brugsalternatiefforum.be

Onenigheid over voortbestaan Dolfinarium

Gisteren zat Ben Weyts (N-VA) in het Eén-debatprogramma De Zevende Dag. De minister van verkeer en dierenwelzijn kwam er niet alleen over een nieuwe zeesluis voor Zeebrugge praten want ook het decreet waarin het houden van dolfijnen in gevangenschap wordt aan banden gelegd werd er besproken. In Brugge is het laatste Dolfinarium van België gevestigd. Als het aan de minister ligt verdwijnt het dolfinarium op termijn. Hij is voorstander van een uitdoofbeleid. Brugs schepen voor dierenwelzijn Mathijs Goderis (sp.a) zich enkele weken terug al uit voor een uitdoofbeleid naar aanleiding van een valentijnsactie van Boudewijn Seapark waarbij je tegen betaling met dolfijnen op de foto kon. Franky Demon (CD&V), die eveneens in het Brugse schepencollege zetelt, liet gisteren op Facebook weten tegen een sluiting van het dolfinarium te zijn. (edit:) Deze namiddag raakte ook bekend dat Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) wil dat het Brugse Dolfinarium blijft.

“Het houden van dolfijnen in gevangenschap heeft geen enkel nut. We laten die dieren kunstjes doen in ruil voor een paar dode vissen” zei Ben Weyts tegen interviewer, en Bruggeling, Xavier Taveirne. “Dolfijnen zijn stressgevoelige en hyperintelligente dieren. Nu worden ze in een bassin gehouden terwijl ze in het echte leven 60 kilometer per dag afleggen en hun natuurlijke habitat 125 vierkante kilometer groot is. Moeten we dat blijven tolereren puur voor ons plezier? Het debat hierover moet zeker gevoerd worden.”

Bij Boudewijn Seapark horen ze het donderen in Keulen. “Eerlijk? Ik was enorm verrast”, verklaart directeur Lars Van den Ham vandaag aan Het Laatste Nieuws. “Ik was gezellig planten aan het kopen toen ik plots telefoon kreeg over het interview. Natuurlijk viel ik uit de lucht. We hebben geen idee waar dit plots vandaan komt.”  Boudewijn Seapark wil de minister uitnodigen om een kijkje te komen nemen in het dolfinarium. Zij blijven erbij dat de dieren er in de beste omstandigheden worden gehouden en verzorgd.

Op maandagnamiddag verscheen, eveneens in Het Laatste Nieuws, een reactie van burgemeester Dirk De fauw:
“Tijdens het opmaken van het beleidsplan werd de huidige werking (van het dolfinarium, nvdr) al besproken. De meerderheid van het schepencollege besliste toen om een uitdoofscenario niet te steunen. De dolfijnen worden op een heel correcte manier behandeld in het Boudewijn Seapark. Ik ken zelf een dierenarts die er werkt en die mensen doen echt wel al het nodige. Die dolfijnen zijn bovendien niet weggeplukt uit een oceaan en zijn opgegroeid in dolfinaria. Ze worden wellicht beter ‘gesoigneerd’ dan in het wild.” 

We zijn dus weer vertrokken voor een welles-nietes spel. Vraag is echter wanneer het nieuwe decreet er komt of de dolfijnenshow zoals ze nu bestaat uberhaupt kan blijven doorgaan. Dieren in gevangenschap mogen dan immers geen onnatuurlijke handelingen meer doen. Optreden in een show met muziek en kunstjes vertonen zijn dan volgens de letter van de wet dus verboden.

Dierenrechtenbeweging Bite Back voert al jaren iedere laatste zondag van de maand actie voor het sluiten van het dolfinarium. Zij vinden dat het dolfinarium onder de wet van de circussen zou moeten vallen. In België is het immers ook verboden om wilde, niet-gedomisticeerde dieren, kunstjes te laten vertonen. Dit mag enkel nog met boerderij- en huisdieren.
Ook volgend weekend staat Bite Back weer aan de ingang van het dolfinarium om te protesteren tegen wat zij een “Dolfijnencircus” noemen. Wie graag z’n stem wil verheffen tegen het dolfinarium kan mee actie voeren. Info over de actie op zondag 31 maart kan je hier terugvinden.

Franky Demon is het duidelijk niet eens met Ben Weyts

7 Responses to Onenigheid over voortbestaan Dolfinarium

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.