Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Oorlogstuig in Zeebrugge

In de haven van Zeebrugge kwamen afgelopen donderdag een 75-tal Amerikaanse legerhelikopters aan.
Het gaat om verschillende types toestellen: de CH-47 Chinook, UH-60 Blackhawk en AH-64 Apache. Zowel aanvalsheli’s als transporthelikopters dus.  De toestellen behoren tot de  ‘1st Air Cavalry Brigade’ en zullen eerst naar de vliegbasis van Chièvres in de provincie Henegouwen worden gebracht. Daarna gaan ze richting Oost-Europa waar ze de ’10th Combat Aviation Brigade’ zullen vervangen.  De ontplooiing van troepen en oorlogstuig kadert in de operatie ‘Atlantic Resolve’ waarmee de VS aan de andere NATO-leden haar betrokkenheid wil tonen met betrekking tot de stabiliteit, veiligheid en vrede in de Europese regio.

In een facebook-post uit Vredesactie Brugge haar bezorgdheid over het ontplooien van zoveel oorlogstuig en stelt ze zich serieuze vragen bij het ontbreken van aandacht hiervoor in de traditionele media en de Brugse politiek.

Meer dan 75 gevechtshelicopters werden in Zeebrugge ontscheept!! Waarom verschijnt er niets in de lokale kranten? Waar is de Brugse politiek, hoopt die misschien dat het stilletjes overwaait of is de verkiezingskoorts al volop bezig?

De Verenigde Staten zijn het land met de hoogste staatsschuld en tegelijkertijd het grootste leger van de wereld. Hoe hoog de schuld ook is, hoeveel wapens ze al over de hele wereld verspreid hebben. Deze helikopters zullen worden uitgestald in Oost Europa aan de grenzen met Rusland, zogenaamd om deze landen gerust te stellen tegen “de agressieve houding van Rusland”.
Wat kost dit en vooral ten koste van wie?
En België… Tjah België doet mee.

 

Het Amerikaanse leger verspreidde een video over de ontschepings-operatie.

 

Via sociale media deden zondagmiddag al snel filmpjes en foto’s de ronde van helikopters die in formatie overvlogen én foto’s uit de Zeebrugse haven met een verslagje over wat daar aan de hand is…

Wegens aanhoudend overvliegen van Amerikaans uitziend legermateriaal dat niet van Zeebrugge leek te komen en al evenmin naar Duitsland of Polen leek te vliegen (zoals Vredesactie meent te weten) trok ik zelf op onderzoek. Door wegenwerken ben ik te voet verder gegaan en kon zo ook beter het geluid van de helikopters onderscheiden. Helemaal aan de zuidrand van de haven, vlakbij de nieuwe A11 werd het duidelijk dat het geluid van helikopters en een kerosinelucht van achter een omheining van zeecontainers kwam.
Ik bleef aan de overkant van de openbare weg wachten, om met licht in de rug enkele goede foto’s te kunnen maken van de rol die de haven van Zeebrugge speelt in de wapenwedloop tussen de NATO en Rusland. Dat was niet naar de goesting van een man in embleemloze donkerblauwe kledij, huurwagen van DEWA-rent en met portofoon. Door het lawaai en de brede gracht tussen ons, kon hij weinig doen, maar toen ik zijn gebaren om me weg te sturen beantwoorde met beleefde gebaren dat hij bieten kon gaan eten, gebaarde hij naar een man in de verte met een hond. Ingezoomd lijkt die man wel het logo van de Belgische politie te dragen en te spreken in een portofoon. Ik was weinig onder de indruk, maar ben dan toch maar wat terug gewandeld naar een fietserstunnel, waar ik eventuele auto’s van welke bewakers dan ook beter kon afschudden.
Op m’n nieuwe positie kwam een koppel met de fiets langs gereden die ook al weggestuurd werden omdat ze bleven staan kijken. De foto’s van de helikopters zijn helaas tegenlicht gemaakt, maar de locatie is duidelijk herkenbaar. Ik vermoed dat dit blackhawk gevechtshelikopters zijn. Eerder dit weekend vlogen er ook al apache gevechtshelikopters en chinook militaire transporthelikopters over.
Volgens de Facebook-pagina van de 1st Air Cavalry Brigade “Air Cav” worden deze helikopters in eerste instantie overgevlogen naar de Amerikaanse militaire Vliegbasis Chièvres in Henegouwen, van daar vliegen ze verder naar het oosten van Europa. In totaal zou het over een 70-tal toestellen gaan.

Op 9 november 2017 organiseert Vredesactie een wake-up call “geen EU geld voor de wapenindustrie” in de EU wijk te Brussel. Vanuit Brugge willen we hieraan deelnemen.
Wil je aan deze actie deelnemen of meer vernemen hoe de EU onderzoeksgeld wil besteden aan defensie, kom dan naar de infoavond in De Snuffel, Ezelstraat 42 in Brugge, om 19u00 op maandag 30 oktober 2017.

1 thought on “Oorlogstuig in Zeebrugge”

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.