Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Ook in Brugge actie op 23/11 van #Justice4Mawda

Maandag begint in Bergen het proces rond Mawda, de tweejarige kleuter die in 2018 omkwam door een politiekogel. In meerdere steden versterken burgers de roep van bekende namen uit binnen- en buitenland om gerechtigheid in deze omstreden zaak. Ook in Brugge.

‘Niets rechtvaardigt dat de politie schiet op een busje vol mensen op de vlucht, de meest kwetsbare medemensen die we ons kunnen indenken!’ Op de recent gelanceerde facebookpagina ‘Justice4Mawda’ roept niemand minder dan Brits filmmaker Ken Loach de Belgische bevolking op om zich te laten horen tegen de ontmenselijking van migranten.

Loach is niet de enige grote internationale naam die zijn stem verheft rond de zaak Mawda. Ook Noam Chomsky, cineast Mike Leigh, Thurston Moore van Sonic Youth en Roger Waters van Pink Floyd spraken deze maand al hun verontwaardiging uit voor de normalisering van politiegeweld in België. Dinsdag deelde Peter Gabriel nog een solidariteitsfilmpje: ‘Regeringen moeten stoppen met zware wapens in te zetten tegen migratie. Dat is een inbreuk op de Internationale Verklaring van de Rechten van de Mens, die ook België in 1948 onderschreef.’ Uit eigen land betuigen ook stemmen als Dalilla Hermans, Aya Sabi, Els Dottermans, Sachli Gholamalizad, en Marieke Dilles hun solidariteit met de ouders van Mawda.

De Koerdische kleuter Mawda Shawri stierf in de nacht van 16 mei 2018 door een politiekogel in een achtervolging op de snelweg nabij Bergen, in het kader van Operatie Medusa. De politie verzweeg eerst dat ze geschoten had en verklaarde dat de dertig migranten in het busje zelf Mawda’s dood hadden veroorzaakt. In een politierapport werd de operatie zelfs geëvalueerd als ‘heel goed verlopen’. Mawda’s ouders en haar broertje van vier werden mee opgepakt zonder enige psychologische begeleiding. Het meisje overleed uiteindelijk alleen in een ambulance.

Maandag staat de betrokken politieagent in het proces in Bergen terecht voor onvrijwillige doodslag, terwijl Mawda’s familie een herkwalificering tot moord vraagt. ‘Je wapen op een rijdend busje richten, de veiligheidspal eraf halen en dan de trekker overhalen kan je moeilijk onvrijwillig noemen’, stelt advocaat Selma Benkhelifa. ‘De hele Belgische migratiepolitiek is hier mee verantwoordelijk voor.’

Maandag hangen we de was buiten

Rond de rechtszaak is intussen een bredere solidariteitsbeweging gegroeid. Maandagochtend hangen burgers in verschillende steden en gemeenten in België waslijnen uit waar mensen kinderkleertjes en steunbetuigingen kunnen komen ophangen. Ook in Brugge kunnen mensen van 7 tot 17u terecht bij de solidariteitsactie aan de kazernevest t.h.v het Brugse gerechtsgebouw. Terwijl ook aan het gerechtsgebouw in Bergen solidariteitsacties plaatsvinden. Met de lokale acties geven burgers met de slogan ‘Justice4Mawda’ de gelegenheid aan mensen uit de stad en de streek om hun solidariteit te tonen met de familie van Mawda, en om gerechtigheid te vragen.

Ook tijdens het onderzoek hebben de politie en de Belgische staat er alles aan gedaan om hun eigen verpletterende verantwoordelijkheid te verduisteren’, verklaren woordvoersters Mirjam Henkens en Sarah El Massaoudi. ‘Wij willen met onze actie de was buitenhangen: in ons zogenaamd verlichte België is dit een zoveelste feit van dodelijk politiegeweld en ontmenselijking van niet-witte mensen. Als Mawda blonde haren en blauwe ogen had gehad, zou dit nooit gebeurd zijn. Wij eisen gerechtigheid.’

Deze week werden er op de facebook-pagina Justice4Mawda ook debatten gelivestreamd met onder meer Kati Verstrepen van de Liga van de Mensenrechten, Selma Benkhelifa, de advocate van de familie van Mawda en Alex Vitale, de Amerikaanse auteur van het boek The End of Policing. Ook ouders van andere recente slachtoffers van politiegeweld zoals Mehdi Bouda en Lamine Bangoura namen deel aan de debatten.

Gerechtigheid voor Mawda zal haar niet terugbrengen, aldus El Massaoudi en Henkens. Maar het kan een belangrijk precedent scheppen voor de toekomst. Het geweld en de straffeloosheid binnen het politieapparaat moet eenduidig veroordeeld worden, anders zal dit helaas niet de laatste ‘Justice For’-hashtag geweest zijn. Hoeveel doden moeten er nog volgen, vooraleer het systeem grondig wordt hervormd?’


Voer mee actie

Kom de was uithangen!
Kom op maandag 23/11 naar de Kazernevest (t.h.v. het gerechtsgebouw) tussen 7u en 17u. Breng kinderkleertjes, een teddybeer, een persoonlijke boodschap of tekening mee en hang deze aan onze wasdraad.Hiermee tonen we dat we verontwaardigd zijn over het politiegeweld waar Mawda, een kind van 2 het slachtoffer van werd. Ze werd in 2018 gedood door een politiekogel toen ze samen met haar ouders onderweg was naar een beter leven.Maar we tonen ook onze verontwaardiging over racisme. Want het is maar in een klimaat waar mensen als minderwaardig worden behandeld dat dergelijk geweld niet voldoende wordt veroordeeld.Maar vooral tonen we onze solidariteit met mensen op de vlucht, overal ter wereld.
De kleertjes worden nadien aan vzw Humain geschonken. Deze organisatie zal ze verdelen onder transmigranten.

Hoe het allemaal gebeurde

Hoe het ganse verhaal zal gereconstrueerd worden tijdens het proces is nog de vraag. De info die bekend is werd door Lies De Bock op De Wereld Morgen.be overzichtelijk weergegeven. Daaruit blijkt dat er heel wat onregelmatigheden, misverstanden en pertinente leugens aanwezig zijn in het verhaal van de politie. Ook dat buiten de ouders van Mawda, de niet aangeklaagde inzittenden van de bestelwagen koudweg een bevel kregen het land te verlaten komt de beklaagden vandaag goed uit. Deze mensen zijn onvindbaar en kunnen niet gehoord worden als getuigen…

Rookwalm-M A W D A

In 2018 bracht de West-Vlaamse rapper en graffiti-kunstenaar Rookwalm een pakkende protestsong uit over Mawda.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.