven.

  Zelfs persoonlijke beledigingen laat je best waaien, of kan je zelfs voor naar politie gaan, en klacht indienen als je vermoed van wie het komt, want volgens de wet hier mag dat zelfs niet.. (doods)bedreigingen: is er ver over, zeker klacht indienen bij politie. Niet teveel op die sociale media zitten denk ik ook, facebook.. De realiteit is de echte wereld, niet de CHAT-wereld. Die haat, moet je niet ernstig nemen, dat zijn anonieme losers die je bang willen maken.

  Als je je zo betrokken voelt kan je ook lid worden van een politieke partij, hier in het Brugse? Je kan zeker eens contact opnemen met zulke groepen en kijken of dat iets is voor jou en je mede-strijders.
  Als jongere kan je zo zeker je stem beter laten horen, en zit je in een groep ‘gelijk-gestemden, en zo wapen je je tegen de tegenwind’.
  Iedereen kan lokaal zeker veel doen, er is nu de actie ‘vlaamse campagne tegen zwerfvuil’ zie stad Brugge website. Zo zouden jullie positief in de kijker komen, met een ‘echte actie die het milieu beter maakt.
  Want velen denken dat tieners die weigeren naar school te gaan en maar wat staan roepen gewoon over-verwende kleuters zijn die hun goesting niet krijgen en bij het minste ‘nee roepen en TIS AL. en dan maar gewoon al verwachten dat Al hun Wensen in vervulling zullen gaan, als ze maar Koppig als vier-jarige kleuter Neen, zeggen, tis genoeg, of in ‘T ENGEls met wat schutwoordjes er bij. En dan nog roepen dat ze verbetering willen, maar dat ze wel lustig in eigen passief-lui comfort-luxe-zon(n)eke willen blijven zelf OOK de aarde verder naar de knoppen helpen.
  Ja, een calimero worden
  is niet goed: zelf-medelijden, “waarom worden wij aanzien als”..

  Een mening hebben is één iets , ja, makkelijkst is een passieve negatieve, al moeilijker is het positief te blijven, en nog moeilijker is dan iets (positiefs) Doen, en ja,.. wat dan .. om tot resultaat te komen? Lange adem hebben, rustig blijven, geduld, creatief zijn, is de boodschap.

  Als actie weigeren naar school te gaan, is enkel schieten in eigen voet want doet de overheid GEEN PIJN, zoals een staking wel doet , het weigeren naar werk te gaan.
  Wees blij, het kon nog erger: als klokkenluider kan je nog meer tegenwind krijgen, kortgeding , het zwijgen opgelegd wegens laster, naar rechtbank.. geloof me , daar als de tegenwind je daar naartoe voert ben je meer dan een tijdje Zoet.

  Zo, ik hoop dat mijn woorden wat positieve feedback zijn, wat voedsel geven , energie voor verdere acties, misschien tot de 15 e dan zou het weer in Brugge te doen zijn?

  Groeten, Tine

  1. Beste

   Bedankt voor je feedback. We doen inderdaad nog een actie op vrijdag 15 maart en een niet-spijbelactie op woensdagmiddag 20 maart. Voor verdere info kan u altijd terecht op de facebookpagina van Youth For Climate Brugge. Ook op mijn facebookaccount : Tatyana Decelle verschijnt alles openbaar over onze acties.

   Vriendelijke groeten

   Tatyana Decelle

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.