Lokaal, Sociaal en Ecologisch!

Na de 2e mars: De 2e open brief van Tatyana

Ik ben Tatyana, ik ben 17 en ik ben klimaatactivist. Ik zit in het team van Youth For Climate Brugge.Wij hebben al verschillende marsen georganiseerd. De een met wat meer opkomst dan de andere. Maar wat wij zeggen in de krantenartikels menen wij ook oprecht. Het maakt niet uit met hoeveel we er staan. Zolang we er maar staan.

Ik kreeg laatst de vraag van een journalist of er al iets was verandert. Neen, eigenlijk niet, antwoordde ik daarop. Het is zo dat sinds het begin van de klimaatmarsen van YFC (16 weken geleden) het klimaat wel hoog op de agenda staat maar effectieve verandering zien we niet. Er is een probleem met de politici, dat is al langer dan vandaag duidelijk. maar niet alleen met hen: Ook in de maatschappij is er een serieus probleem. Er zijn heel wat klimaatontkenners in België.

Ik begrijp niet hoe mensen tegen het klimaat kunnen zijn.Tegen hun eigen toekomst. Ik ben hier echt verontwaardigd over.Wat wij willen bereiken is absoluut niet dat alles duurder wordt. Het is gemakkelijk om ons daarvoor te gebruiken als schuldigen. Het feit dat politici steeds meer taksen heffen en steeds meer belastingen invoeren is niet onze fout.
Met YFC Brugge pleiten wij voor een gratis containerpark. Maar neen, dit is volgens de stad niet mogelijk. Als ik dan vervolgens tijdens een interview zeg dat dat bullshit is krijg ik een laag van kritiek over me heen. Want ik heb gezegd dat het stadsbestuur bullshit schrijft.

Ik vraag me dan heel hard af wat ik had moeten zeggen. Had ik moeten liegen, en zeggen dat ik tevreden was met hun brief? Dat doe ik niet. Ik was zeer teleurgesteld in hun antwoord en dit is dan ook een van mijn grote drijfveren om ondanks alle tegenwind verder te gaan.Ook wij zijn pissed dat we dit moeten blijven volhouden, maar we kunnen niet anders. Niet als we een beetje een deftige toekomst willen voor onszelf en onze nakomelingen.Ik wil niet behoren tot het deel van de mensen die binnen 10 jaar of langer heel veel spijt zullen hebben dat ze niks hebben gedaan. Dat ze niet zijn opgekomen voor het klimaat. In tegenstelling zelfs, dat ze er tegen waren. Want ja, ook zij zullen de gevolgen van de opwarming voelen. Iedereen zal deze voelen en het is al zover ondertussen: Meer en meer natuurrampen.Maar omdat het niet dicht genoeg bij huis is trekt men zich er niks van aan
.Het klimaat wordt nog teveel als onbelangrijk bechouwd en die tijd moet over zijn. Het is tijd voor nieuwe maatregelen.Vervolgens is er geen geld of hulp genoeg om dorpen te helpen na een natuurramp. Maar als de Notre-Dame afbrandt staan alle miljonairs paraat om miljoenen te schenken voor de heropbouw van deze kathedraal.Alsjeblieft mensen, stop met ons teleur te stellen en gebruik dezelfde kracht als bij het drama rond de Notre Dame om de planeet te redden. Beschouw alstublieft de planeet als groot belang en zorg ervoor, zoals je dit zou doen voor de Kathedraal in Parijs.

1 thought on “Na de 2e mars: De 2e open brief van Tatyana”

  1. Waauw! Prachtig geschreven en met veel volharding. Ik hoop dat je voorbeeld nog veel mensen mag inspireren, jong of oud.

reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.