Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

nieuwe autoparking

Brugge staat een grote stap dichter bij de realisatie van een nieuwe randparking net buiten het centrum. Door een grondruil met de Vlaamse overheid kan vlakbij de Katelijnepoort een parking voor 450 wagens komen. Een goede zaak? Er zijn toch enkele zwaarwegende bezwaren…

Onze burgemeester ziet er geen graten dat er nu zowel aan het begin als op het einde van de Baron Ruzettelaan een randparking zal zijn. Mensen die aan die laan wonen of er regelmatig in de file staan zullen daar allicht anders over denken.
Wie zou nog de moeite doen om zijn wagen achter te laten op de verder gelegen parking en vervolgens lang wachten op de schaarse bussen als men kans heeft op een plaatsje vlakbij de stadspoort? De verkeersoverlast in de Baron Ruzettelaan kan enkel toenemen…
Het Kanaaleiland is nu in handen van de Vlaamse overheid.
Velen onder ons waren opgelucht dat het stadsbestuur haar plannen voor een congresgebouw op de site en een verbreding van de Vaartdijkstraat opgeborgen leek te hebben. Maar wat gaan de nieuwe eigenaars doen? Zal een grotere druk op de Baron Ruzettelaan een nieuw excuus worden om de linden in de Vaartdijkstraat alsnog te kunnen kappen ?
Iemand op de FB-pagina van Lappersfortbos drukt de frustratie goed uit: ‘Een plek, perfect bereikbaar met openbaar vervoer, op wandelafstand van het station, en wat plant men er neer? Lege blikken! Ooit opperde iemand het idee om daar het nieuwe jeugdhuis van Brugge te bouwen in plaats van ergens weggestokken in de haven …’
Eén van de ideeën die Bruggelingen formuleerden in het kader van ‘De toekomst van Brugge’ was om van die ruimte een stadscamping te maken. Daar is effectief nood aan, niet iedereen heeft de middelen of de goesting om in hostels of hotels te overnachten.
Met de lente in aantocht is het misschien nog niet zo’n slecht idee om er eens wat tentjes op te zetten en duidelijk te maken aan onze bestuurders  dat meer beton niet op ons prioriteitenlijstje voor een leefbare stad voorkomt.. (meer busverbindingen tussen Oostkamp en Brugge langs de randdparking wél…)

7 thoughts on “nieuwe autoparking”

 1. Bovendien een heel mooi rustpunt in Brugge nu, dat bosje en wandelpad langs het water (schitterend uitzicht ook). Beetje verwaarloosd, maar zou echt zonde zijn om daar 450 uitlaatpijpen te plaatsen. Maar kennelijk stopt de aantasting van wat rest aan groene gordel rond Brugge niet meer…

  1. Ja, toch zeer jammer!! We hebben een beton-stop nodig NU!! En niet als alles al in beton ligt! (zie mijn reactie hier verder, ik ken het gebiedje zeer goed, heb er nog mijn eindwerk natuurgids gedaan, en heb het nog jaren geleden gered van totale kapping! DANKZIJ MOENAERT, want die die we nu hebben zou zeker niks gedaan hebben.. 🙁

 2. even ter aanvulling.
  ook een beetje verder op een verscholen lapje groen met gras en bomen wenst het stadsbestuur aan de Altebijstraat nog een randparking aan te leggen.
  blijkbaar heeft het recentelijk nieuwe parkeerbeleidsplan slechte neveneffecten voor (zogenaamde ingesloten )groene zones aan de stadsrand.
  Deze zones willen ze nu allemaal aansnijden om parkings aan te bouwen. Binnenkort gaat het parkeerplan van start en zou een eventuele te kort aan parking de motivatie kunnen zijn om vaart achter deze projecten te zetten.

 3. Als al die randparkings vlak aan de rand van de binnenstad komen… hoe lang zou het dan duren voor de rand dichtslibt met alle mobiliteits- en gezondheidsproblemen van dien?

 4. Ik heb er nog mijn eindwerk voor natuurgids gemaakt dus ik ken wel iets van dit bosje en de natuur. Vroeger was er een tuincentrum, met verkoop laurieren. Trouwens , toen in die tijd , meer dan tien jaar geleden,was de eigenaar Waters..’ begonnen met de bomen te kappen.. Ik ben naar de burgemeester Moenaert geweest om dit te beletten. En hij heeft dit volgens mij ook gedaan, in elk geval heeft men er niet meer bomen weg gedaan, en had ik dus helemaal op mijn eentje dat bosje gered, dacht ik toch! Niemand anders doet echt veel actie , het blijft bij braaf protest, de moedigsten schrijven eens iets en dan hebben ze al genoeg gedaan..Trouwens misschien één van de weinige spontaan gegroeide wilgenbosjes. Wel kwamen er veel homo’s hun ‘ding doen, omdat ze weg moesten van waar ze meestal zaten aan de overkant, die coté werd opgeruimd met de bouw van de ‘rode brug en bus-parking. Vele ‘mensen dumpten er hun gezelschapskonijnen, wat zeer zielig was want die zaten er gewoon in de bittere winterkoude verstijfd, totaal van de kaart te wachten op hun dood, of ze kregen de myxomatose, werden verblind en lam. Ik heb er toch nog wel geholpen ook. Ook zat er een mooie kolonie wilde konijnen, maar de eigenaars van de grond hebben die met vergif verdelgd. JAMMER!! Ik hoor nog steeds menig kind op de fiets roepen naar hun mama/papa: kijk, een KONIJN!! Dat was nog eens een echte natuurervaring , dicht bij de stad, als je er bij valavond ging kon je ze overal zien lopen en springen..Dat is nu gedaan.. en straks zullen kinderen enkel nog verstoppertje op betonparkings kunnen spelen’ tussen blikken dozen.. 🙁 waarom er geen hondenspeelweide maken? Voor alle hondenbezitters van de stad zou dat zeker voldoen aan een nood, want niet iedereen kan naar Ryckevelde.

 5. Of gewoon er een parkje van maken, voor de wandelaars, met wat eenvoudig natuurlijk speelmateriaal voor kinderen? Er is zeker nood aan een rustige plaats, in wat groen. Ik ben zeker geen voorstander van een camping die het terrein volledig bezet of andere bebouwing. Dan is er toch nog respect voor de geschiedenis van de plaats, namelijk het tuincentrum…

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.