Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Nieuw grootschalig burgeronderzoek naar droogte in Vlaanderen

“Curieuze Neuzen” is terug met een grootschalig onderzoek naar droogte en hitte waarbij de hulp van burgers wordt ingeroepen. In 5.000 tuinen in Vlaanderen wil men gedurende een periode van 6 maanden een bodemsensor plaatsen. Deze moet helpen onderzoeken hoe we onze omgeving in de toekomst beter kunnen wapenen tegen droogte- en extreme temperaturen.

foto: curieuze neuzen

Wil je graag meedoen? Inschrijven kan je via de knop hieronder…
Er zijn wel enkele voorwaarden: Zo moet je tuin beschikken over een grasveld met een diameter van minstens 2 m, hitte en droogte wordt immers beïnvloed door vele elementen: bomen, schuttingen. Door overal de sensor in het midden van een grasveld te zetten krijg je vergelijkbare gegevens op alle verschillende punten.
Deelname aan het project is gratis, maar je moet een waarborg van 20 euro betalen die je terugkrijgt (in een waardebon bij een grote bio-keten) wanneer je correct meewerkt aan het onderzoek.
Je hoeft zelf niet veel meer te doen: de gegevens worden dagelijks draadloos doorgestuurd via 4G. Deze zal je zelf kunnen opvolgen op een persoonlijk dashboard.

In 2018 organiseerde Curieuze Neuzen reeds een grootschalig onderzoek naar de luchtkwaliteit in Vlaanderen. De resultaten waren toen niet bepaald geruststellend. In de Brugse binnenstad en nabij de haven van Zeebrugge werd toen zeer veel fijn stof gemeten.
Benieuwd hoe onze regio het er van af brengt in dit nieuwe onderzoek.

foto: Curieuze Neuzen

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.